Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.11.09

Η Ελλάδα... γερνάει


Κείμενο: Μαρία Γκουρτσιλίδου

Με έναν άνδρα ηλικίας άνω των 65 ετών θα μπορούσε να παρομοιαστεί η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με επίσημα δημογραφικά στοιχεία είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης.

Είδος προς εξαφάνιση τείνουν να καταστούν τα παιδιά στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αφήσει αδρανείς τους αρμόδιους φορείς, όπως τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος με αφορμή τον εορτασμό της «ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας» που ήταν η 1η Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός γονιμότητας στην Ελλάδα είναι 1,4, ενώ μόλις το 14% των νοικοκυριών έχουν παιδί μικρότερο των έξι ετών, τη στιγμή που το συγκεκριμένο ποσοστό στο Μεξικό και την Τουρκία είναι 36% και 35% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των κρατών τα οποία το 2060 θα παρουσιάσουν μείωση του πληθυσμού τους.

Το γεγονός της γήρανσης της Ελλάδας αποτυπώνεται με αριθμούς ως εξής: τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία σήμερα αποτελούν το 17,5% του συνολικού πληθυσμού, το 2020 θα υπερβούν το 22% και το 2050 θα προσεγγίσουν το 35%.

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα έχει το 2060 το υψηλότερο κόστος δαπανών για την 3η ηλικία ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, μέχρι το 2060 η Ελλάδα θα παρουσιάσει μείωση πληθυσμού 7% στα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών και 20% στις ηλικίες 15-64 ετών.

Από μία αναλογία ατόμων σε εργασιακή ηλικία (15-64) ετών θα μεταβούμε σε μία αναλογία μόλις δύο προς έναν. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αναμένεται να επέλθει κατά την περίοδο 2015- 2035, όταν θα συνταξιοδοτηθούν τα άτομα που γεννήθηκαν κατά την περίοδο της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης.

Στην Ελλάδα το ποσοστό δημογραφικής εξάρτησης των ηλικιωμένων (old age dependency ratio), που εκφράζει τον αριθμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 σε σχέση με τα άτομα εργασιακής ηλικίας (15-64) αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας στο 57,1% το 2060 από 27,8% το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.