Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.11.09

Ανακάλυψη νέων βακτηριδίων από Ινδούς

Φωτό: Το τεράστιο πειραματικό Μπαλόνι, γεμάτο με υγρό Νέον, έτοιμο να αφεθεί για την έρευνα της Στρατόσφαιρας.

Τρία νέα είδη βακτηριδίων, που δεν βρίσκονται στη γη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία, ανακαλύφθηκαν στην ανώτερη επιφάνεια της στρατόσφαιρας από Ινδούς επιστήμονες.
Ένα από τα νέα είδη ονομάστηκε ως ‘hoylei Janibacter’, προς τιμή του διακεκριμένου αστροφυσικού Fred Hoyle, το δεύτερο ονομάστηκε ως ‘Bacillus isronensis’ αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ISRO (Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος) στο «πείραμα του μπαλονιού» που οδήγησαν στην ανακάλυψή του και το τρίτο ως Bάκιλος aryabhata (Bacillus aryabhata) προς τιμή του πρώτου αστρονόμου της Ινδίας Aryabhata, όνομα το οποίο είχε πάρει και ο πρώτος δορυφόρος της ISRO.
Στο αναφερόμενο «πείραμα του Μπαλονιού" , χρησιμοποιήθηκε μπαλόνι διαστάσεων 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων γεμάτο με υγρό νέον, έχοντας ένα ωφέλιμο φορτίο 459 κιλών.
Το πειραματικό μπαλόνι αφέθηκε στην ατμόσφαιρα από την τοποθεσία Hyderabad της Ινδίας, όπου βρίσκεται το Tata- Ινδικό Ινστιτούτο Βασικών Ερευνών (TIFR).
Ο σχεδιασμός και αποστολή του μπαλονιού αυτού, ήταν η συλλογή αέριας μάζας από τα στρώματα που περιβάλλουν τη Γη.
Το πείραμα είχε θετικό αποτέλεσμα και ελήφθησαν δείγματα της γήινης αέριας διαστρωμάτωσης από ύψη των 20 χλμ μέχρι των 41 χλμ τα οποία αποθηκεύτηκαν σε αποστειρωμένα σωληνάρια ώστε να γίνει σε αυτά ανάλυση βακτηριδίων.
Συνολικά ανιχνεύτηκαν 12 βακτηριακές και 6 μυκητιακές αποικίες. Οι περισσότερες προσομοιάζουν με αυτές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της γης, εκτός από τα τρία αναγραφόμενα βακτηρίδια, στην αρχή του κειμένου, είδη.

Πηγές:
Indian Space Research Organization
PhysOrg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.