Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.11.09

Καβάφεια σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

«Η επίδραση του Καβάφη στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες» είναι το θέμα του φετινού 11ου Διεθνούς Συμποσίου Καβάφη, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Τα φετινά γνωστά μας Καβάφεια, όπως τα ονόμαζε ο εμπνευστής τους Κωστής Μοσκώφ, θα αρχίσουν από την Οπερα του Καϊρου, με την απονομή βραβείων -για την ποίηση στον Μιχάλη Γκανά και τον Φουάντ Ταμάν, για την πεζογραφία στον Δημήτρη Δημητριάδη και τον Γκαμάλ ελ Γκιτάνι και για τη μετάφραση στον Σαμουήλ Μπισάρα- και συναυλία με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο.
Θα συνεχίσουν στην Αλεξάνδρεια και στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, με ανάπτυξη διαφόρων πτυχών του θέματος του συμποσίου από πανεπιστημιακούς (Σόνια Ιλίνσκαγια, Μαρία Πάολο Μινούτσι - Πανεπιστήμιο Ρώμης, Μάρθα Βασιλειάδη - Παν. Γενεύης, Βικέντιος Γκονζάλεθ Φερνάντεζ-Παν. Μάλαγα) και μεταφραστές (Ελενα Λαζάρ, Ζντράβκα Μιχάιλοβα, Σαμουήλ Μπισάρα, Χάμντι Ιμπραχίμ).
Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με ποιητική βραδιά στο σπίτι-μουσείο Καβάφη. Η οργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, στις ελληνικές κοινότητες και προσωπικότητες των αιγυπτιακών Γραμμάτων.