Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.3.10

Η εκτόξευση του δορυφόρου GOES-P

Μάρτιος, 2010

H NASA εκτόξευσε στις 4 Μαρτίου 2010 έναν τελευταίας γενιάς γεωστατικό δορυφόρο, που είναι προγραμματισμένος να παρέχει καθημερινή πρόγνωση καιρού και πληροφορίες που σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα και τις πιθανές συνέπειές της στο γήινο περιβάλλον.

Ο δορυφόρος GOES-P είναι βάρους 3,1 τόνων και εκτοξεύθηκε με πύραυλο της Delta IV της εταιρίας United Launch Alliance (όμιλος της Boeing και Lockheed Martin).

Η εκτόξευση έγινε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην αεροπορική βάση της Φλόριντας, στις 18:57 τοπική ώρα.

Όπως αναφέρθηκε, οι δορυφόροι GOES παρέχουν 24 ώρες το 2ωρο μετεωρολογικές παρατηρήσεις για το 50% της επιφάνεια του πλανήτη.

Οι δύο πρώτοι GOES-N και GOES-O τέθηκαν σε τροχιά το 2006 και το 2009 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Steve Kirkner, ειδικού του προγράμματος της NASA, οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να προγνώσουν τις μεταβολές του καιρού σε πολλά σημεία του πλανήτη ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης των χωρών για επικίνδυνες καταστάσεις όπως τυφώνες, πλημμύρες, διόγκωση των θαλάσσιων υδάτων κ.α.

«Ο συγκεκριμένος GOES-P είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα ακτίνων Χ που του επιτρέπει να παρακολουθεί τα σωματίδια που εκπέμπονται από τον ηλιακό άνεμο και που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των δορυφόρων» εξήγησε ο Tom Bodgan διευθυντής του μετεωρολογικού κέντρου NOAA.

Μία από τις λειτουργίες του GOES-P είναι η μέτρηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών και της γης, η εντόπιση ηλιακών διαταραχών σε πραγματικό χρόνο για την εύρυθμη λειτουργία των επικοινωνιών.

Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο διαστημικό κέντρο της NASA, στο Greenbelt (Maryland).