Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.12.09

Το Ιράν ετοιμάζει πυρηνική βόμβα

Μυστικό έγγραφο, που αποκάλυψαν οι «Times», αναφέρει ότι το Ιράν ετοιμάζει πυρηνική βόμβα. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα αναληθές.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ δήλωσε: «Ορισμένες χώρες είναι οργισμένες γιατί ο λαός μας προασπίζει τα πυρηνικά του δικαιώματα».

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «The Times», αναφερόμενη σε ιρανικό έγγραφο, έγραψε ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται πρόγραμμα για να πραγματοποιήσει δοκιμές ενός εκκινητή νετρονίων, το στοιχείο μιας πυρηνικής βόμβας που πυροδοτεί την έκρηξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετές πηγές στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών χρονολογούν το έγγραφο στις αρχές του 2007, τέσσερα χρόνια μετά τη φερόμενη αναστολή από το Ιράν του εξοπλιστικού του προγράμματος.

Το τεχνικό έγγραφο που έχει συνταχθεί στα περσικά περιγράφει τη χρήση μιας πηγής νετρονίων, του «υδριδίου ουρανίου».

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα, καμιά χρήση μη στρατιωτική ή στρατιωτική δεν αιτιολογεί μια τέτοια δραστηριότητα, εκτός από την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Από την πλευρά του, το Ιράν ξεκαθαρίζει –και πάλι– ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για μη στρατιωτική χρήση.

Εφημ. Απογευματινή