Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.12.09

"Βρείτε τα με την Ελλάδα"

"Δεν θα μας συντρίψει η απόφαση της ΕΕ" δηλώνει ο Γκρούεφσκι ενώ οι πρέσβεις της Ε.Ε. και της Σουηδίας στα Σκόπια Φουέρε και Λαρς Φρίντεν ζητούν εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας

Την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ζήτησαν σήμερα οι πρέσβεις της Ε.Ε. και της Σουηδίας στα Σκόπια Ερβεν Φουέρε και Λαρς Φρίντεν, σε γεύμα εργασίας που είχαν με τους επικεφαλής των κομμάτων της ΠΓΔΜ με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού και προέδρου του VMRO-DPMNE στο σπίτι του Φουέρε.

"Να ενταθούν οι επαφές με την Ελλάδα"


Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Φουέρε, ήταν να επισημανθούν τα μηνύματα που διαβιβάζονται από το Συμβούλιο της ΕΕ για την ΠΓΔΜ.
«Κατανοούμε την απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία αλλά από την άλλη πλευρά υπογραμμίσαμε τις βασικές πτυχές της απόφασης του Συμβουλίου και καλέσαμε τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες των κομμάτων της FYROM να εργαστούν με πνεύμα συναίνεσης για να υπερκερασθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να ενταθούν οι επαφές με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», είπε ο κ. Φουέρε.
Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρέσβης, εκ μέρους της απερχόμενης προεδρίας της ΕΕ, εκτίμησε ότι συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελούν ευκαιρία για πρόοδο, η οποία πρέπει να επιτευχθεί στους επόμενους έξι μήνες.

Γκρούεφσκι: Υπάρχουν ακόμα ελπίδες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες, τα δε συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, δίνουν ελπίδες ότι κάτι θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Ο κ. Γκρούεβσκι στηλίτευσε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στις δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι έχουν εποικοδομητικές προτάσεις και ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να λύσει το θέμα της ονομασίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε. Είπε ότι δεν συμφωνεί μαζί τους και ότι υπονομεύουν συνεχώς τις θέσεις της κυβέρνησης με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
«Γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η Ελλάδα και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό» είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του θα αναζητήσει τρόπους για να βρεθεί λύση.
«Η απόφαση δεν θα μας συντρίψει», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σταθερή βούληση για επανέναρξη των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση της ευρω-ατλαντικής ένταξης.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. είπε ότι η ουσία της απόφασης των Βρυξελλών είναι η ίδια με εκείνη που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και η διαφορά είναι μόνο στη μορφή.
«Λέω ότι η ουσία είναι η ίδια διότι, ανεξαρτήτα από την φράση ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο εξάμηνο, εμείς γνωρίζουμε ότι θα αποκλειστούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στο Βουκουρέστι, αν η λύση δεν βρεθεί με την Ελλάδα μέσα στην περίοδο των έξι μηνών" είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έκανε κατάχρηση της θέσης της.


Γραφείο "Εθνους", Θεσσαλονίκη