Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.1.10

Δένδρα στον Άρη;


"Όχι, δεν είναι δένδρα! "
Απαντούν κοφτά, οι επιστήμονες της NASA, δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να το πιστέψουμε, είναι υγρή σκόνη που πάγωσε στο βόρειο πόλο του πλανήτη και μοιάζουν εκπληκτικά με δένδρα.

Πρόκειται για νέες εικόνες που ελήφθησαν από το αναγνωριστικό όχημα που έστειλε η NASA (Mars Reconnaissance Orbiter) και δημιουργούν ψευδαίσθηση ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Οι σκοτεινές ραβδώσεις οφείλονται στην εξάτμιση του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στον πάγο, εξήγησε ο Κάντι Χάνσεν, μέλος του ερευνητικού προγράμματος της NASA, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Οι σκιές των δένδρων αποτελούν ένα πλήρη δακτύλιο γύρω από το βόρειο πόλο του Άρη και καλύπτονται από ένα λεπτό κοκκινωπό στρώμα σκόνης που επικάθεται στον ξηρό πάγο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται η ψευδαίσθηση στη φαντασία των ανθρώπων στη Γη, πως υπάρχει ζωή στον Άρη.

Το 1976 μια φωτογραφία ενός πετρώματος που εστάλη από τον Viking 1 έμοιαζε σαν ένα χαραγμένο πρόσωπο στην επιφάνεια του Άρη. Επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τεχνάσματα του φωτός και της σκιάς. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και άλλες φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη με σκιαγραφήσεις διάφορων όντων, όπως λαγουδάκια, γυναικείες μορφές κλπ.

Οι παρουσιαζόμενες σκιές που φαίνονται ως δένδρα είναι ραβδώσεις αρειανής σκόνης που το μήκος τους φθάνει μέχρι τα 164 μέτρα.
‘Foxnews’