Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.3.10

Κατέρρευσε τμήμα της οροφής του «Χρυσού Παλατιού» του Νέρωνα




Το παλάτι του Νέρωνα

Ένα τμήμα από την οροφή του λεγόμενου «Χρυσού Παλατιού» του αυτοκράτορα Νέρωνα στη Ρώμη, κατέρρευσε σήμερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εγείροντας φόβους για την ασφάλεια των τουριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη που επισκέπτονται το μνημείο.

Το «Χρυσό Παλάτι» του Νέρωνα ή «Domus Aurea», όπως ονομάζεται στα λατινικά, χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα στους πρόποδες ενός λόφου με μαγευτική θέα στο Κολοσσαίο.

Από την πρώτη ημέρα, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, το 1999, εκφράζονταν ανησυχίες για την ασφάλεια των τουριστών καθώς είχαν εντοπιστεί κατασκευαστικές αστοχίες σε πολλά μέρη του κτιρίου.

Ιταλοί εργάτες επισκεύαζαν ορισμένα τέτοια τμήματα, όταν τμήμα της στέγης κατέρρευσε, συμπαρασύροντας ένα μεγάλο κομμάτι των κρεμαστών κήπων, που «προσγειώθηκαν» ορισμένα μέτρα μακριά. Πέρα από τις υλικές ζημιές, ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο Νέρωνας έχτισε το παλάτι του μετά τη μεγάλη φωτιά της Ρώμης, και το χρησιμοποιούσε ως εξοχικό. Με τοίχους καλυμμένους από φύλλα χρυσού, ημιπολύτιμους λίθους και μοναδικές τοιχογραφίες, το παλάτι του Νέρωνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου.

Αρχαιολόγοι αναφέρουν, πως το τμήμα της οροφής που κατέρρευσε, αποτελούσε κομμάτι προσθήκης ενός κτιρίου, που ονομάζεται «γκαλερί του Τραϊανού» και δεν ήταν επισκέψιμο από το κοινό.

Το παλάτι του πυρομανούς Νέρωνα, επισκέπτονται καθημερινά περίπου 1.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο. Λόγω επισκευών, είχε κλείσει τις πύλες του για το κοινό το 2005 για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, η σημερινή κατάρρευση της οροφής, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των τουριστών που επισκέπτονται τα ρωμαϊκά ιστορικά μνημεία.

Κείμενο: NAFTEMPORIKI.GR