Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.1.10

Το Ιράν χρειάζεται επτά χρόνια για να αποκτήσει πυρηνική βόμβα


Υστερικές χαρακτηρίζει ο πρώην διευθυντής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, υποστράτηγος Ούζι Εϊλάμ, τις αντιδράσεις του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας του σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από το Ιράν.
«Η αντικατασκοπία διασπείρει φόβους για το Ιράν», αλλά η Τεχεράνη είναι «πολύ, πολύ, πολύ μακριά από την απόκτηση πυρηνικής ικανότητας», δήλωσε στους «Σάντεϊ Τάιμς» ο βετεράνος στρατιωτικός, υποστηρίζοντας ότι «το αμυντικό κατεστημένο στέλνει ψευδείς συναγερμούς για να λαμβάνει περισσότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό», ενώ ορισμένοι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει το Ιράν για να απεστιάσουν την προσοχή του κόσμου από τα εσωτερικά προβλήματα.
«Αυτοί που λένε ότι το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνική βόμβα σε ένα χρόνο, πού βασίζουν τα λεγόμενά τους; Ποιες είναι οι αποδείξεις;» αναρωτήθηκε.
Ο Εϊλάμ, που πρόσφατα εξέδωσε απομνημονεύματα στα οποία σημειώνει ότι το 1981 είχε αντιταχθεί στην ισραηλινή επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Οσιράκ, υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν το Ισραήλ μπορούσε να χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «μια επίθεση θα ήταν αντιπαραγωγική».
Ο ίδιος πιστεύει ότι το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον επτά χρόνια ακόμη για να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Επιπλέον, όπως σημειώνει: «Μία μόνο επίθεση δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Για να καθυστερήσει το ιρανικό πρόγραμμα για τρία με τέσσερα χρόνια, χρειάζεται μια αρμάδα αεροσκαφών, τα οποία μόνο μια υπερδύναμη μπορεί να διαθέσει. Μόνον η Αμερική μπορεί να το κάνει», τόνισε.
Οι «Σάντεϊ Τάιμς» επισημαίνουν ότι το Ισραήλ επιταχύνει τις προετοιμασίες του για επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετέδωσαν βίντεο, στο οποίο αεροσκάφη F-15 εκπαιδεύονται να κάνουν ανεφοδιασμό στον αέρα. «Αυτή ήταν μια προειδοποίηση όχι προς το Ιράν αλλά προς τους Αμερικανούς ότι σοβαρολογούμε», δήλωσε ανώνυμη ισραηλινή στρατιωτική πηγή.
Σε χθεσινή συνέντευξή του, πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική διοίκηση έχει σχέδια για μια ποικιλία καταστάσεων.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο βομβαρδισμών των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από το Ισραήλ, ο Πετρέους αρνήθηκε να σχολιάσει τις ισραηλινές δυνατότητες.
Εξήγησε, όμως, ότι η Τεχεράνη έχει ενδυναμώσει τις εγκαταστάσεις της και τα υπόγεια τούνελ. «Σίγουρα μπορούν να βομβαρδιστούν», είπε.
«Το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με το ποιος θα πραγματοποιήσει την επίθεση, με το τι πολεμοφόδια διαθέτει και τι δυνατότητες υπάρχουν» πρόσθεσε. Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί πάντα να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. «Υπάρχει ακόμη χρόνος προτού φτάσουμε σε κρίσιμο σημείο», σημείωσε.


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ