Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.11.09

Συμμόρφωση Τουρκίας ζητά ο Χριστόφιας

Επιβεβαίωση πληροφοριών για επιστολή Χριστόφια προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την Τουρκία.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει προειδοποιήσει τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόθεση της Κύπρου να παρεμποδίσει την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η χώρα αυτή δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των άλλων 26 χωρών-μελών, τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν έχει πράξει οτιδήποτε για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Χριστόφιας τονίζει πως η Αγκυρα οφείλει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και όχι απλώς με λόγια στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης πως αν η Αγκυρα δεν ενεργήσει θετικά τόσο στο Κυπριακό όσο και σχετικά με τις υποχρεώσεις της με βάση το Πρωτόκολλο της Αγκυρας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, αλλά πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει κοινή στάση η Κύπρος θα ενεργήσει μονομερώς για να προασπίσει την αξιοπρέπειά της.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ