Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.1.10

Καταδίκη Ρωσίας – Κύπρου για εμπόριο «λευκής σαρκός»

H Ρωσία και η Κύπρος καταδικάστηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εμπορία ανθρώπων μετά τον ύποπτο θάνατο μιας νεαρής Ρωσίδας, λίγες μέρες μετά την πρόσληψη της σε καμπαρέ της Κύπρου

Το Δικαστήριο κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση ότι πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 4 (απαγόρευση της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων), από τις δύο χώρες, μια παραβίαση η οποία δεν έχει παρά ένα προηγούμενο: την περίπτωση της δουλείας μιας οικιακής βοηθού στη Γαλλία.

Η Λευκωσία καταδικάστηκε να πληρώσει 40.000 ευρώ στον πατέρα του θύματος, ενώ η Μόσχα θα πρέπει να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Σε μια κίνηση που σπάνια γίνεται, η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε μονομερή δήλωση και αναγνώρισε πλήρως ότι έχει άδικο, ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις εμπειρογνώμονες διορίστηκαν για να διερευνήσουν το θάνατο της 20χρονης Οξάνα Ράντσεβα.

Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο μιας πολυκατοικίας στη Λεμεσό, μετά από πτώση από τον έκτο όροφο, στις 16 Μαρτίου του 2001, ένδεκα ημέρες μετά την άφιξή της στην Κύπρο, με βίζα καλλιτέχνη για να εργαστεί σε καμπαρέ.

Τρεις ημέρες αργότερα, εγκατέλειψε την εργασία της, όμως το αφεντικό της την βρήκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Λεμεσό.
Την πήγε στην αστυνομία και την κατήγγειλε ως παράνομη μετανάστη για να την στείλουν πίσω στη Ρωσία, αλλά η αστυνομία δεν βρήκε κανένα σε βάρος της στοιχείο. Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ την πήρε στη συνέχεια μαζί του και κανόνισε να μείνει στο σπίτι μιας από τις υπαλλήλους του, στον 6ο όροφο του κτιρίου.

Την επόμενη μέρα, γύρω στις 06.30, το σώμα της νεαρής γυναίκας βρέθηκε στο πεζοδρόμιο, ενώ ένα πάπλωμα κρεμόταν από το περβάζι του παραθύρου. Η κυπριακή αστυνομία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τυχαία έπεσε από το παράθυρο.


www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ