Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.1.10

Ο Καναδάς απέρριψε αίτημα της Ιορδανίας για κατάσχεση των Χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας



Το κλείσιμο της έκθεσης για τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας την οποία διοργάνωσε το Royal Ontario Museum του Καναδά έφερε πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα κυριότητας των χειρογράφων.

Σύμφωνα με το DigitalJournal, ο Καναδάς απέρριψε το αίτημα της Ιορδανίας για τη κατάσχεση των 17 χειρογράφων τα οποία έλαβε το μουσείο μέσω προσωρινού δανεισμού από την αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ, έτσι ώστε να μην επιστραφούν στην χώρα.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ιορδανία και η Ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικούν την κυριότητα των συνολικά περίπου 900 αποσπασμάτων που απαρτίζουν τα λεγόμενα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας.
Σύμφωνα με το Jerusalem Post η Ιορδανία βασίζει το αίτημα της στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης.
Τα χειρόγραφα της Μαύρης θάλασσα βρέθηκαν ανάμεσα στο 1947 και το 1956 σε έντεκα σπηλιές στην περιοχή της κοιλάδας του Qumran στην βορειοδυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.
Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα εγκαινιαστεί στις 22 Ιανουαρίου στο Milwaukee Public Museum.


Αρθρο του DigitalNews (στα αγγλικά): http://www.digitaljournal.com/article/284978

Αρθρο της Jerusalem Post (στα αγγλικά): http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339380979&pagename=JPArticle/ShowFull


Πηγή:http://www.law-archaeology.gr/Index.asp?C=2