Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.12.09

Υπέρ της προστασίας των πηγών των Μέσων Ενημέρωσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 Το Βήμα

Τέσσερις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες - Financial Times, Independent, Times, Guardian, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διασφάλισαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμα προστασίας των πηγών τους.
Τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν προσβάλει στο στο Δικαστήριο, την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν το όνομα της πηγής τους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που υποχρέωνε τα Μέσα Ενημέρωσης να δημοσιοποιούν τα ονόματα όσων διαρρέουν έγγραφα, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αφορούσε έγγραφα σχετικά με την πιθανή εξαγορά της Interbrew από την South African Breweries το Δεκέμβριο του 2001.
Στις 27 Νοεμβρίου 2001, δημοσιογράφος των Financial Times παρέλαβε από ένα άτομο που διατήρησε την ανωνυμία του, το αντίγραφο εγγράφου το οποίο έδειχνε την πιθανή προσφορά εξαγοράς των δύο εταιρειών.
Την ίδια ημέρα, ο δημοσιογράφος τηλεφώνησε στη Goldman Sachs, εταιρία-σύμβουλο της Ιnterbrew, για να την ενημερώσει για τη δημοσίευση του εγγράφου.
Οι εφημερίδες Times, Reuters, Guardian και Independent δημοσίευσαν την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο.
Το δημοσίευμα είχε σημαντική επίδραση στο χρηματιστήριο και για τις δύο εταιρείας με τις μετοχές τους να αυξάνονται και να μειώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τον Δεκέμβριο του 2001 βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Interbrew και διέταξε τα ΜΜΕ να αποκαλύπτουν τις πηγές τους.
Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη απόφαση και προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου και δικαιώθηκαν.