Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.12.09

Imesta Griki!



Ντοκιμαντέρ για τους Ελληνόφωνους της Νότιας Ιταλίας

Η οργάνωση φιλελλήνων της Λωζάννης «Association des Amities greco-suisses» διοργάνωσε χθες το βράδυ εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ των Salvatore Bevilacqua και Mirko Bischofberger «Imesta Griki» (Είμαστε Έλληνες) για τις ελληνόφωνες κοινότητες της νότιας Ιταλίας.
Οι δύο παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκαν το Salento και το Aspromonte σε αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ιστορικών ελληνόφωνων μικρών κοινοτήτων που μιλούν ακόμα και σήμερα μία γλώσσα, που έχει τις ρίζες της στον Όμηρο, σύμφωνα με μερικούς γλωσσολόγους.
Εντοπίζοντας τους λιγοστούς Ελληνόφωνους σε αγροτικές περιοχές, κυρίως του Salento, ανακαλύπτουν την διάλεκτο griko ή grecanico, που διατηρείται ανά τους αιώνες με την προφορική παράδοση, αναμεμιγμένη με τοπικές νεολατινικές διαλέκτους.
Το ντοκιμαντέρ, εκτός της γλώσσας, καταγράφει και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ποίησης, χορού και μουσικής από τους ελληνόφωνους της περιοχής αλλά και την υπερηφάνειά τους για τις ελληνικές τους ρίζες ανά τους αιώνες.

http://vassilisrouvalis.blogspot.com/