Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.11.09

Ομογενής κορυφαία μπαλαρίνα και ηθοποιός

Αυστραλία- Ομογενής κορυφαία μπαλαρίνα και ηθοποιός

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Βαρύς χειμώνας, Πεκίνο, 2008. Το κρύο ήταν τσουχτερό. Τα λασπόνερα είχαν παγώσει. Ο παγωμένος αέρας διαπερνούσε το κορμί της. Εκείνη χόρευε στο χώμα με ένα μικρό φανελάκι και μια φούστα να καλύπτουν το λυγερό και λεπτό κορμί της. "Έκανε φοβερό κρύο αλλά εμείς έπρεπε να προσποιούμαστε πως ήταν καλοκαίρι", λέει η Καμίλα Βεργωτή, πρωταγωνίστρια μιας νέας αυστραλιανής ταινίας που προορίζεται για διεθνή προβολή. Για τις ανάγκες αυτής της ταινίας και ο χορός στο παγωμένο Πεκίνο.

Τίτλος της "Ο Τελευταίος Χορευτής του Μάο" ( Mao's Last Dancer) και ήδη είναι μια από τις εμπορικότερες αυστραλιανές ταινίες όλων των εποχών, αφού μέσα σε τέσσερις εβδομάδες έχει κάνει εισπράξεις άνω των 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρείται όμως και ποιοτική ταινία, αφού έχει προταθεί για βραβεία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, η απονομή των οποίων θα γίνει αργότερα φέτος.

Βασικός της αντίπαλος θα είναι το φιλμ «Blessed» της ομογενούς Άννας Κόκκινος και με πρωταγωνίστρια τη Βικτόρια Χαραλαμπίδου.

Η κινηματογραφική ταινία «Mao's Last Dancer» στηρίζεται στα απομνημονεύματα του Κινέζου χορευτή Λι Κάνξιν. Ο Κάνξιν, που είχε πάθος με τον χορό, επελέγη από το καθεστώς του Μάο να σπουδάσει μπαλέτο στο Πεκίνο. Από το μπαλέτο του Πεκίνου, διέφυγε στις ΗΠΑ όπου έκανε ζηλευτή καριέρα για να καταλήξει στη Μελβούρνη εργαζόμενος για το Αυστραλιανό Μπαλέτο.

Αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο η ομογενής Καμίλα Βεργωτή, η οποία στην ταινία ενσαρκώνει μια Αυστραλή μπαλαρίνα και την δεύτερη σύζυγο του Κάνξιν, δηλώνει "συγκλονισμένη" για τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ταινία.

"Τον έβλεπα να χορεύει όταν μαθήτευα στο Αυστραλιανό μπαλέτο και ...ξέφευγα. Χόρεψα μαζί του επί σκηνής. Διάβασα τα απομνημονεύματά του. Είναι ένας άνθρωπος που σε εμπνέει να στοχεύεις σ' αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο", μας λέει η ομογενής μπαλαρίνα και ηθοποιός.

Η ίδια μοιράζεται το πάθος του Κάνξιν για το μπαλέτο. Γεννήθηκε στη Χρυσή Ακτή της Κουϊνσλάνδης και στα 16 της άφησε το σπίτι της για να σπουδάσει στο Αυστραλιανό Μπαλέτο, στη Μελβούρνη. Με το Αυστραλιανό Μπαλέτο ερμήνευσε εκπληκτικούς ρόλους επί σκηνής επί εννέα χρόνια πριν της δοθεί μια κορυφαία θέση στο Μπαλέτο του Χογκ Κογκ, όπου ζει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια.

Έμαθε μάλιστα και κινέζικα (τόσο την καντονέζικη γλώσσα όσο και των μανδαρίνων), συμπληρώνοντας πως εκτός από τα αγγλικά μιλά και "λίγα ελληνικά" αλλά όσο και αν την ικανοποιεί η διεθνή της καταξίωση, της λείπει η οικογένειά της.

" Είμαι μακριά από το σπίτι μου, αλλά μιλώ δυο φορές με την μητέρα μου κάθε μέρα", χάρη στο 'Σκάιπ' (Skype)", λέει.

Η εμφάνισή της στο «Mao's Last Dancer» ήταν και το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο και αισιοδοξεί πως θα υπάρξει και συνέχεια.

Εξάλλου, οι κριτικοί την βρήκαν "εκπληκτική τόσο ως μπαλαρίνα όσο και ως ερμηνεύτρια" και θεωρούν βέβαιο πως η Καμίλα Βεργωτή θα απασχολήσει το διεθνές στερέωμα του μπαλέτου και του κινηματογράφου στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=8060