Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.12.09

«Οι δυο λαοί είναι ξαδέλφια»


13 Dec 2009

«Η καλύτερη λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την ένταξη της Τουρκίας στην Κύπρο», υποστήριξε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μελβούρνη, Αϊντίν Νουρχάν, προσθέτοντας μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει ώστε «να επιστρέψουν Έλληνα στην Πόλη και στη Σμύρνη» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δυο λαοί είναι ξαδέλφια».

Στον κ. Νουρχάν απάντησε η πρόξενος της Κύπρου στην Αυστραλία, Χριστιάννα Τζίκα ,λέγοντας πως Κύπρος και Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκεί να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Έλληνα γενικού προξένου, Χρήστου Σαλαμάνη.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των διπλωματών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, παρουσία πυκνού ακροατηρίου έγιναν κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου με θέμα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα ένα συγγραφικό πόνημα που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση και ανάλυση του Κυπριακού προβλήματος, χαρακτήρισε ο Υπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Κιμ Καρ, το βιβλίο του ομογενή ακαδημαϊκού Μιχάλη Μιχαήλ, με τίτλο “Resolving the Cyprus Conflict: Negotiation History” («Επιλύοντας την Κυπριακή Σύγκρουση: Ιστορική Διαπραγμάτευση»). Ο γερουσιαστής Κιμ Καρ έκανε την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου τη Δευτέρα, στο κτίριο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Βικτώριας. Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Κέντρου Διαλόγου του Πανεπιστήμιου La Trobe, συγκέντρωσε πλήθος παρευρισκομένων.

Ο συγγραφέας, ο οποίος περιέγραψε επιμέρους πτυχές του Κυπριακού προβλήματος και κατ’ επέκταση του βιβλίου. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη καταγραφή και ανάλυση των ειρηνευτικών διαδικασιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία 40 χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύεται και μια ευρύτερη οπτική γύρω από διαιωνιζόμενες συγκρούσεις, και των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά από την όποια επίλυση. Ο συγγραφέας αναλύει και εστιάζει την προσοχή του στην διαπάλη για την εξουσία αλλά και τον έλεγχο των πρώτων υλών, όπως και στην αμοιβαία καχυποψία και στην εθνική ταύτιση των δύο κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, συνδέει αυτά τα δεδομένα με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγάλες αλλά και οι περιφερειακές δυνάμεις.
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Καρ, «το βιβλίο καταδεικνύει ότι η όποια λύση μπορεί να προέλθει μόνο μετά από τη σοβαρή κατανόηση της ιστορίας του Κυπριακού... και αγγίζει τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον [του Κυπριακού]».

Εξάλλου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι χαρακτήρισε το βιβλίο «απαραίτητο για όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για το Κυπριακό».

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην αγγλική με τίτλο “Resolving the Cyprus Conflict. Negotiating History” και είναι έκδοση του οίκου Palgrave MacMillan.
Λεπτομέρειες το βιβλίο υπάρχουν στο διαδίκτυο στην διεύθυνση: www.us.macmillan.com/resolvingthecyprusconflict

http://neoskosmos.com/news/el/node/5100