Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.4.10

Κύπρος: Το αρχαίο θέατρο της Νέας Πάφου


 
Το αρχαίο θέατρο. Φώτος: University Archaeological Mission
Το αρχαίο θέατρο. Φώτο: University Archaeological Mission

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της Δημοκρατίας της Κύπρου 1960-2010, οι Φίλοι του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και η Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία, οργανώνουν δημόσια διάλεξη με θέμα: Το Αρχαίο Θέατρο στη Νέα Πάφο - 15 χρόνια Αρχαιολογικών Ανασκαφών ομάδας Αυστραλών, και, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στην Ομογένεια.

Ως γνωστόν, η Αρχαιολογία αποτελεί έναν τομέα που συνδέει ιδιαιτέρως την Αυστραλία με την μεγαλόνησο, καθώς Αυστραλοί αρχαιολόγοι, έχουν εργαστεί σε διάφορα προγράμματα ανασκαφών  από τη δεκαετία του 1930, φέρνοντας στο φως ευρήματα της Χάλκινης Εποχής.
Με την ευκαιρία, αναφέρουμε ότι σε παρόμοιες ανασκαφές, προέβη και το πανεπιστήμιο La Trobe, με εξίσου σημαντικά ευρήματα.
Σημειώνεται ότι πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. James Stewart (1913-1962), καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ήταν επικεφαλής πολλών ανασκαφών που έγιναν στην Κύπρο και  υπεύθυνος της εισαγωγής 1.500 δειγμάτων αρχαιολογικού υλικού από την μεγαλόνησο, τα οποία φιλοξενούνται στο  Μουσείο «Nicholson».
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή από Αυστραλούς στο νησί του Ευαγόρα, ξεκίνησε από το ίδιο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Πάφου το 1995, ενώ το 2005, η ομάδα, με επικεφαλής τον Craig Barker, κάτοχο του πτυχίου Phd in Classical Archaeology,  εργάστηκε και στους παραπλήσιους Τάφους των Βασιλέων.
8.000 ΘΕΣΕΩΝ
Η Νέα Πάφος, ήταν επί εποχής των Πτολεμαίων και  των Ρωμαίων, η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου της Μεσογείου.
Το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για πάνω από έξη αιώνες, ήταν χωρητικότητας 8,000 θέσεων και η κατασκευή του  τοποθετείται στο 300πΧ.
Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα επί δυναστείας του Ρωμαίου Αντωνίνου Πίου, το δάπεδο της σκηνής καλύφτηκε με μάρμαρο και γλυπτά.
Το θέατρο αυτό, καταδεικνύει την εξάπλωση των ελληνικών πολιτιστικών ιδεών στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Η ομάδα των αρχαιολόγων, συνεχίζοντας  τους δεσμούς  της αυστραλιανής ακαδημαϊκής έρευνας και της πλούσιας πολιτισμικής ιστορίας της Κύπρου στον 21ο αιώνα, υπόσχεται να ξεναγήσει στο χώρο όπου επί δεκαπέντε χρόνια έγιναν οι  ανασκαφές, να εξετάσει το ρόλο των θεατρικών παραστάσεων στον χώρο της Μεσογείου στην συγκεκριμένη εποχή και να παρουσιάσει την ομορφιά και το κάλλος της αρχαίας πρωτεύουσας της Κύπρου.
Ο Dr Craig Baker είναι διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Δημόσιου προγράμματος του πανεπιστημιακού Μουσείου και συνδιευθυντής των αρχαιολογικών ανασκαφών του πανεπιστημίου στην Πάφο.
Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, ώρα 8μμ. στην αίθουσα Aegean του Hellenic Club, που βρίσκεται επί της Matilda St., στο Woden της Καμπέρας.