Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.2.10

Ουρανός και Ποσειδώνας ίσως κρύβουν «παγόβουνα» διαμαντιών

Ωκεανοί υγρών διαμαντιών όπου επιπλέουν στερεά «παγόβουνα» των ίδιων πολύτιμων λίθων, είναι πιθανό να υπάρχουν στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ υπό τον δρα Γιον Έγκερτ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Physics.

Σε εργαστηριακές συνθήκες, όπου προσομοιώθηκαν οι συνθήκες πίεσης στους δύο μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οι ερευνητές βρήκαν να έχουν σχηματισθεί μικροί κρύσταλλοι στερεών διαμαντιών, σαν «παγόβουνα» μέσα σε μια «θάλασσα» υγρού άνθρακα.

Η πρώτη λεπτομερής έρευνα στο σημείο τήξης του διαμαντιού ανακάλυψε ότι αυτό συμπεριφέρεται σαν νερό στη διάρκεια της διαδικασίας τήξης και πήξης, με συνέπεια η στερεά («παγωμένη») μορφή του να επιπλέει στην υγρή μορφή του.

Ένας μεγάλος ωκεανός διαμαντιών (σε στερεή και υγρή μορφή) σε έναν από τους δύο πλανήτες – ή και στους δύο - μπορεί να παρέχει την εξήγηση για μια ιδιομορφία που έχουν και οι δύο: αντίθετα με τη Γη, δεν έχουν μαγνητικούς πόλους που να αντιστοιχούν χονδρικά στους γεωγραφικούς πόλους. Το 10% περίπου των δύο πλανητών αποτελείται από άνθρακα κι ένας ωκεανός υγρών διαμαντιών θα διατάρασσε την ευθυγράμμιση του μαγνητικού πεδίου με τον άξονα περιστροφής του πλανήτη, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες πήραν ένα διαμάντι διαμέτρου μισού χιλιοστού και το κομμάτιασαν με λέιζερ, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, όπως αυτές που επικρατούν στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Το διαμάντι τελικά υγροποιήθηκε σε πίεση 40 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη.

Στη συνέχεια οι ερευνητές σιγά-σιγά μείωσαν το επίπεδο πίεσης και θερμοκρασίας και όταν η πίεση έφτασε σε «μόνο» 11 εκατ. φορές το αντίστοιχο του πλανήτη μας, ενώ η θερμοκρασία έπεσε στους 50.000 βαθμούς Κελσίου, τότε στερεά κομμάτια εμφανίστηκαν στην επιφάνεια του υγρού διαμαντιού, τα οποία επέπλεαν σαν «παγόβουνα» (ή μάλλον «διαμαντόβουνα»!).

Στα περισσότερα υλικά η στερεή κατάστασή τους είναι πιο πυκνή από την υγρή και έτσι η στερεά μορφή τους δεν μπορεί να επιπλέει πάνω στην υγρή. Μια από τις εξαιρέσεις είναι το νερό (γι’ αυτό επιπλέουν τα παγόβουνα) και, όπως φαίνεται τώρα, μια άλλη εξαίρεση είναι το διαμάντι, μόνο που στη Γη μέχρι τώρα δεν είχε καταστεί εφικτό να διαπιστωθεί αυτό σε πραγματικές συνθήκες, επειδή ποτέ στον πλανήτη μας δεν υπάρχουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Όμως στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα υπάρχουν…

enet.gr