Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.2.10

Θέατρο Δωδώνης: αποφάσισαν, επιτέλους, να το σώσουν..

Ηρθε η ώρα να αρχίσει το μεγάλο έργο αναστήλωσης του θεάτρου της Δωδώνης μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής επέμβασης σε μια κερκίδα. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο γίνονταν αισθητικές βελτιώσεις σε αυτό το τμήμα του αρχαίου θεάτρου για να τύχει της έγκρισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου -θα μεταβεί επιτόπου για να αποφανθεί για την ποιότητα του παραχθέντος έργου.

Η ολοκλήρωση της συνολικής παρέμβασης στο 18.000 θέσεων θέατρο θα πάρει χρόνο και πολλά χρήματα. Εφτά εκατομμύρια είχε υποσχεθεί πέρυσι ο Αντώνης Σαμαράς Η ολοκλήρωση της συνολικής παρέμβασης στο 18.000 θέσεων θέατρο θα πάρει χρόνο και πολλά χρήματα. Εφτά εκατομμύρια είχε υποσχεθεί πέρυσι ο Αντώνης Σαμαράς Μόνο τότε θα δοθεί «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η επέμβαση σε όλο το μνημείο. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει στο παρελθόν τις μελέτες για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του αρχαίου θεάτρου. Συνεπώς, δεν λείπουν οι μελέτες. Λείπουν, όμως, τα χρήματα. Το έργο δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Στο ταμείο δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τα 7 εκατομμύρια, που είχε υποσχεθεί πέρυσι ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο προϊστάμενος της ΙΒ' ΕΠΚΑ, Κωνσταντίνος Ζάχος, επιθυμεί την άμεση έναρξη της μεγάλης αναστήλωσης του θεάτρου δεδομένου ότι δέχεται κάθε καλοκαίρι έντονες πιέσεις για τη χρήση του.

Το μνημείο είναι σε πολύ κακή κατάσταση γιατί τα εδώλιά του είναι κατασκευασμένα από ένα εύθρυπτο υλικό γεμάτο τρύπες, που μπορεί εύκολα να συνθλιβεί από τα τακούνια των θεατών. Και δεν πάσχουν μόνο τα εδώλια που είναι σπασμένα, ρηγματωμένα και παρατοποθετημένα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι λίθοι, πάνω στους οποίους εδράζονται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξηλωθεί όλο το θέατρο για να εξυγιανθούν οι βάσεις των εδωλίων. Πρέπει να κολληθούν, να συμπληρωθούν και να επανατοποθετηθούν πριν μπουν τα εδώλια.

Πρόκειται για μια σοβαρή επέμβαση σε ένα μεγάλο θέατρο 18.000 θεατών με ιδιαίτερη σημασία για την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Η ολοκλήρωσή της θα απαιτήσει πολύ χρόνο και τη συγκρότηση συνεργείου πολλών ειδικοτήτων.

Η μέθοδος που έχει επιλεγεί για τη συμπλήρωση των σπασμένων εδωλίων δεν είναι με φυσικό, αλλά με τεχνητό λίθο, σε μια προσπάθεια να μοιάζει με τον ντόπιο αρχαίο. Παρ' όλα αυτά η εφαρμογή του στην πιλοτική αναστήλωση ξένισε. Κάποιοι έφθασαν στο σημείο να καταγγείλουν ότι χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο. Ωστόσο, η ίδια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση αρχιτεκτονικών μελών στα μνημεία της Ακρόπολης.