Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.11.09

Σαφές μήνυμα Παπούλια προς Σκόπια και Τουρκία


ΑΠΕ. Διπλό, σαφές, μήνυμα, προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.
Μιλώντας, απόψε το βράδυ, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, επισκεπτόμενου επισήμως την Ελλάδα, Πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε αναφορικά με την Τουρκία: «Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως «η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις»:
«Η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις. Θέλω να είμαι σαφής γιατί η θέση αυτή είναι εθνική. Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» θα έχει υψηλό κόστος γι' αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως στο παρελθόν τα Βαλκάνια «δοκιμάσθηκαν σκληρά»:
«Αν και σήμερα δεν υπάρχουν συγκρούσεις, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Έχει καίρια σημασία να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τη σφραγίδα βέβαια της διεθνούς νομιμότητας», επεσήμανε ο Πρόεδρος.
Σημείωσε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «ξεπέρασαν τα προβλήματα του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα και πολύτιμο στήριγμα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», η δε ένταξη της γείτονος στην ΕΕ «άσκησε ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων».
Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία «έχουν δρομολογήσει στενότατη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».
«Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή, μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον, τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη σαφή. Μπορούμε να καταστούμε βασικοί κόμβοι στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Διεθνείς παίκτες στο διεθνή ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές «μας δίνουν τη δυνατότητα, να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις μεγάλες προκλήσεις των Βαλκανίων. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι απόψεις μας για τα μείζονα θέματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και το ίδιο όραμα για την περιοχή, για τις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής. Όραμα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων».
Και πρόσθεσε:
«Στο χώρο αυτό, το δικό μας χώρο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν και οφείλουν να αναπτύξουν από κοινού εποικοδομητικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σ’ ένα διεθνές πολυπολικό σύστημα, που λειτουργεί πλέον με συμμαχίες και συνεργασίες, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση υπερβαίνοντας μονοδιάστατες αντιλήψεις προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».
Τέλος αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη βουλγαρική πλευρά για «τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξή» της στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού.
«Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι ένα διεθνές θέμα που επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ένα ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση με εγγυημένη βιωσιμότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους. Που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.