Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟY
Σε πεδίο διπλωματικής «μάχης» αναμένεται να μετατραπεί το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το οποίο θα λάβει καθοριστικές αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των Σκοπίων εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να λάβει νέα προθεσμία ή καλύτερα νέα αναβολή εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ώστε να καθυστερήσει το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της προς τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Βασιζόμενη στην ευνοϊκή μεταχείριση που έλαβε από την Ε.Ε., κατά την πρόσφατη αξιολογική έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή της πορεία, η κυβέρνηση Ερντογάν ευελπιστεί ότι θα έχει και την ίδια μεταχείριση κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27», όπου θα τεθεί και πάλι επί τάπητος η πορεία της προς τις Βρυξέλλες.
Αγνοώντας προκλητικά τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική διπλωματία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια και να λάβει νέα πίστωση χρόνου, αποδυναμώνοντας τα ελληνοκυπριακά επιχειρήματα.
Η τακτική που εφαρμόζει η γείτονα έχει άμεση σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, καθώς σε κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι αξιωματούχοι εγείρουν θέμα άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, προβάλλοντάς το ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Αντιλαμβανόμενη το «παιχνίδι» της Τουρκίας η Λευκωσία έχει ήδη λάβει τα μέτρα της, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών με τις χώρες - μέλη της «Ενωσης», προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους για τις θέσεις της έναντι της Τουρκίας και παράλληλα να προειδοποιήσει ότι η Αγκυρα δεν πρέπει να μείνει χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Λευκωσίας, το οποίο συνεδρίασε προ ημερών, προκειμένου να ορίσει τη θέση που θα υπερασπίσει η κυπριακή αντιπροσωπεία τόσο στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι «είναι σημαντικές οι στιγμές, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί», ενώ στο ίδιο ύφος πρόσθεσε ότι έγινε μια καλή συζήτηση και υπήρξε συναντίληψη.
Ερωτηθείς κατά πόσον ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι εξουσιοδοτημένος να μπορεί να αποφασίσει την τελευταία στιγμή τι θα πράξει αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν πρέπει να αρχίσει η σεναριολογία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να περιορισθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή πλευρά θα διαμηνύσει ότι η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας περνά μέσα από τη Λευκωσία και θα δεν θ’ αφήσει περιθώρια στην τουρκική πλευρά να θέσει εκβιαστικά διλήμματα αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Από την πλευρά της, η Αθήνα υποστηρίζει ότι… «η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να βασίζεται σε αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση των πεπραγμένων της Αγκυρας», ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα… «η συζήτηση δεν είναι εύκολη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καθώς φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ε.Ε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε συνεχή καθημερινή επαφή και συντονισμό, τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια όσο και ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού και πρόσθεσε ότι… «η Ελλάδα θα στηρίξει στο ακέραιο τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης μέχρι το τέλος, στην πρώτη γραμμή, πλάι - πλάι».
Παράλληλα, όμως, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και τα Σκόπια, τα οποία επιμένουν στη θέση να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να έχουν λύσει το θέμα της ονομασίας.
Μια πρώτη απάντηση από την ελληνική πλευρά έλαβαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και η ξεκάθαρη και ομόφωνη θέση της Ατλαντικής Συμμαχίας ότι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Ανάλογη θέση αναμένεται να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά και κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των «27» παρά τις ασφυχτικές πιέσεις των Σκοπιανών.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν. Μιλόσοσκι είχε υποστηρίξει ότι «η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και πΓΔΜ να μη βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τα Σκόπια θα διαδραματίσει και η Ουάσιγκτον, μέσω των «δορυφόρων» της στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και υπογραμμίζει ότι στηρίζει με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή και νατοϊκή προοπτική των Σκοπίων…
Χρήσιμες επαφές εν όψει της Συνόδου Κορυφής των «27» είχε στην Αθήνα ο Γιώργος Παπανδρέου με τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Σκοπίων Αχμέτ Νταβούτογλου και Αντόνιο Μιλόσοσκι αντίστοιχα, στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ
Εφημ. Αδέσμευτος