Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.12.09

ΗΠΑ- Επιστολή αμερικανών γερουσιαστών προς την Χίλαρι Κλίντον, για το Κυπριακό

Επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με την οποία ζητούν την αποφυγή της επανάληψης πρακτικών που εφαρμόστηκαν το 2004 με την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν, όπως λόγου χάρη η επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, απέστειλαν 9 επιφανείς γερουσιαστές.
«Ανησυχούμε διότι οι αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση, έχουν ως στόχο - όπως και το 2004 - κυρίως τους Ελληνοκύπριους», γράφουν οι γερουσιαστές.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου και υπογράφεται από τους γερουσιαστές, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπάρμπαρα Μπόξερ, Μπεν Κάρντιν, Ρόμπερτ Κέισι, Κρίστοφερ Ντόντ, Ράσελ Φάινγκολντ, Κίρστεν Γκίλιμπραντ, Εντουαρντ Κάουφμαν και Τζίν Σαχίν, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, ακόμη πιό ισχυρή επιστολή είχε γράψει προς τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου.
Η επιστολή εστάλη τρεις μόλις μέρες πριν τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία θα συμμετάσχει κι η Χίλαρι Κλίντον.
Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται έντονα ότι «αξιωματούχοι που διορίζονται από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να ασκούν πιέσεις προς αυτά τα μέρη τα οποία προωθούν πολιτικές οι οποίες είναι αντίθετες σε δίκαιη και διαρκή λύση».
Οι γερουσιαστές εκφράζουν την σθεναρή τους υποστήριξη στην εμπλοκή της κ. Κλίντον στην επανένωση της Κύπρου.
«Υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητά σας να επιβεβαιώσετε ότι οι συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τους Κύπριους γίνονται με πλήρη σεβασμό της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες όλων των Κυπρίων να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση.
Επισημαίνοντας τη δήλωση του Ομπάμα ότι «προασπίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Μας κρατούν αυτό που είμαστε”, αναφέρουν ότι «σ’ αυτά τα λόγια πρέπει να αντικατοπτρίζεται ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό».

«Οι Κύπριοι κάθε καταγωγής ευεργετούνται από αμερικανικές προσπάθειες οι οποίες τηρούν πιστά τις αρχές, τις ελευθερίες και τα ελεύθερα δικαιώματα της χώρας μας, όπως και αυτών του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η επιστολή επισημαίνει ότι το σχέδιο Αννάν για διευθέτηση του Κυπριακού ήταν γεμάτο με στοιχεία που εναντιώνονταν αυτές τις αρχές. «Μετά την απόρριψη από την Κύπρο του σχεδίου Ανάν που συνέταξε κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αμερικανικές πολιτικές έναντι της Κύπρου ήταν λιγότερο από συνεργάσιμες. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι εσείς θα προχωρήσετε πέρα από τις πρόνοιες του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν που θα ήταν απαράδεκτες για δυτικές δημοκρατίες».
Οι γερουσιαστές αναφέρουν στη Χίλαρι Κλίντον ότι είναι ενθαρρυμένοι από τις τρέχουσες συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού και υποστηρίζουν έντονα τη συνέχισή τους.
«Παρά το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένες εξελίξεις ίσως παρέχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, αυτή τη φορά, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, είμαστε ενάντιοι στην επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά το 2004 και πιστεύουμε ότι θα είναι αντιπαραγωγικά και αυτή τη φορά. Επιπρόσθετα, η επιβολή παραμέτρων από ξένους στις διαπραγματεύσεις, είτε ρητά ή συγκαλυμμένα, θα συνεχίσουν να κρατούν κρατούν χωρισμένη την Κύπρο, περισσότερο απ’ ότι οι ίδιοι οι διαπραγματευτές. Η διευθέτηση πρέπει να ανήκει στο λαό να προέρχεται από το λαό και να είναι για το λαό της Κύπρου. Παρόμοια διαδικασία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και σας καλούμε να συνεχίσετε να συνηγορείτε παρόμοιο δρόμο προς τα εμπρός».


Πηγή: GreekNews