Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.2.10

Βρετανικές μπίζνες στα Σκόπια


Βολές κατά του ηγέτη των Συντηρητικών για τη φιλοσκοπιανή στάση του σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ


Επικρίσεις για ευνοϊκή στάση απέναντι στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα αμφιλεγόμενο συμβόλαιο για κρατικό ακίνητο που «έκλεισε» με την παρέμβαση της σκοπιανής κυβέρνησης στενός φίλος και συνεργάτης του, δέχεται ο ηγέτης των Βρετανών Τόρηδων Ντέιβιντ Κάμερον.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Daily Τelegraph», ο Άντριου Φέλντμαν, κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και στενός φίλος του ηγέτη του Ντ. Κάμερον, συμμετέχει σε κονσόρτσιουμ, το οποίο κέρδισε συμβόλαιο για την κατασκευή ξενοχοδείου πέντε αστέρων στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, ο Α. Φέλντμαν κέρδισε το συμβόλαιο παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία στις κατασκευές. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η συμφωνία υπεγράφη το καλοκαίρι του 2007.
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Τόρηδων είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τέσσερις μήνες αφότου υπεγράφη η συμφωνία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, ο Κάμερον είχει τετ α τετ συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι πρόσωπο-κλειδί στη συμφωνία, στην οποία επανέλαβε την υποστήριξή του στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Σε χαμηλότερη τιμή
Οι Τόρηδες σε ανακοίνωσή τους αρνούνται ότι ο Φέλντμαν επηρέασε την πολιτική στα Σκόπια, καθώς και ότι ενεπλάκη σε συνάντηση ανάμεσα στον Ντ. Κάμερον και τον Ν. Γκρούεφσκι που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί επικρίσεις από μέλη της αντιπολίτευσης ότι κακώς έδωσε το συμβόλαιο στον Α. Φέλντμαν και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική προσφορά. Το ζήτημα, ωστόσο, λένε διπλωματικές πηγές, πέρασε αθόρυβα στα Σκόπια και στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, η πλειονότητα των οποίων ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα.
Σύμφωνα με την «Daily Τelegraph», o Ν. Γκρούεφσκι ασχολήθηκε προσωπικά με την εν λόγω συμφωνία, ενώ εθεάθη με τον Α. Φέλντμαν στο ακίνητο κατά την τελετή έναρξης των εργασιών. Ο Α. Φέλντμαν σύστησε τον Ντ. Κάμερον στον Ν. Γκρούεφσκι σε προηγούμενο ταξίδι του στα Σκόπια, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει από τον Τζόρνταν Κάμτσεφ, αμφιλεγόμενο πλεϊμπόι των Σκοπίων, ο οποίος επίσης συνδέεται με το επίμαχο συμβόλαιο.
«Πρόκειται για παράνομη συμφωνία», δήλωσε σχετικά στη βρετανική εφημερίδα η Σλαγκζάνα Τάσεβα, πρόεδρος του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στα Σκόπια. Η Τάσεβα υποστηρίζει οτι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν θα έπρεπε καν να της έχει επιτραπεί να συμμετάσχει σε αυτόν. Λέει χαρακτηριστικά: «Έγιναν διαμαρτυρίες και στον εισαγγελέα και στην υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, άνθρωποι πολιτικά διορισμένοι, οι οποίοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς». Η απόφαση να πουληθεί το κρατικό ακίνητο στην καρδιά των Σκοπίων στον Φέλντμαν, ελήφθη πέντε μήνες αφότου ο Ν. Γκρούεφσκι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2006.
Πυρά κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης
Φωτογραφία
ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ. Ο ηγέτης των Τόρηδων είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph», τέσσερις μήνες αφότου υπεγράφη η συμφωνία για την παραχώρηση του ακινήτου, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, ο Κάμερον είχει τετ α τετ συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Επίθεση κατά της Ελλάδας
ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ Γκιόργκι Ιβάνοφ, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει την πορεία ένταξης της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Από το βήμα της 46ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο κ. Ιβάνοφ επέκρινε την Ελλάδα τόσο για το βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και την ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και για το πρόσφατο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2009. Ο κ. Ιβάνοφ επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «απόλυτα» μαζί του. «Θέλουμε μία λύση που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς αρχές, μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Ο κ. Ιβάνοφ ήταν εισηγητής σε πάνελ της Διάσκεψης το Σάββατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας που προεδρεύει στην Ε.Ε. Μιγκέλ Μορατίνο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ενώπιον 300 και πλέον κορυφαίων προσωπικοτήτων σε θέματα ασφάλειας ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ «παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995» και σύντομα ήλθε το «δεύτερο μπλόκο» στην Ε.Ε.
Πρόκειται για κινήσεις που «δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία». Σημείωσε μάλιστα ότι αναμένει «να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά, τα οποία να επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην Ατζέντα 2014».
Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του «έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί». Πρόσθεσε όμως για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ότι «δεν θα αποδεχθούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας διά της βίας ή μέσω εκβιασμού», διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «καταστροφικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις».
Ουσιαστική απάντηση στον κ. Ιβάνοφ δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Κριεκούκη, καθώς στη Διάσκεψη του Μονάχου δεν συμμετέχει απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.
Ο Νταβούτογλου
Αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή διεκδίκησε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο υπουργός της των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας για την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της περιοχής. Ο κ. Νταβούτογλου ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές στο πάνελ για τη Μέση Ανατολή και παρουσίασε το «όραμά του» για την περιοχή, όπου μπορεί να βοηθήσει μια «οθωμανική προσέγγιση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Περιέγραψε μάλιστα μια νέα στρατηγική με κριτήρια τον πολιτικό διάλογο, την αδιαίρετη ασφάλεια για όλους, την οικονομική συνεργασία και την πολιτισμική συνύπαρξη