Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.12.09

«Πόλεμος» για το CΕRΝ

Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η «διεύρυνση» των μελών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας -του περιβόητου CERN- καθώς οι υποψηφιότητες του Ισραήλ και της Τουρκίας φαίνεται πως προκαλούν διπλωματικές αναταράξεις, ενώ ορισμένοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν την... Ελλάδα ότι εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε μυστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα, τα κράτη - μέλη του CERN θα αποφασίσουν για την ομαδική ένταξη ή μη Τουρκίας, Ισραήλ, Σερβίας, Σλοβενίας και Κύπρου

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο CERN -το οποίο μόλις τον περασμένο μήνα έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων- επιθυμούν στην πλειοψηφία τους να δουν το επιστημονικό κέντρο να αποκτά διεθνή εμβέλεια εντάσσοντας στους κόλπους του, για πρώτη φορά στην 55χρονη ιστορία του, κράτη που δεν ανήκουν στη Γηραιά Ηπειρο, το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί εμπόδια «πολιτικής» φύσης.

Μία μόλις εβδομάδα πριν από τη συνέλευση της Παρασκευής, όπου θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία στην οποία κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα άσκησης βέτο και η οποία θα αποφασίσει για την ομαδική ένταξη ή μη της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου, ορισμένοι κύκλοι στο Ισραήλ θεωρούν ότι η Ελλάδα, και σε μικρότερο βαθμό η Γαλλία, δεν θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών που θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, με απώτερο σκοπό να μην επιτρέψει την είσοδο της Τουρκίας στον οργανισμό.

Από την πλευρά τους, τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία χαρακτηρίζουν τουλάχιστον αστείες τις κατηγορίες ότι εμποδίζουν την ένταξη οποιουδήποτε υποψηφίου, ενώ ο Μιχάλης Διαμέσης -αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη- τόνισε ότι «η Αθήνα στηρίζει το αίτημα όλων των κρατών που έχουν θέσει υποψηφιότητα».

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στη Γενεύη, θα φανεί πολύ σύντομα εάν υπάρχει πραγματική αντίρρηση κάποιου μέλους στην ένταξη των υποψηφίων, αφού η ψηφοφορία απέχει μόλις λίγες ημέρες.

Επιστήμονες
Οπως υποστηρίζουν επιστήμονες που εργάζονται στον οργανισμό, το CERN -το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο- δεν θα πρέπει να συνδέονται σε καμία περίπτωση με πολιτικά συμφέροντα, ενώ υπενθυμίζουν ότι το επιστημονικό κέντρο γεννήθηκε μέσα από το μεταπολεμικό κίνημα «Ατομα για την Ειρήνη» και επιδιώκει στενή συνεργασία των επιστημόνων όλου του κόσμου.

Πολλοί μάλιστα επιστήμονες και συνεργάτες του CERN σπεύδουν να σημειώσουν ότι, παρά τις τριβές στις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ εξαιτίας της πολιτικής των τελευταίων έναντι των Παλαιστινίων, το Τελ Αβίβ συμμετέχει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές επιστημονικές οργανώσεις, όπως το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Εκπομπή Σωμάτιων Υψηλής Ενέργειας.


ΜΕΛΙΝΑ XAPITATOY
xaritatou@pegasus.gr