Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.3.10

Η Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά


Αθήνα-Η Ελλάδα, με εκπρόσωπο την Κορώνη, καθώς και οι χώρες Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο ζητούν από την UNESCO να αναγνωρίσει τη Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτιστική τους κληρονομιά

Η Κορώνη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τέσσερις μεσογειακές χώρες για την αναγνώριση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής και επίσημα ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο έχουν υποβάλει το φάκελο υποψηφιότητας και έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου, που πάνω απ΄όλα θα δώσει διεθνή ταυτότητα στη Μεσογειακή Διατροφή. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων χωρών και των αντίστοιχων πόλεων, που έχουν επιλεγεί, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μαρόκο, το Σαββατοκύριακο, για να κλιμακώσουν την προβολή και να χαράξουν τη στρατηγική που θα τις κάνει πρωταγωνίστριες σε διεθνές επίπεδο.

"Είναι η μέγιστη διάκριση που μπορούσε να έχει μια ελληνική πόλη", λέει ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής και προσθέτει:

"Η Κορώνη επιλέχθηκε ως η πόλη που αποτελεί τη χαρακτηριστική εμβληματική-αντιπροσωπευτική περιοχή της χώρας μας. Η όλη διαδικασία είναι σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών που στηρίζουν την προσπάθεια και συνεργάζονται με τα αντίστοιχα υπουργεία των τριών άλλων χωρών που ξεκίνησαν την προσπάθεια".

Εκπρόσωπος-πρεσβευτής της Μεσογειακής Διατροφής για την Ιταλία είναι το Σιλέντο, για την Ισπανία η Σορία και για το Μαρόκο το Σεφχάουεν.

"Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί, ουσιαστικά, το παράδειγμα τρόπου ζωής στον κόσμο. Δεν την αποτελεί μόνο το κομμάτι των τροφίμων, αλλά συνδέεται με τα ήθη και εθιμα των χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Οι τέσσερις πόλεις και οι αντίστοιχες χώρες προέβλεψαν αυτή τη δυναμική που δίνει η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής και ζητούν από την UNESCO να την αναγνωρίσει ως πολιτιστική τους κληρονομιά", τονίζει ο δήμαρχος Κορώνης και προσθέτει:

"Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, ζητάμε διάκριση του τρόπου ζωή μας. Διάκριση πολιτιστική. Εχουμε πολιτισμό στην καθημερινότητά μας. Λέμε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο, η υφήλιος το αναγνωρίζει και η Ελλάδα διεκδικεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες την πατρότητα και τον ρόλο που της αναλογεί", λέει ο Θοδωρής Σαλαντής.

Η UNESCO θα εξετάσει τον Ιούνιο το φάκελο υποψηφιότητας που έχουν υποβάλει οι τέσσερις πόλεις-χώρες. Στη διαδικασία θέλουν να εμπλακούν και άλλες χώρες της Μεσογείου, κάτι που θα γίνει μετά το καλοκαίρι και αφού πρώτα αυτό συζητηθεί στη συνάντηση του Μαρόκου. Η βαρύτητα που δίδεται είναι μεγάλη και πολλά υπουργεία υποστηρίζουν την προσπάθεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης. Στην αποστολή στο Μαρόκο θα μετάσχουν εκτός από την πόλη της Κορώνης και εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ιστορικό

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο έχουν αναλάβει από το 2008 μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής. Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι πολύτιμη μόνο από ιατρικής και οικονομικής άποψης. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, όπως είναι οι παραδοσιακές καλλιέργειες (λάδι, στάρι, κρασί κ.λπ.) και τα βότανα της μεσογειακής λεκάνης, τα έθιμα, καθώς και τα πανηγύρια, στα οποία η τροφή και η διαδικασία εστίασης κατέχουν ιδιαίτερη θέση.

Έτσι, κατατέθηκε στην UNESCΟ από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες φάκελος υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής, προκειμένου να εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Συντονιστής της προσπάθειας από την πλευρά της χώρας μας είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας θα γνωστοποιηθούν από την αρμόδια Υπο-επιτροπή της UNESCO περί τα τέλη Ιουνίου 2010.

Η UNESCO δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του πληθυσμού τής εκάστοτε κοινότητας, με την οποία συνδέονται τα αντιπροσωπευτικά άυλα πολιτιστικά αγαθά που εντάσσει στους Καταλόγους της. Στην περίπτωση της Μεσογειακής Διατροφής, οι λαοί της Μεσογείου υποστηρίζουν την υποψηφιότητα, ως φορείς της συγκεκριμένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε μία από τις χώρες της υποψηφιότητας επέλεξε μία αντιπροσωπευτική-εμβληματική περιοχή: η κοινότητα της Soria για την Ισπανία, η κοινότητα του Cilento για την Ιταλία, η κοινότητα του Chefchaouen για το Μαρόκο και η κοινότητα της Κορώνης για την Ελλάδα.

Οι τέσσερις αυτές πόλεις θα λειτουργήσουν ως το βασικό παράδειγμα για την πολιτισμική αξία της μεσογειακής διατροφής. Οι συντονιστές της υποψηφιότητας προτείνουν την οργάνωση συναντήσεων των εμπλεκόμενων μερών στις αντιπροσωπευτικές πόλεις. Η πρώτη τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου στο Σεφχάουεν του Μαρόκου, όπου αναμένεται, μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν, να προγραμματιστούν και οι συναντήσεις στις άλλες τρεις πόλεις. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, που θα αναπτύσσουν κοινές δράσεις για την προστασία της μεσογειακής διατροφής ως πολιτισμικού κεφαλαίου, αλλά και ως εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.


http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9268