Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.12.09

Η αμμοχαλικοληψία βλάπτει την Αρχαία Ολυμπία

Ενάμισι μέτρο κάτω από τα κιονόκρανα του ναού της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία έφταναν τα νερά στους αρχαίους χρόνους. Για να μην επαναληφθεί και σήμερα αυτό το φαινόμενο και χρειαστεί να ξαναγίνει ανασκαφή για να αποκαλύψουμε τα ορατά μνημεία της αρχαίας άλτης, καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας, έλεγαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, γνωρίζοντας τις παράνομες φυτεύσεις που έχουν γίνει στην κοίτη του Αλφειού (μέχρι πορτοκαλιές καλλιεργούνται παράνομα), όπως και τις λήψεις αδρανών υλικών.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με αφορμή αίτημα χορήγησης αδείας για να γίνουν εκσκαφές στο ποτάμι σε κάποιο βάθος (το αίτημα εγκρίθηκε), αλλά όχι για να προχωρήσουν σε περιοδική ή συστηματική λήψη αδρανών υλικών.

Η αμμοχαλικοληψία από τον Αλφειό αποτελεί μια διαρκή απειλή για τον αρχαιολογικό χώρο, γιατί είναι μια επιχείρηση κερδοφόρα. Προ δεκαετίας το ΚΑΣ είχε δώσει μάχη για να ματαιωθεί προγραμματιζόμενη αμμοχαλικοληψία και την είχε κερδίσει. Τώρα βρίσκεται πάλι στην ίδια θέση να αρνείται την επιχείρηση λήψης αδρανών υλικών, που «έχει εξασφαλιστεί ότι θα είναι κερδοφόρα». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτεί το έργο, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να σταματήσουν οι καταπατήσεις και να αναπτυχθεί ένας κοινόχρηστος χώρος με άγρια βλάστηση, ακούστηκε στο ΚΑΣ.

Ας μη λησμονούμε πως ο Αλφειός είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και ένα τμήμα του βρίσκεται στην Α' ζώνη απολύτου προστασίας. «Στην αρχαιότητα οι ποταμοί ήταν θεοί. Αλλαζαν μορφή κι αυτό σημαίνει πως είχαν τρομερή δυναμική, που δεν μπορείς να ελέγξεις. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος. Η Αρχαία Ολυμπία βυθίζεται κατά 1,6 χιλιοστά τον χρόνο. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Μαριολάκος, καθώς είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, που παρατηρείται σε πολλά σημεία της Ελλάδας χωρίς βλάβες, εκτός αν υπεισέλθει ο ανθρωπογενής παράγων, με άντληση υδάτων.

Ν.Κ.-Ρ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/12/2009&id=116107