Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.1.10

Συνομιλίες Παπανδρέου - Μπορίσοφ


-Με αφορμή τα εγκαίνια της διασυνοριακής διόδου Θερμών – Ζλάτογκραντ-

Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Μπόικο Μπορίσοφ διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ παράλληλα η συνάντηση σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα για μια πιο δυναμική στάση στις διμερείς μας σχέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ.

Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει στη διασυνοριακή οδό Θερμών- Ζλάτογκραντ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει σε σχέσεις - πρότυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών ,σχέσεις οι οποίες, οπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν και μοντέλο διμερών σχέσεων για όλα τα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το γεγονός πως η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ δίνει περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς αυτές σχέσεις, για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 και την επίλυση λεπτών προβλημάτων στην περιοχή.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι διαπίστωσε πως ο Βούλγαρος ομόλογός του είναι και αυτός αποφασισμένος ώστε να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί με τις καλύτερες προοπτικές.

Απο τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι τιμή για τη Βουλγαρία να υποδέχεται έναν απο τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι μετά τα εγκαίνια της διασυνοριακής διάβασης για πρώτη φορά ανοίγεται διάβαση σε μήκος 350 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στη βοήθεια προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ τέλος είπε ότι μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή.

Στις διμερείς συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με θετικό πρόσημο αλλά και η συμφωνία να επιλύονται αμέσως διάφορα τεχνικά προβλήματα, ώστε αυτή η μεγάλη επένδυση να λειτουργήσει, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κοινής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της λειτουργίας και άλλων διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και τα θέματα του Κοσόβου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας και το Κυπριακό.

Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα ως παλαιότερο μέλος επικουρεί τη γείτονα χώρα σε ευρωπαϊκά θέματα. Βεβαίως συζητήθηκε η "ατζέντα 2014", η είσοδος δηλαδή των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ, όπως έχει προτείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως τη χρονιά αυτή και τέλος οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Αθήνα και τη Σόφια, αντίστοιχα.

Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών καθώς και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1086222&cid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.