Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.1.10

Ο τουρκικός Τύπος επικρίνει τον Ερντογάν για επιστολή Παπανδρέου


Επικρίσεις κατά Ερντογάν από τον Τύπο για το χειρισμό της επιστολής Παπανδρέου

«Λογοκρισία στην επιστολή Γιώργου»

Σοβαρές αιχμές κατά του πρωθυπουργικού γραφείου στην 'Αγκυρα ότι δεν δημοσιοποίησε τα αρνητικά για την Τουρκία σημεία της επιστολής του Έλληνα Πρωθυπουργού για να μην χαλάσει το καλό κλίμα, διατύπωσε ο αντιπολιτευτικός Τύπος


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Β
ολές κατά του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου ότι έκανε λογοκρισία στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο αντιπολιτευτικός Τύπος στην 'Αγκυρα. Σε χθεσινά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι κάποια από τα σημεία της επιστολής δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο και μόνο για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο «παράβλεψε τα σημεία της επιστολής όπου προβάλλονται οι επίσημες θέσεις της Ελλάδας». «Η Πρωθυπουργία δεν έβαλε στην ιστοσελίδα της την κριτική που ασκεί στην Τουρκία ο Παπανδρέου στην επιστολή του», γράφει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τζουμχουριέτ υπό τον τίτλο «Λογοκρισία στην επιστολή» κι επισημαίνει: «Η επιστολή διοχετεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο προβάλλει τα σημεία εκείνα που έχουν σχέση με τα χωρικά ύδατα, τις πτήσεις πάνω από νησιά και την υφαλοκρηπίδα», γράφει η Τζουμχουριέτ, «ενώ η πρωθυπουργία προτίμησε να βάλει στην ιστοσελίδα της αποσπάσματα της επιστολής που ΅συνάδουν΄ με τις θέσεις της Τουρκίας». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η τουρκική πρωθυπουργία το έπραξε αυτό, αφενός για να δημιουργήσει ΅θετικό έδαφος΄ για τη συνάντηση στο Λονδίνο του Νταβούτογλου με τον Δρούτσα, που είναι δεξί χέρι του Παπανδρέου και, αφετέρου, για να μην χαλάσει τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα»... «Η τάση αυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα», γράφει η Τζουμχουριέτ.

Τα αποσπάσματα
Ο τουρκικός Τύπος κατέγραψε προχθές τα κοινά σημεία, τα θέματα που είναι ανοιχτά για διάλογο αλλά και τις διαφορές των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι οι επιστολές των Πρωθυπουργών Τουρκίας και Ελλάδας υποδεικνύουν μια νέα εποχή. Η Τζουμχουριέτ δημοσίευσε αποσπάσματα της επιστολής μέρος των οποίων έχει ως εξής: «Στο Κυπριακό, το κλειδί της μόνιμης λύσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στις δύο κοινότητες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και πιέσεις, να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον... Οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για τη λύση... Να είστε βέβαιοι ότι η στήριξή μας στην πορεία ένταξής σας στην ΕΕ συνεχίζεται. Και το σημαντικότερο, αυτό, θα ενισχύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα... Λαμβάνω σοβαρά υπόψη την πρότασή σας για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο. Προτείνω, ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Θα είμαι ευτυχής να σας φιλοξενήσω στην Ελλάδα».



Προβληματισμός και αναμονή επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της οποίας κρίνεται ως ιδιαίτερα υποτονική. Κοινοτικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν ότι η τουρκική πορεία προς την ΕΕ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εξέλιξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, καθώς μια αποτυχία στην τρέχουσα διαπραγμάτευση θα παρατείνει (και θα επιτείνει) την στασιμότητα που επικρατεί, ενώ μια επιτυχία θα προσέδιδε μια άλλη δυναμική στις ενταξιακές συνομιλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι η ίδια η διαδικασία έφτασε στα όριά της, δεδομένου ότι θεωρείται «παγωμένη» αφού εν δυνάμει απομένουν μόνο τέσσερα ενταξιακά διαπραγματευτικά κεφάλαια για άνοιγμα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αποδίδουν αυτή την κατάσταση και στη μακρά μεταβατική περίοδο που διανύει η Κομισιόν, ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει «κενό εξουσίας». Σημειώνεται ότι η νέα Επιτροπή θα λάβει τη «σκυτάλη» από την απερχόμενη μετά τις 10 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η νέα υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Κοινότητας στα θέματα της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα η στελέχωση της «διπλωματικής υπηρεσίας» της ΕΕ, την ευθύνη της οποίας έχει η Ευρωπαία ΥΠΕΞ, Κάθριν 'Αστον. Παρότι η βαρόνη 'Αστον δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της» σχετικά με την υποψήφια για ένταξη χώρα, θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεάσει de facto την ενταξιακή της διαδικασία, στη λογική ότι δεν θα επιτρέψει μια τόσο μεγάλη χώρα να μείνει στο απλό επίπεδο ανοίγματος κεφαλαίων. Πάντως, η υπηρεσία της ΥΠΕΞ δεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα και να αποκτήσει ισχύ μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, ενώ για την ώρα ουδείς λαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να εντατικοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία της 'Αγκυρας από την πλευρά της Κομισιόν.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Μουρμούρα στον τουρκικό Τύπο
«Χτύπημα η έκθεση»
Αρνητικά είναι τα σχόλια του τουρκικού Τύπου σχετικά με την έκθεση για την Τουρκία της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες έχουν ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και αναφέρονται στο περιεχόμενο της έκθεσης. «Χτύπημα με Κύπρο από την Ευρωβουλή» είναι ο τίτλος της «Μιλλιέτ». Η «Ζαμάν» έχει τίτλο: «Η Ευρωβουλή μίλησε για την Κύπρο σαν τους Ε/Κ». Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Σαμάνγιολου μετέδιδε ότι η έκθεση θα κάνει την Τουρκία να θυμώσει. Η «Χουριέτ» είχε τίτλο: «Ανοίξτε τα Βαρώσια στους Ε/Κ» και το «AB Haber» σχολιάζει ότι η έκθεση αποτελεί χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση για την έκθεση, παρόλο που σχετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες έστειλε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/01/2010