Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.3.10

Επέστρεψε στην πατρίδα της φαραωνική σαρκοφάγος


Φαραωνική σαρκοφάγος που χρονολογείται από την 21η Δυναστεία επεστράφη στην Αίγυπτο από τις ΗΠΑ

13/03/2010 | 18:13 Τελευταία Ενημέρωση 18:13 13/03/2010
Μια φαραωνική σαρκοφάγος που χρονολογείται από την 21η Δυναστεία (1081-931 π.Χ.) επεστράφη το Σάββατο στην Αίγυπτο, 125 χρόνια αφότου εξήχθη παράνομα από τη χώρα.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς, που συνόδευσε τη σαρκοφάγο στο ταξίδι επιστροφής από τις ΗΠΑ , δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της διήρκεσαν ενάμισι χρόνο.

"Η σαρκοφάγος χρονολογείται από την 21η Δυναστεία, μια εποχή από την οποία έχουμε σχετικά λίγες αρχαιότητες", είπε τονίζοντας τη σπανιότητα του εν λόγω κομματιού.

Η ξύλινη σαρκοφάγος που είναι διακοσμημένη με θρησκευτικά κείμενα και εικόνες που θα βοηθούσαν το νεκρό - έναν άνδρα που ονομαζόταν Εμους - στο "ταξίδι" του, μετά τον θάνατο του, παραδόθηκε στον κ. Χαουάς κατά τη διάρκεια τελετής στην Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Η σαρκοφάγος θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Απριλίου στο Αιγυπτιακό Μουσείο, εξήγησε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Η Αίγυπτος το 2009 ζήτησε από τις ΗΠΑ την επιστροφή της σαρκοφάγου.

Η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων είχε κατασχέσει την σαρκοφάγο στο Μαϊάμι (Φλόριντα, νότιο-ανατολικά) από έναν ισπανό έμπορο ο οποίος προσπάθησε να την πουλήσει, αλλά δεν είχε κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την προέλευση και την κυριότητα της σαρκοφάγου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, η σαρκοφάγος βγήκε παράνομα από τη χώρα το 1884.

Ο κ. Χαουάς σημείωσε ότι έχει ανακτήσει 31.000 αντικείμενα από το εξωτερικό αφότου διορίστηκε επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, το 2002.