Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.1.10

Έκκληση Μόσχας για κοινή αντιμετώπιση του Άποφις

«Η Ρωσία συζητά το ενδεχόμενο αποστολής ενός διαστημοπλοίου που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία ενός αστεροειδούς που κινείται απειλητικά προς τη Γη», τα παραπάνω διατύπωσε ο Ανατόλι Περμίνοφ από τον Ρωσικό Οργανισμό του Διαστήματος την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ρωσικού διαστημικού οργανισμού πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση, στη Μόσχα, για να εκτιμηθεί εάν ήταν απαραίτητη η αποστολή διαστημοπλοίου στο Άποφις.
Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» δήλωσε πως κάλεσε τη NASA, τους διαστημικούς οργανισμούς της Κίνας και της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης του επικίνδυνου αστεροειδούς.
Σημειώνεται πως ο Άποφις (γνωστός στους αστρονόμους ως 99942 Άποφις) είναι ένας αστεροειδής της κοντινής γειτονιάς της Γης. Ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις της NASA έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη ή τη Σελήνη το 2029. Συνεχείς παρατηρήσεις του αστεροειδούς και της τροχιάς του έδειξαν μια ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη ή τη Σελήνη τον Απρίλιο του 2036.
Αυτές, τουλάχιστον, είναι οι σημερινές εκτιμήσεις των αστρονόμων.