Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.1.10

Καλλωπισμός και σεξ στους Nεάντερταλ


Kι όμως, οι Nεάντερταλ δεν ήταν. . . χαζοί, παρά τα όσα πίστευε μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

H ανακάλυψη Bρετανών επιστημόνων ότι οι Nεάντερταλ της Iσπανίας χρησιμοποιούσαν ένα είδος μακιγιάζ για το σώμα δείχνει ότι πολλές χιλιετίες πριν έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο άνθρωπο, είχαν άποψη για τον συμβολισμό, την αισθητική και τις τελετουργίες.

Tο αντικείμενο της τελευταίας μελέτης ήταν μια σειρά από κοχύλια 50. 000 ετών από την Iσπανία, τα οποία διαπιστώθηκε ότι χρησίμευαν ως δοχεία για την ανάμειξη των διάφορων υλικών για την παρασκευή ενός είδους βαφής.
Χρωστικές
Mέσα σε αυτά βρέθηκαν ίχνη χρωστικών και, πιο συγκεκριμένα, σβώλοι μιας κίτρινης χρωστικής, η οποία πιθανολογείται ότι αποτελούσε τη βάση του μακιγιάζ, καθώς και ένα μείγμα κόκκινης σκόνης με κόκκους ενός μαύρου γυαλιστερού υλικού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Mπρίστολ, δρ Zουάου Zιλάο, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα της ομάδας του στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα κοχύλια χρονολογούνται περίπου 10. 000 χρόνια πριν από την περίοδο εκείνη της Aνω Παλαιολιθικής εποχής, κατά την οποία συνυπήρξαν στη «γηραιά ήπειρο» οι Nεάντερταλ με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Eκτός από τα ίχνη χρωστικής που υποδεικνύουν ένα πρωτόγονο είδος βαφής για το σώμα ή και το πρόσωπο, την άποψη ότι τα. . . χαμένα μας ξαδέλφια αντιλαμβάνονταν ζητήματα αισθητικής ενισχύει η θεωρία ότι τα ίδια τα κοχύλια, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν με σκαλισμένη την επιφάνειά τους, τα φορούσαν και ως κοσμήματα.
Ευρήματα
Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ανάλογα ευρήματα, όπως οι μικρές ράβδοι που βρέθηκαν στην Aφρική και που περιείχαν μαγγάνιο, το οποίο πιθανότατα χρησίμευε ως υλικό για την παρασκευή βαφής σώματος.
Ωστόσο, τα ισπανικά κοχύλια αποτελούν «τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις σχετικά με τη χρήση καλλυντικών», όπως δήλωσε στο BBC ο Zιλάο επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος θα πρέπει να θάψει μία και καλή την άποψη ότι οι Nεάντερταλ ήταν χαζοί» και ότι είχαν ικανότητες συμβολικής σκέψης, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο του σύγχρονου ανθρώπου.

EPH ΠANΣEΛHNA
Οι πρόγονοι των ανθρώπων έκαναν σεξ με τους Νεάντερταλ, λέει κορυφαίος γενετιστής

Οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων (homo sapiens) είχαν σεξουαλικές επαφές με τους Νεάντερταλ, ξεπερνώντας το φράγμα των ειδών, σύμφωνα με τον διάσημο παλαιο-γενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο του κορυφαίου Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία της Γερμανίας.

Ο Πάαμπο, διευθυντής γενετικής στο Ινστιτούτο, είναι υπεύθυνος για την πολύχρονη εργασία σύγκρισης του γονιδιώματος ανθρώπων και Νεάντερταλ. Σύντομα πρόκειται να δημοσιεύσει την πλήρη πλέον ανάλυση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, με βάση DNA που ελήφθη από απολιθώματα, και στη συνέχεια θα το συγκρίνει με το γονιδίωμα των ανθρώπων και των χιμπατζήδων, ώστε να ξεκαθαριστεί η σχέση ανάμεσα στα τρία είδη, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Μιλώντας σε διεθνή συνδιάσκεψη στις ΗΠΑ, ο Πάαμπο δήλωσε βέβαιος πλέον ότι οι homo sapiens και οι Νεάντερταλ είχαν σεξουαλικές σχέσεις, αλλά ανοικτό, όπως είπε, παραμένει το ερώτημα πόσο «παραγωγικές» ήσαν αυτές οι επαφές από άποψη απογόνων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όπως τόνισε, αν προέκυψαν παιδιά και κατά πόσο αυτά επηρέασαν το σημερινό γονιδίωμά μας.
Το ερώτημα αναμένεται να απαντηθεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί η ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος των Νεάντερταλ και συγκριθεί με το ανθρώπινο.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι, πριν περίπου 40.000 – 50.000 χρόνια, έφτασαν από την Αφρική στην Ευρώπη και βρήκαν να ζουν εκεί οι Νεάντερταλ.
Τα δύο είδη συνυπήρξαν για 10.000 – 12.000 χρόνια, ώσπου οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν τελείως, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει ατελείωτες επιστημονικές διαμάχες και θεωρίες.

Η επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως συνεχώς αντικρουόμενα στοιχεία. Μερικά απολιθώματα σκελετών δείχνουν να διαθέτουν κοινά στοιχεία ανθρώπων και Νεάντερταλ, κάτι που παραπέμπει σε επιμειξίες μεταξύ τους.
Όμως μελέτες DNA έχουν δείξει ότι πολλά γονίδια του Νεάντερταλ ήσαν πολύ διαφορετικά από αυτά του homo sapiens.
Μια ενδιάμεση θεωρία, που προωθεί ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, είναι ότι οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ ήσαν γενετικά ασύμβατοι, με συνέπεια να έχουν μεν επιμειξίες, αλλά τα παιδιά τους να είναι ελάχιστα γόνιμα.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται στο ζωικό βασίλειο, π.χ. όταν τα λιοντάρια συνουσιάζονται με τίγρεις και τα άλογα με ζέβρες.

enet.gr