Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.11.09

Όχι στην εκτροπή του Αχελώου...

Μισό όχι στην εκτροπή του Αχελώου από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Συκιάς και η κατασκευή της σήραγγας εκτροπής προς τη Θεσσαλία δεν συνιστούν ορθολογική διαχείριση των υδάτων κατά τους κανόνες της κοινοτικής οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, είναι η νέα θέση του ελληνικού κράτους, διά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον παραλογισμό της εκτροπής του Αχελώου, με τις πέντε τουλάχιστον ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ από το 1995 και εντεύθεν.
Μελανό σημείο στην αλλαγή πλεύσης η αποδοχή του πρώτου έργου κεφαλής του φράγματος της Μεσοχώρας. Το ΥΠΕΚΑ τεκμηριώνει το μισό “όχι” ως εξής: "Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης, μέσω μέτρων και έργων, στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης. Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, μόνο στον βαθμό που από τα ως άνω διαχειριστικά σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες".
Για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, που, για να λειτουργήσει, θα κατακλυσθεί η κοινότητα της Μεσοχώρας, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει πως είναι "σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο".

Υπέρμαχος της εκτροπής ο Ρέππας, στη γραμμή Σουφλιά

Άλλη άποψη, όμως, διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκου, διαβεβαιώνοντας ότι αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή το έργο θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι - τρία χρόνια το πολύ, με διασφαλισμένους τους πόρους.
Όπως είναι γνωστό εκτελείται μόνον με εθνικούς πόρους, καθώς η κοινότητα αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει, ενώ το ΣτΕ απηύθυνε προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 14 ερωτήματα που συνδέονται με παραβίαση των οδηγιών για τα νερά και την προστασία των οικοτόπων, αλλά και με την ανυπαρξία στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι εμπνευστής της εκτροπής από το το 1980 ήταν ο Α. Παπανδρέου και στηρίχθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.