Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.3.10

ΚΘΒΕ: Απονομή Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης»

                                                                                   


Απονομή Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης» από την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για την απονομή του Αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης», την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, στο Βασιλικό Θέατρο.

Το Αριστείο απένειμε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη στην Αντιγόνη Φρυδά, απόφοιτο της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η οποία αρίστευσε το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009.

Στην τελετή, εκτός από την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη παρέστησαν οι:
κ. Δημήτρης Γαρούφας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του ΚΘΒΕ [που εκπροσώπησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου, κ. Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, στο πλαίσιο της βαλκανικής πολιτικής του θεάτρου στη Σόφια της Βουλγαρίας] , ο κ. Γιάννης Ρήγας, Υπεύθυνος Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και ο κ. Νίκος Κολοβός, ως εκπρόσωπος των ηθοποιών του θεάτρου.

Στην τελετή απονομής, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον σπουδαίο ηθοποιό του ΚΘΒΕ, Δημήτρη Καρέλλη, ο οποίος υπηρέτησε το θέατρο με απαράμιλλη αφοσίωση για σαράντα ολόκληρα χρόνια, στη μνήμη του οποίου, άλλωστε, θεσπίστηκε ο θεσμός του συγκεκριμένου Αριστείου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κος Δημήτρης Γαρούφας τόνισε ότι : «το θέατρο αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στη σημερινή εποχή, συμβάλλοντας στη σύνδεση του πολίτη με την τέχνη», αλλά και ότι «το ΚΘΒΕ αποτελεί το θεσμό της πόλης που με τη δράση του συμβάλλει στην ανάδειξη του πνευματικού ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η πόλη στην ευρύτερη περιοχή» .

Σύμφωνα με τον χαιρετισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρη Χατζάκη: «Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής αλλά και ηθικής πτώσης, αυτό που λυτρώνει από την πνευματική ανέχεια δεν είναι άλλο από την Τέχνη. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στήριζε και θα στηρίζει τους σπουδαστές και τους αποφοίτους του. Εύχομαι η πορεία της Αντιγόνης να δικαιώσει όχι μόνο την φιλοσοφία του βραβείου αλλά και τα όνειρά της».

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη, απονέμοντας το βραβείο στην Αντιγόνη Φρυδά της ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν όλα όσα ποθεί κι αυτά που της αξίζουν, σημειώνοντας επίσης χαρακτηριστικά: «εύχομαι σε αυτό το κορίτσι να αντλεί διδάγματα από τα όποια εμπόδια, ενώ από τις επιτυχίες να γεμίζει δημιουργική ευθύνη».

Ο Υπεύθυνος Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ, κος Γιάννης Ρήγας προέτρεψε τη νεαρή ηθοποιό λέγοντας: «μείνε λιγότερο στη χαρά της βράβευσης και περισσότερο στην παρακαταθήκη που κουβαλά το ίδιο το βραβείο: το ύφος, το σκηνικό ήθος, τη γενναιοδωρία, την εργατικότητα, την αφοσίωση, τη συνείδηση της μοναξιάς», για να υπενθυμίσει ότι : «Ο Δημήτρης Καρέλλης ήξερε πως όταν χαμηλώσουν τα φώτα, άλλο δρόμο δεν έχουμε για την αιωνιότητα παρά τη μνήμη των θεατών μας».

Η αριστεύσασα Αντιγόνη Φρυδά δήλωσε συγκινημένη: «Εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ με τα πιο ειλικρινή μου συναισθήματα, προς τους θεσμούς και τους ανθρώπους που μου πρόσφεραν 3 χρόνια εκπαίδευσης πραγματικά πλούσια, δημιουργικά και ευτυχώς ανεξάντλητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του χρηματικού επάθλου των 3.000 €, που συνοδεύει το Αριστείο, η Αντιγόνη Φρυδά θα έχει και μια πρώτη σύμβαση εργασίας 8 μηνών στο ΚΘΒΕ που φιλοδοξεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω πορεία της.