Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.2.10

Πως θα μετατραπεί ο πλανήτης Άρης σε όαση...


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

(σχετική αναφορά στην κινεζική ιστοσελίδα- http://www.sina.com.cn)

Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, ιδίως ερευνητές της NASA, δεν κρύβουν τις ιδέες τους για επαναστατικά σχέδια κατοίκησης του πλανήτη Άρη.

Αυτά που στον απλό άνθρωπο φαίνονται τερατολογίες και φαντασιοπληξίες, οι επιστήμονες τα αποδέχονται και ερευνούν τις παραμέτρους μιας επίσκεψης του ανθρώπινου όντος στην επιφάνεια του Άρη.

Αν οι προβλέψεις για υπερθέρμανση του πλανήτη μας, επαληθευτούν, τότε η λύση που απομένει στην ανθρωπότητα είναι η μετοίκησή της σε έναν άλλο πλανήτη του ηλιακού συστήματος και αυτός είναι ο πλανήτης Άρης.

Ο πλανήτης αυτός έχει πολλά χαρακτηριστικά με τη γη αλλά είναι προς το παρόν αφιλόξενος.
Αν κάτι πρέπει να γίνει σε ...χίλια χρόνια, οι εργασίες μετατροπής του Άρη σε βιώσιμο χώρο πρέπει να αρχίσουν από τώρα...

Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία «χιλιετία μεταμόρφωσης του Άρη» και έχει επεξεργαστεί από ...αιθεροβάμονες ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες που φέρει την ονομασία «Κοινωνία του Άρη» ("Mars Society").

Τα μέλη της Οργάνωσης έχουν κάνει προτάσεις και προς τη NASA και προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σταδιακή ‘μεταμόρφωση’ του Άρη σε έναν βιότοπο.

«Αν πραγματικά εφαρμοστεί το πρόγραμμα το οποίο έχουν σχεδιάσει επιστήμονες του συλλόγου, τότε, ίσως, σε ...χίλια χρόνια όταν η Γη θα σκοτώνει τη ζωή από την υπερθέρμανσή της θα δοθεί η ευκαιρία στην ανθρωπότητα να μετοικήσει στον πλανήτη Άρη, που τότε θα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός βιότοπου!

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο ιδρυτής του αναφερόμενου Οργανισμού και είναι ο μηχανικός Ρόμπερτ Ζου Μπόλιν, λέει, μάλιστα, πως ο απαραίτητος χρόνος μετατροπής του πλανήτη Άρη σε βιώσιμο πλανήτη, είναι τουλάχιστον τα χίλια χρόνια!

Οι ενδείξεις που υπάρχουν για τον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, μαρτυρούν την ύπαρξη ωκεανών και ποταμών στην επιφάνειά του που για άγνωστους λόγους και αιτίες εξαφανίστηκαν.
Ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν τη διερεύνηση των λόγων της εξαφάνισης των υδάτων από τον Άρη και κατά δεύτερο την αποστολή επανδρωμένης αποστολής, ώστε να δημιουργηθεί ένας πρωταρχικός σταθμός για εξερεύνησή του.

Η επιστημονική φαντασία σε διέγερση...

Τα μέλη της «Κοινωνίας του Άρη» πιστεύουν πως για απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακος το οποίο έχει επικαθήσει στην επιφάνεια του, λόγω του παγετού που επικρατεί καθώς και να λιώσει το υδάτινο στοιχείο που βρίσκεται σε μορφή πάγου, υπάρχουν τρεις μέθοδοι:

Α. Να τοποθετηθεί ένα τεράστιο κάτοπτρο, δίκην δορυφόρου, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, ώστε να αντανακλά το φώς του ήλιου στον πλανήτη για να θερμανθεί η επιφάνειά του, ώστε να αποδεσμευτεί το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό.

Β. Να αλλάξουν την τροχιά ενός αστεροειδούς ώστε να πέσει και να χτυπήσει στην επιφάνεια του Άρη, ώστε με την έκρηξη που θα δημιουργηθεί να λιώσουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο τόνοι πάγου και να μετατραπούν σε νερό.

Γ. Η Τρίτη μέθοδος είναι η ανθρωπογενής επίδραση του πλανήτη με χημικά, τα οποία θα μεταφέρει ο άνθρωπος στην επιφάνειά του ώστε με τις χημικές ενώσεις που θα σχηματιστούν να αλλάξει η σύσταση της ατμόσφαιράς του και επομένως και η θερμοκρασία του.

Και με την εφαρμογή μιας από τις παραπάνω μεθόδους, θα δοθεί η δυνατότητα στον πλανήτη σε τουλάχιστον 600 χρόνια να δημιουργηθούν φύκια και φυτά τα οποία θα δώσουν μια πιο γήινη εικόνα στον Άρη.

Αφού ακολουθήσουν οι φυσικές διεργασίες για τη δημιουργία της ζωής θα μπορεί ο άνθρωπος να μεταφέρει φυτά και από τη Γη ώστε να αυξηθεί ταχύτατα η ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Σε 900 χρόνια, λέει το σχέδιο, η μέση θερμοκρασία του Άρη από το μείον 45 θα πέσει στους συν 4 βαθμούς Κελσίου και ο άνθρωπος, ως πρώτο στάδιο κατοίκησης θα μπορεί να επιβιώσει μέσα σε διάφανους τρούλους, όπως είναι τα θερμοκήπια σήμερα στη Γη.

Τότε που θα παραμονεύει ο θάνατος στη Γη, ο πλανήτης Άρης θα καταστεί η κιβωτός σωτηρίας του.