Να σκεφθεί τα βήματά της και να επιδείξει πραγματισμό όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναμένει από την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ.
«Η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ των Σκοπίων ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ παραμένουν οι ίδιες.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ να μην βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, ο κ. Μιλόσοσκι έθεσε δύο θέματα για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.
Το πρώτο, όπως ανέφερε, αφορά τσην αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων, σε επίπεδο πρεσβειών (δηλαδή το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια κα το Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα να αναβαθμιστούν σε πρεσβείες).
Το δεύτερο αφορά στην υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, κατόπιν και σχετικού αιτήματος από Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην ΠΓΔΜ, με στόχο να διευκολυνθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά και να ενισχυθεί επιπρόσθετα η οικονομική συνεργασία.
Η ελληνική πλευρά, όπως επεσήμανε ο κ. Μιλόσοσκι, υποσχέθηκε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν επισταμένως.
Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, για την υλοποίησή των δύο αυτών πρωτοβουλιών, οι δύο χώρες, δεν είναι απαραίτητο να περιμένουν τη λύση στην εκκρεμότητα για το όνομα.
«Με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε, «θα δοθεί μια ακόμη θετική ώθηση στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ενώ όσον αφορά στην επίλυση του βασικού ζητήματος της ονομασίας, θα πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς τα εμπρός»
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ