Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.12.09

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις της Ένωσης με ΠΓΔΜ, Τουρκία

Η μάχη για τα ευρωτουρκικά και το θέμα των Σκοπίων θα λήξει την Παρασκευή με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
Βρυξέλλες



Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ, με την συμφωνία να αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά την Τρίτη.
Την ίδια ημέρα θα συνεχιστούν ανάλογες διαβουλέυσεις και για το θέμα της Τουρκίας όπου η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη, με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η σουηδική προεδρία υπέβαλε τη Δευτέρα κείμενο τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν ικανοποιούσε την ελληνική διπλωματία.
Επί του θέματος αυτού η ΕΕ εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αφού δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο.
Επίσης η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ