Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.2.10

Eκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Endeavour


Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010


Εκτοξεύτηκε στις 11:14 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) το διαστημικό λεωφορείο Endeavour με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα παραμείνει 13 ημέρες.
Η NASA είχε αναβάλει την εκτόξευση την Κυριακή εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της εκτόξευσης.
Κυριότερη αποστολή του εξαμελούς πληρώματος του Endeavour είναι η παράδοση στον ISS της υπομονάδας Tranquility, συνδετικού κόμβου, και του θόλου παρατήρησης Cupola, μαζί με την παράδοση μικρότερων εξαρτημάτων και τη διεξαγωγή πειραμάτων.
Το πρόγραμμα προβλέπει τρεις «διαστημικούς περιπάτους» για μέλη του πληρώματος και επιστροφή στη Γη μετά από δεκατρείς ημέρες.

Με την εγκατάσταση Cupola και Tranquility, η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, η δε παρούσα αποστολή είναι καρπός ευρωπαϊκής δουλειάς:
Cupola και Tranquility αποτελούν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στον Σταθμό, κατασκευασμένα από την Thales Alenia Space στην Ιταλία.

Ο Cupola, το «μαργαριτάρι» του σταθμού, αποτελεί το μεγαλύτερο θόλο παρατήρησης που έχει εγκατασταθεί ποτέ στο διάστημα και θα κοιτάζει προς την πλευρά της Γης. Η κατασκευή του (πανοραμική) σχεδιάστηκε για να διευκολύνει το χειρισμό ρομποτικών βραχιόνων από το εσωτερικό του Σταθμού.

Ο Τranquility (Γαλήνη), ή «Κόμβος 3», είναι ο τελευταίος του σταθμού και θα στεγάζει εξοπλισμό για την επιβίωση στο διάστημα και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του πληρώματος του ISS. Βάρους 14 τόνων και διαστάσεων, διαθέτει επίσης υποδοχές για μελλοντικές επεκτάσεις. Πήρε το όνομά του από την τοποθεσία προσσελήνωσης του Apollo 11, τη λεγόμενη Θάλασσα της Γαλήνης.