Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.1.10

Η πατρότητα αρχαίου αγάλματος αναζωπυρώνει τη διαμάχη Ιταλίας- Μουσείου Γκετί

«Χωρίς αμφιβολία, η πιο μακροχρόνια σαπουνόπερα δεν είναι άλλη από τη διαμάχη ανάμεσα στο ιταλικό κράτος και στο Μουσείο Γκετί» έγραφαν προχθές οι «Τimes» του Λονδίνου, φέρνοντας στην επιφάνεια το ακανθώδες ζήτημα ενός χάλκινου αγάλματος που βρέθηκε στη θάλασσα από ιταλούς ψαράδες πριν από 46 ολόκληρα χρόνια. «Η ιστορία με τις κλεμμένες αρχαιότητες οδεύει προς κλιμάκωσηαλλά, όπως κάθε καλό μελόδραμα, έχει ακόμη δυνατές συγκινήσεις να προσφέρει» συνέχιζε το δημοσίευμα. Μία από αυτές είναι κάποια έγγραφα που ανακαλύφθηκαν και αποδεικνύουν ότι ο δισεκατομμυριούχος Πολ Γκετί και ένας επίδοξος αγοραστής είχαν πονοκεφαλιάσει για το πόσο νόμιμο θα ήταν να αποκτήσουν ένα χάλκινο άγαλμα το οποίο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιον ανήκει.


Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται συζητήσεις στο Πέζαρο της Βόρειας Ιταλίας, καθώς πολλά είναι τα σενάρια για την προέλευση, αλλά και για το πού πρέπει να καταλήξει το συγκεκριμένο άγαλμα. Ορισμένοι θεωρούν ότι φιλοτεχνήθηκε από τον προσωπικό γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πήραν ως λάφυρο ρωμαίοι στρατιώτες στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., ενώ λίγο αργότερα χάθηκε στη θάλασσα. Στη συνέχεια, οι ιταλοί ψαράδες που ανακάλυψαν το ελληνικό άγαλμα το 1964 παρέκαμψαν τις ιταλικές αρχές και προτίμησαν να το πουλήσουν σε μεσάζοντες, οι οποίοι το απομάκρυναν λαθραία από τη χώρα. Το Μουσείο Γκετί το αγόρασε το 1977.

Ο Μαουρίτσιο Φιορίλι, εκπρόσωπος του υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας στην επικείμενη δίκη για την πατρότητα του αγάλματος, τονίζει τη βαρύτητα ενός συγκεκριμένου εγγράφου του 1976: «Πρόκειται για ένα γράμμα στο οποίο ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκετί χαρακτηρίζει “εγκληματικές” τις ενέργειες του μουσείου για την απόκτηση του αγάλματος». Οπως όλα δείχνουν, η περίφημη σαπουνόπερα θα μας απασχολήσει με πολλά επεισόδια ακόμη.

Το χάλκινο άγαλμα-μήλον της Εριδος, που βρέθηκε στη θάλασσα από ιταλούς ψαράδες πριν από 46 ολόκληρα χρόνια (ΑΡ/ J. ΡΑUL GΕΤΤΥ ΜUSΕUΜ)
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=309847