Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.4.10

Οι μεγαλύτεροι εργοδότες της Κύπρου

31/03/2010 | Της Στέλλας Μούρεττου

Μπορεί να διανύουμε χαλεπούς καιρούς, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, όμως οι εταιρείες και οι εργοδότες δεν σταματούν να παλεύουν για την ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή τους στην οικονομία του τόπου μας. Εξάλλου, για να συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εργοδότες της Κύπρου, σημαίνει ότι το έργο που επιτελούν αποδίδει καρπούς και ότι μπορούν να παρέχουν θέσεις εργασίας.
Ρίχνοντας μια ματιά στις έρευνες της Στατιστκής Υπηρεσίας Κύπρου, βλέπουμε ότι 378.100 άτομα αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Κύπρου, με τους μεγαλύτερους εργοδότες να είναι το δημόσιο, οι ημικρατικοί οργανισμοί και κάποιες τράπεζες.
Υπάρχει, όμως, μια πλειάδα ιδιωτικών οργανισμών - ομίλων, που συμπληρώνουν το παζλ των μεγαλύτερων εργοδοτών της Κύπρου, εργοδοτώντας πάνω από 250 άτομα.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το σύνολο του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού για την παραγωγή του ΑΕΠ ανερχόταν στις 378.100. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των άνεργων που ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν, των ατόμων που εργάζονται στις Βάσεις και των στρατιωτών, ανερχόταν στις 403.800. Ο γενικός δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένων και των ημικρατικών οργανισμών, απασχολούσε 67.065.


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κυπριακή βιομηχανία έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς των υπηρεσιών, ενώ οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες είναι μικρομεσαίες και απασχολούν κάτω από 250 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία, μάλιστα, απασχολεί κάτω από 50 άτομα.
Το IN Business πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για τους μεγαλύτερους εργοδότες. Ο κατάλογος που ακολουθεί καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία του 2008 της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου κι επιπλέον: Περιλαμβάνει αναθεωρημένο τον κατάλογο που προέκυψε από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και δικής μας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο IN Business πριν από δύο χρόνια. Αφορά στους μεγαλύτερους εργοδότες του τόπου με προσωπικό άνω των 250 υπαλλήλων. Συμπεριλάβαμε τον αριθμό του προσωπικού - μόνιμο, εποχιακό, συνεργάτες, αλλά και υπαλλήλους του εξωτερικού - κι επιπλέον ένα μικρό προφίλ της εταιρείας με τη διευθυντική της ομάδα. Δυστυχώς, κάποιες εταιρείες αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία, έτσι αναγκαστικά δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.
Είναι αξιοσήμειωτο το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι εργοδότες διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες και στο εξωτερικό, εργοδοτώντας τεράστιο αριθμό ατόμων. Μια ματιά στον κατάλογο με μερικούς από τους μεγαλύτερους εργοδότες - τροφοδότες της κυπριακής οικονομίας, θα σας πείσει γι’ αυτό.
1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ: 3.745
ΧΩΡΑ      ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΚΥΠΡΟΣ    3.745
ΕΛΛΑΔΑ    3.141
ΡΩΣΙΑ    4.475
ΡΟΥΜΑΝΙΑ  229
ΟΥΚΡΑΝΙΑ     424
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ         170
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ   97
ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ         22
ΣΥΝΟΛΟ           12.303
Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ ιδρύθηκε το 1899 και είναι η μητρική εταιρεία του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου. Θεωρείται ένας από τους ηγετικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Κύπρο, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και τη Ρωσία και με δραστηριότητες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ρουμανία και Ουκρανία.
Το συγκρότημα προσφέρει σήμερα ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Λειτουργεί, επίσης, γραφεία αντιπροσωπείας σε Ρωσία, Καναδά και Νότια Αφρική. Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). 
Aνώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος είναι ο Ανδρέας Ηλιάδης.
2. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΙΑΚΟΛΑ: 3.522
CTC Plc
Argosy: 300
Cassandra: 19
Head Office: 35
CTC Automotive Ltd: 82
Artview Co Ltd: 31
ΣΥΝΟΛΟ CTC Plc: 467
Cyprus Airport F&B: 230
Hermes Airports: 250
NKS (Holdings) Ltd: 8
Woolworth (Cyprus) Properties Plc: 11
ITTL Trade Tourist & Leisure Park Ltd: 11
Woolworth Commercial Center Ltd (The Mall of Engomi): 1
Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc: 9
Apex Ltd: 2
ERMES Dept Stores Ltd: 1.250
(Artopolis,Zako)
Super Home Center DIY: 250
FashionLink Greece: 115
IDEEΑ Ltd (πρώην Scandia): 120
Domex: 52
CTC - ARI Airports Ltd: 357
Σύνολο ERMES GROUP: 2.144
MTN Cyprus Ltd: 389
Ο Όμιλος Εταιρειών Σιακόλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς της Κύπρου, με δραστηριότητες σ’ ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων. Είναι εξολοκλήρου κυπριακός και θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά την κυπριακή κυβέρνηση.
Η διεθνής δραστηριότητά του έχει εξαπλωθεί κατά καιρούς σε Λονδίνο, Ελλάδα, Ρωσία, Νιγηρία, σε χώρες του Αραβικού Κόλπου και αλλού. Το 2007 άρχισε η αναδιοργάνωση της δομής του, με την υιοθέτηση μιας καινούργιας στρατηγικής συγκέντρωσης όλων των δραστηριοτήτων ίδιας φύσης κάτω από την ίδια εταιρική ομπρέλα.
Ο Νικόλας Κ. Σιακόλας διευθύνει τη N.K.S (Holdings) Ltd, ενώ managing director της Cyprus Trading Corporation είναι ο Μάριος Λουκαΐδης.

3. ATLANTICA HOTELS & RESORTS: 3.180
Το πρώτο Atlantica Hotel λειτούργησε στη Λεμεσό το 1980 και στην πορεία εξελίχθηκε σ’ ολόκληρο όμιλο από αλυσίδες ξενοδοχείων. Σήμερα το Atlantica Group διαχειρίζεται 23 ξενοδοχεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων ο όμιλος κατάφερε να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες του, οι οποίοι με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξή του.
Τον όμιλο διαχειρίζονται οι joint managing directors Βασίλης Νικολαΐδης και Δημήτρης Νικολαΐδης.           
 
4. CYTA: 2.870 2.340 μόνιμοι υπάλληλοι και 530, περίπου, ωρομίσθιοι
Η Cyta ιδρύθηκε ως ημικρατικός οργανισμός, με σκοπό την παροχή, συντήρηση και ανάπτυξη πλήρους τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Θεωρείται ο κορυφαίος παροχέας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Κύπρο.
Αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση του νησιού, η Cyta ανέπτυξε ένα εκτεταμένο υποβρύχιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο συνδέει την Κύπρο με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Συρία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος και κατ’ επέκταση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Cyta παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και διευκολύνσεων.
Από τον Οκτώβριο του 2008 δραστηριοποιείται με επιτυχία και στην Ελλάδα, παρέχοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες στην ελληνική επαρχία και τη Θεσσαλονίκη.
Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta είναι ο Φώτης Σαββίδης.

5. MARFIN LAIKI BANK: 2.614
Συνολικός αριθμός προσωπικού Marfin Popular Bank: 8.990 άτομα (εκ των οποίων 2.614 στην Κύπρο/ Marfin Laiki Bank)
Ο Όμιλος Marfin Laiki Bank, αποτέλεσμα της τριπλής συγχώνευσης το 2006 των ομίλων Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Έχει παρουσία σε έντεκα συνολικά χώρες: Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ουκρανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ρουμανία, Σερβία, Εσθονία, Μάλτα και Guernsey. Διαθέτει δίκτυο 500 και πλέον καταστημάτων.
Το σύνολο στοιχείων ενεργητικού κατά την 30η Ιουνίου 2009 ανήλθε στα €42 δις σε σύγκριση με €38.4 δις το 2008 και €30 δις το 2007. Παρά τη μεγάλη αύξηση των στοιχείων ενεργητικού και μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Marfin Laiki Bank διατηρεί υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ψηλά ποσοστά ρευστότητας.
Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κύπρου ο Παναγιώτης Κουννής.

6. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΟΥΗΣ: 2.500
Ο Όμιλος Louis απασχολεί συνολικά 8.500 εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο, εκ των οποίων 2.500 και πλέον εργοδοτούνται στην Ελλάδα
Το 1935 ο Λούης Λοΐζου άρχισε την επαγγελματική του καριέρα με ένα γραφείο μεταφορών στη Λεμεσό, την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Μετά από λίγα χρόνια ακολούθησε η καθαρά ταξιδιωτική και τουριστική δραστηριότητα από ένα γραφείο στη Λεμεσό και μια έντονη και πρωτοποριακή κινητικότητα στον τομέα της προβολής του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό, κάτι που του χάρισε τον τίτλο του «πατέρα του κυπριακού τουρισμού».
Μετά το θάνατό του το 1971 την προεδρία ανέλαβε ο γιος του, Κωστάκης Λοΐζου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Βάκη κι ένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών, συνέχισαν δυναμικά την ανάπτυξη του ομίλου, με κυριότερους σταθμούς ανέλιξης: Την ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού με εκπροσώπηση των μεγαλύτερων οργανωτών ταξιδίων της Ευρώπης. Την ανάπτυξη των οργανωμένων ταξιδιών στο εξωτερικό. Την αντιπροσώπευση ξένων αεροπορικών και ατμοπλοϊκών εταιρειών. Την αγορά και διαχείριση ξενοδοχείων και μονάδων catering σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Την αγορά κρουαζιεροπλοίων και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με βάση τον Πειραιά, τη Γένοβα, τη Μασσαλία και τη Λεμεσό. Τη λειτουργία καταστημάτων αδασμολογήτων ειδών. Σήμερα ο Όμιλος Louis δραστηριοποιείται σε 17 χώρες.
Εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου είναι ο Κωστάκης Λοΐζου, που είναι διευθύνων σύμβουλος και της Louis Cruises και εκτελεστικός σύμβουλος ο Λούης Λοΐζου.
 
7. ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: 2.411
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι ανεξάρτητος ημικρατικός οργανισμός, που εγκαθιδρύθηκε σύμφωνα με τον Περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού Νόμο Κεφ. 171 του 1952 για την άσκηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
Αποστολή του οργανισμού είναι η άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, προσφέροντας με ασφάλεια και αξιοπιστία σε ανταγωνιστικές τιμές, υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας και άλλων δραστηριοτήτων.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και διευθύνεται από το γενικό διευθυντή και έξι εκτελεστικούς διευθυντές.

8. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΑΝΙΤΗΣ: 1.600
Lanitis E.C. Holdings Ltd: 24
Amathus Public Ltd: 360
Cybarco PLC: 350
Lanitis Farm Ltd: 80
N.P. Lanitis Ltd: 250
Lanitis Development Public Ltd: 536
Από την ίδρυση του Ομίλου Λανίτη στα τέλη του 19ου αιώνα οι αξίες παραμένουν σταθερές: Αξιοπιστία, ακεραιότητα και κοινωνική συμμετοχή. Το όραμα του ομίλου είναι η διαχρονική συμβολή του στην οικονομία και την κοινωνία, με άξονες την εξέλιξη, την πρωτοπορία και την ποιότητα και με στόχο την εξασφάλιση μίας δυναμικής προοπτικής.
Η εταιρεία Lanitis E.C. Holdings Ltd, με έδρα τη Λεμεσό, στεγάζει τα κεντρικά γραφεία διοίκησης του Ομίλου Λανίτη και είναι η μητρική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του και ιδιοκτήτρια αγροτικής και αστικής περιουσίας. 
Ιδρυτής του ομίλου ήταν ο Παναγής Σύκας από τη Λάνια, αργότερα γνωστός ως Παναγής Λανίτης. Ο όμιλος διευθύνεται σήμερα από τους συνεχιστές του έργου, Πλάτωνα Ε. Λανίτη (πρόεδρο), Κώστα Ε. Λανίτη και Μάριο Ε. Λανίτη (διευθυντές).

9. ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 1.564
Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο: 1.564
Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα: 441
Θυγατρική Τράπεζα Ρωσία: 19
Γραφεία Αντιπροσωπείας: 17
Ο αριθμός του προσωπικού του Oμίλου της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος του 2009 ανερχόταν στα 2.041 άτομα

Η Ελληνική Τράπεζα άρχισε τη λειτουργία της το 1976. Μέσα σε μικρό σχετικά διάστημα κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Κύπρου, με δίκτυο πέραν των 70 καταστημάτων στην Κύπρο και 27 στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Τράπεζα  λειτουργεί, επίσης, τέσσερα γραφεία αντιπροσωπείας: Δύο στη Ρωσία (Μόσχα και Αγία Πετρούπολη), ένα στην Ουκρανία (Κίεβο) και ένα στη Νότιο Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ).
Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει πλήρη σειρά από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως, ενοικιαγοράς, φάκτορινγκ, χρηματιστηριακές συναλλαγές, ασφάλειες, διαχείριση χαρτοφυλακίων, επενδυτική τραπεζική, αμοιβαία κεφάλαια, ιδιωτική τραπεζική και υπηρεσίες θεματοφυλακής.  
Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Μάκης Κεραυνός.

10. ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ: 1.263
Τον Ιανουάριο του 2010 ο αριθμός προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών στην Κύπρο ήταν:
1.228 μόνιμοι υπάλληλοι
35 εποχιακοί
Oι Κυπριακές Αερογραμμές Δημόσια Λτδ κλείνουν φέτος 63 χρόνια ζωής και είναι  ο βασικός εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου. Πραγματοποιούν προγραμματισμένες, κυρίως, πτήσεις σε 30 διαφορετικούς προορισμούς στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Διαθέτουν στόλο από 11 αεροσκάφη τύπου Airbus  και τα τελευταία χρόνια μεταφέρουν, περίπου, 1.7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Βάση της εταιρείας είναι το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πραγματοποιούν αριθμό πτήσεων και από το Αεροδρόμιο Πάφου. Διαθέτουν δικά τους κανάλια πώλησης εισιτηρίων, όπως το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης (80000008), η ιστοσελίδα (cyprusair.com) και τα κατά τόπους γραφεία.
Θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών είναι η Εταιρεία Ζήνων Λτδ, η οποία από της ίδρυσής της το 1997 ειδικεύεται στην προσφορά υπηρεσιών προς του ταξιδιωτικούς πράκτορες μέσω του παγκόσμιου συστήματος κρατήσεων Sabre.
Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κράτος, με μετοχικό κεφάλαιο γύρω στο 70%, ενώ το υπόλοιπο κατέχεται από ιδιώτες.
Επικεφαλής με την ιδιότητα του εκτελεστικού προέδρου είναι ο Κίκης Ν. Λαζαρίδης.

11. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ: 1.200
Η Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών στην Κύπρο. Συνολικά, η εταιρεία έχει 20 υπεραγορές και τρία εμπορικά κέντρα, που καλύπτουν ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Στόχος της είναι να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα προϊόντων, ποικιλία και άρτια εξυπηρέτηση στους πελάτες.
Γενικός διευθυντής των υπεραγορών είναι ο Πάνος Χριστοφίδης.

12. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD: 1.200
Η Tsokkos Hotels είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Κύπρο με 34 τουριστικές μονάδες, με ακίνητη περιουσία 500 εκατομμυρίων ευρώ, κύκλo εργασιών 42 εκ και με μερίδιο αγοράς που κυμαίνεται στο 8%. Είναι δημόσια εταιρεία στην Κύρια Αγορά FTSE/CySE 20.
Ιδρύθηκε το 1981 από τον Ανδρέα Τσόκκο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στην ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, οργανωμένων διαμερισμάτων και κέντρων αναψυχής στις περιοχές Πρωταρά, Αγίας Νάπας και Πάφου. Έχει παρουσία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου. Δραστηριοποιείται, παράλληλα, στον τομέα ανάπτυξης γης με την ανέγερση πολυτελών επαύλεων και διαμερισμάτων σε προνομιακά παραθαλάσσια τεμάχια γης σε Πρωταρά, Αγία Νάπα και Πάφο.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Ανδρέας Τσόκκος και διευθύνουσα σύμβουλος η
Αναστασία Τσόκκου.

13. Α.ΖΟΡΠΑΣ & ΥΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ: 1.200
Η εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Δημόσια Λτδ ιδρύθηκε στην Αθηένου το 1975 από τον Ανδρέα Ζορπά, ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με κύρια ασχολία την παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας.
Με την πάροδο του χρόνου επέκτεινε τις δραστηριότητές της στους τομείς ζαχαροπλαστικής, ψησταριάς και παροχής έτοιμων φαγητών σ’ όλη την Κύπρο. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες τροφοδοσίας φαγητού (catering), παρασκευής και διάθεσης της πίτσας Ζορπάς και σάντουιτς.
Σήμερα διαθέτει 48 καταστήματα σε παγκύπρια βάση: 21 στη Λευκωσία,10 στη Λεμεσό,10 στη Λάρνακα, τέσσερα στην  Αμμόχωστο και τρία στην Πάφο, καθώς και τρεις μονάδες παραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου.
14. ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: 1.100
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: Universal Life Ltd: 300 άτομα
Ανάπτυξη γης:  Photos Photiades & Co Ltd, Fontana Amorosa Coast Ltd, Ilonas Estates Ltd, Emerald Developments SA (Hellas), The Ulysses Home Ltd (Hellas) και Loutraki Beach SA (Hellas): 179
Παραγωγή & εμπορία ποτών: Photos Photiades Breweries Ltd: 105
Photos Photiades Distributors Ltd: 380
Blue Sky Ltd: 12
Οινοποιείο Κυπερούντας Λτδ: 9
Φώτος Φωτιάδης Οινοποιητική Λτδ
PT Beverage World SA (Hellas): 20
Sollers PPD S.r.l. (Romania): 53
A.M.E.C. Distribucija d.o.o. (Croatia): 42
Ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης απαριθμεί 65 χρόνια επιχειρηματικής δράσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 1942, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία Φώτος Φωτιάδης & Σια Λτδ, ο όμιλος έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό εταιρειών. Οι δραστηριότητες του χωρίζονται στους τομείς της παραγωγής και εμπορίας ποτών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης γης.
Ο όμιλος παράγει τις μπύρες Carlsberg και ΛΕΩΝ στο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο του στη Λευκωσία, εμφιαλώνει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός στο ολοκαίνουργιο, τελευταίας τεχνολογίας, εμφιαλωτήριό του στον Αγρό και οινοποιεί τα βραβευμένα κρασιά Πετρίτης και Ανδεσίτης στο οινοποιείο του στην Κυπερούντα. Πέραν τούτων είναι επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας για την Κύπρο (για ορισμένα προιόντα και σε κάποιες από τις άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται) προϊόντων, όπως: Οι μπύρες Corona Extra, Guinness και Kilkenny, τα ουίσκι Johnnie Walker και J&B, τα λικέρ Baileys και Sheridan’s, βότκα Smirnoff και Ursus, το ούζο Βαρβαγιάννη, τα ενεργειακά ποτά SHARK και Μ-150, οι χυμοί ENA και πολλά άλλα. Επίσης, η Εταιρεία Φώτος Φωτιάδης Διανομείς Λτδ είναι ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της εταιρείας ΚΕΑΝ  στην κυπριακή αγορά.
 
15. PRICEWATERHOUSE COOPERS LTD: 984
Οι PricewaterhouseCoopers Ltd (www.pwc.com/cy) είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Αποτελεί μέλος των PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL). Την εταιρεία διαχειρίζονται μέλη -  μέτοχοι, που αναφέρονται ως συνέταιροι.
Οι PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) παρέχουν ελεγκτικές, συμβουλευτικές και φορολογικές υπηρεσίες, κτίζοντας εμπιστοσύνη και δημιουργώντας αξία για τους πελάτες και επενδυτές τους. Περισσότεροι από 163.000 άνθρωποι σε 151 χώρες, σ’ όλο το δίκτυο της PricewaterhouseCoopers, προσφέρουν πρακτικές συμβουλές.
Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Φειδίας Πηλείδης.
 
16. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: 903
Ακαδημαϊκό προσωπικό (καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι, λέκτορες): 278
Μόνιμο διοικητικό προσωπικό: 278
Διοικητικό προσωπικό με σύμβαση: 155
Ωρομίσθιοι: 34
Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό: 53
Μεταπτυχιακοί συνεργάτες: 39
Νέοι ερευνητές: 66
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 με τον Περί Πανεπιστημίου Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτυχθεί δυναμικά. Στο παρόν στάδιο φιλοξενεί, περίπου, 5.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 700 θέσεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.

17. PHC FRANCHISED RESTAURANTS PUBLIC LTD: 900
Πάνω από 1.100 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Η PHC Franchised Restaurants Public Ltd είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της μαζικής εστίασης στην Κύπρο. Εκπροσωπεί διεθνείς αλυσίδες εστιατορίων, όπως: Pizza Hut (Κύπρος, Βελιγράδι), KFC,Taco Bell, Wagamama (Κύπρο και Ελλάδα), Derlicious και άλλες. Επίσης, δραστηριοποιείται στον τομέα των καφεστιατορίων με τα καταστήματα Hobo Café και Sitio και παρέχει υπηρεσίες επισιτισμού (catering) στις καφετερίες του Υπουργείου Οικονομικών, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και του European University of Cyprus.
Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στο χώρο της οργάνωσης εκδηλώσεων και δεξιώσεων υψηλού επιπέδου - τη Catercom Catering - καθώς και άρτια εξοπλισμένους χώρους δεξιώσεων, όπως το Grand Hall και το Αθλητικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Λύσανδρος Ιωάννου και γενικός διευθυντής PHC ο Ανδρέας Ευσταθίου.

18. SODEXO (CYPRUS) LIMITED: 850
Η εταιρεία Sodexo είναι παγκόσμια και αφορά υπηρεσίες cleaning, catering και soft facilities management.
Ιδρύθηκε στη Γαλλία, επεκτάθηκε στην Αγγλία, ενώ διαθέτει υποκαταστήματα σε 80 χώρες. Εδρεύει στις Βρετανικές Βάσεις, όπου εξυπηρετεί τις ανάγκες του βρετανικού στρατού σ’ ό,τι αφορά το cleaning και το catering από τον Σεπτέμβριο του 2007.

19. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΝΙΚΑ: 800
Το Συγκρότημα Eταιρειών Kanika ιδρύθηκε το 1975. Ασχολείται με τον τομέα των κατασκευών - με την εταιρεία Kanika Developments and Constructions - και με τον τομέα των ξενοδοχείων - με την Kanika Hotels - που είναι και δημόσια εταιρεία.
Στον τομέα των κατασκευών η εταιρεία έχει παραδώσει εκατοντάδες διαμερίσματα και επαύλεις. Γρήγορα, μετά από την ίδρυσή της,  επέκτεινε τις δραστηριότητές της δημιουργώντας την Kanika Property Management, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση ακινήτων και πολυκατοικιών.
Η αλυσίδα της Kanika Hotels αποτελείται από τα Alexander the Great Beach Hotel στην Πάφο, Olympic Lagoon Resort και Olympic Lagoon Beach Club στην Αγία Νάπα, Elias Beach και Kanika Pantheon στη Λεμεσό.
Ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Θεοδόσης Καραολής, αναπληρωτής πρόεδρος ο Σπύρος Καραολής και διευθύνουσα σύμβουλος η Δώρα Ονουφρίου.
 
20. ΜUSKITA HOTELS LTD: 770
Muskita Aluminium Industry: 290
Four Seasons Hotel: Μόνιμοι: 480 Εποχιακοί: 70 - 80
Με μια επιτυχημένη ιστορία δεκαετιών, στον τομέα της βιομηχανίας, η Muskita Aluminium Industries Plc κατάφερε να καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες εταιρείες αλουμινίου στον τομέα της σ’ όλη την Ευρώπη.
Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Μουσκή το 1958, έναν από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου. Έχει καθιερωθεί ως μια βιομηχανική μονάδα, η οποία σκέφτεται πάντα πιο μπροστά και καταφέρνει να λανσάρει διαρκώς νέα προϊόντα και συστήματα.
Εκτός από τη Muskita Aluminium Industry, ο όμιλος Muskita Hotels Ltd περιλαμβάνει το γνωστό πεντάστερο ξενοδοχείο Four Seasons Hotel.

21. ALPHA BANK CYPRUS LTD: 757
Η παρουσία της Alpha Bank στην Κύπρο ξεκίνησε το 1998 με την εξαγορά της Lombard Natwest Bank.
Η Alpha Bank Cyprus Ltd είναι εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, ο οποίος απασχολεί πέραν των 15.000 εργαζομένων και διαθέτει εκτεταμένο τραπεζικό δίκτυο, που ξεπερνά τα 1.000 καταστήματα, με διεθνή παρουσία σε Κύπρο, Ρουμανία, Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ουκρανία και Μεγάλη Βρετανία. Καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τραπεζικών υπηρεσιών και μέσα από τις εταιρείες του ομίλου της παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, που καλύπτουν το σύνολο του χρηματοοικονομικού τομέα.
Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Cyprus Ltd είναι ο Κώστας Κόκκινος.

22. KPMG: 750
Η KPMG Limited είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς ανά το παγκόσμιο. Στην Κύπρο δραστηριοποιείται από το 1948 με έξι γραφεία σ’ όλο το νησί, προσφέροντας ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Σήμερα η KPMG Limited έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην εγχώρια αγορά και επάξια θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της.
Πρόεδρος είναι ο Νίκος Συρίμης και διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Χριστοφίδης.

23. G4S Κύπρου: 750
H G4S International, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αποτελεί σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα παγκοσμίως, εργοδοτώντας περισσότερα από 550.000 άτομα.
Η παρουσία της στην κυπριακή αγορά ξεκίνησε το 1983 κι από τότε παρέχει παγκύπρια τις παρακάτω υπηρεσίες:
Φυλάξεις και υπηρεσίες υποδοχής, προστασίας VIP και συνοδείας, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ασφάλειας. Υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης αξιών, διεθνείς μεταφορές αξιών και ταχυμεταφορές εντός πόλεων (κλητήρες).
Υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας και συναφή συστήματα (συναγερμού ληστείας,  πυρκαγιάς, ελέγχου πρόσβασης, εξακρίβωσης θέσης (GPS) και κλειστής τηλεόρασης).
Υπηρεσίες καθαρισμού κτιριακών εγκαταστάσεων και γραφειακών χώρων
Διευθύνων σύμβουλος της G4S Κύπρου είναι ο Γιάννος Αργυρού.

24. IACOVOU GROUP: 660
Ο Όμιλος Iacovou άρχισε τις εργασίες του το 1953 ως συνεταιρισμός, αλλά η εταιρεία εγγράφηκε με την ονομασία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd το 1978. 
Η εταιρεία θεωρείται ο πυρήνας του Ομίλου Iacovou, που περιλαμβάνει διάφορες εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα, παραγωγή σκυροδέματος, λατομεία, ανάπτυξη γης και άλλα. Το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει έργα αεροδρομίων, οικιστικής ανάπτυξης, αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, φράγματα νερού, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, συστήματα άρδευσης και υδροδότησης, κεντρικά αποχετευτικά συστήματα, βιομηχανικά κτίρια, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σιλό, ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας ενισχύθηκε με άλλες δύο θυγατρικές: Την Iacovou Brothers Concrete Ltd και την Unitrak Machinery Ltd, ενώ αργότερα διευρύνθηκε με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας για διαχείριση των αυξανόμενων εργασιών, με την ονομασία Iacovou Brothers Quarries Ltd.
Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο Ιάκωβος Ιακώβου και εκτελεστικός διευθυντής ο Κωστάκης Ιακώβου.
 
25. MCDONALD’S ΚΥΠΡΟΥ: 650
Πέραν των 750 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Η McDonald’s Κύπρου δραστηριοποιείται στο νησί από το 1997, όπου άνοιξε το πρώτο εστιατόριο στις Φινοικούδες της Λάρνακας. Σήμερα λειτουργούν 15 εστιατόρια σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Σε όλο το προσωπικό παρέχεται άρτια εκπαίδευση. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η McDonald’s έχει διακριθεί με το Βραβείο Εργοδότης Προτίμησης.
Developmental licence - managing director είναι ο Μιχάλης Ανδρέου.

26. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΝΙΤΗ: 641
Η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1943. Σήμερα έχει την έδρα της στη Λευκωσία, όπου διατηρεί δύο εργοστάσια εμφιαλώσεως των προϊόντων της. Διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά μέσω τεσσάρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και κέντρων διανομής.
Η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο Coca-Cola Hellenic, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές των προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Η Coca-Cola Hellenic δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, παράγοντας προϊόντα για τις ανάγκες άνω των 560 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η εταιρεία έχει έδρα την Αθήνα και είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Αθηνών, Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Σίδνεϊ. Παράγει, πουλά και διανέμει μια μεγάλη γκάμα ποτών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εμπορικά σήματα της The Coca-Cola Company.

27. VIVARTIA (CYPRUS) LTD: 589
H Vivartia (Cyprus) Ltd αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τροφίμων Vivartia, η οποία είναι σήμερα ένας από τους κυριότερους προμηθευτές του κλάδου της αγοράς τροφίμων και ο μεγαλύτερος του κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο.
Μεταξύ άλλων παράγει και διανέμει τις γνωστές μάρκες: Φρέσκο γάλα Χαραλαμπίδη, παραδοσιακό χαλούμι Πισσουρκώτικο, Coffee Break, Μίλκο και χυμοί Life.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Vivartia (Cyprus) Ltd επένδυσε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για: Να ανανεώσει και εκσυγχρονίσει το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της. Να δημιουργήσει δύο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για το Φρέσκο Γάλα Χαραλαμπίδης και το Φρέσκο Γάλα Κρίστης. Να ενισχύσει την υποδομή της για αποθήκευση και διανομή των προϊόντων της στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Γενικός διευθυντής είναι ο Μάριος Καμπανελλάς.
 
28. KEO PLC: 560
Από το 1927 η εταιρεία ΚΕΟ διαγράφει μια ανοδική πορεία στο χώρο της κυπριακής βιομηχανίας ποτών. Δημιούργησε μια μεγάλη σειρά προϊόντων, που κατακτούν εμπορικές κορυφές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Μοναδικά κρασιά, εκλεκτά οινοπνευματώδη ποτά, η μπύρα ΚΕΟ και το εμφιαλωμένο νερό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, έχουν καθιερωθεί στην αγοραστική συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή και κατέκτησαν την εμπιστοσύνη των αγοραστών σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.
Οι δραστηριότητες του συγκροτήματος της ΚΕΟ εκτείνονται στην καλλιέργεια ιδιόκτητων αμπελώνων με αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών και στην εισαγωγή και διανομή διεθνούς φήμης ποτών και τροφίμων.
Εκτελεστικός πρόεδρος της KEO Plc είναι ο Κώστας Κουτσός.

29. MEDOCHEMIE LIMITED: 525
Η εταιρεία εργοδοτεί 525 άτομα στην Κύπρο και γύρω στα 550 στο εξωτερικό
Η Medochemie Limited είναι διεθνής εταιρεία παρασκευής γενερικών φαρμάκων. Ιδρύθηκε το 1976 από τον δρα Ανδρέα Πίττα.
Σήμερα κατέχει το 15%, περίπου, των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου. Διαθέτει εννιά υπερσύγχρονα εργοστάσια, επτά στη Λεμεσό, ένα στην Ολλανδία, ένα στο Βιετνάμ και 20 γραφεία στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται σε 100 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας είναι ο δρ Ανδρέας Πίττας και γενικός διευθυντής ο Χάρης Χαραλάμπους. 

30. ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΪΚΟΥ: 516
Λαϊκό Καφεκοπτείο Δημόσια  Λτδ.: 104
ΛΟΕΛ Δημόσια Λτδ: 55
Πρίντκο Λτδ: 41 
Masterstar Λτδ: 13
Star Polybag Λτδ: 56
Omilos Laikou Distributors Ltd: 236
Vo31 Περιστιάνη: 11
Ο Όμιλος Λαϊκού δραστηριοποιείται από το 2002 με την ενοποίηση των εταιρειών Λαϊκό Καφεκοπτείο, ΛΟΕΛ και Printco καθώς και των εξαρτημένων τους εταιρειών, δημιουργώντας έτσι ένα νέο και οικονομικά ισχυρό οργανισμό. Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο, με μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων. Οι κύριες εργασίες του ομίλου επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς: Τροφίμων και ποτών, εκτυπώσεων, πλαστικών και συσκευαστικών υλικών και ειδών νοικοκυριού.
Προϊόντα του ομίλου αποτελούν τα γνωστά καφές Λαϊκού, ΖΙΒΑΝΑ Loel, πατατάκια Goldies και Goldies Extreme, ξηροί καρποί Λαϊκού, πατάτες και λαχανικά Freezeland και άλλα. Εισάγει, επίσης, τις σοκολάτες ΙΟΝ, τη μπύρα Μύθος, τις τσίχλες Col-fresh, τα Gree Air Conditioners, τη φέτα Δωδώνη και πολλά άλλα.
Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο Γιάννος Βαλανίδης.
 
31. C.A.C. PAPANTONIOU TRADING LTD: 500
Η εταιρεία C.A.C. Papantoniou Trading Limited είναι 100% θυγατρική της πρώην δημόσιας εταιρείας C.A.C. Papantoniou Limited. Η ιθύνουσα εταιρεία C.A.C. Papantoniou Limited ιδρύθηκε από τους αδερφούς Χαράλαμπο, Αντώνη και Κώστα Παπαντωνίου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης του συγκροτήματος, τον Σεπτέμβριο του 2008 η εταιρεία C.A.C. Papantoniou Trading Limited ανάλαβε από την ιθύνουσα εταιρεία όλες τις εμπορικές δραστηριότητες του συγκροτήματος και τη διαχείριση των υπεραγορών με την εμπορική επωνυμία Υπεραγορές Παπαντωνίου (Papantoniou Supermarkets).
Η ιθύνουσα εταιρεία κατέχει τα ακίνητα, στα οποία λειτουργούν οι τέσσερις από τις πέντε υπεραγορές, καθώς επίσης και άλλα ακίνητα σε διάφορα στρατηγικά σημεία στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, με σκοπό τη μελλοντική επέκταση των εργασιών του συγκροτήματος.
Διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Παπαντωνίου και εκτελεστικοί σύμβουλοι οι Αντώνης Παπαντωνίου και Κώστας Παπαντωνίου.
 
32. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΛΤΔ: 470
Η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών Λτδ ιδρύθηκε το 1970, με κυρίαρχη ιδέα τη συνένωση των αρτοποιών σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, την παραγωγή μιας ολοκληρωμένης σειράς αρτοποιητικών προϊόντων και γλυκών υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παραγωγής και προμήθειας αρτοποιητικών προϊόντων προς το κοινό.
Το νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κοκκινοτριμιθιά είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα εργοστάσια του εξωτερικού. Τα εργοστάσια και οι φούρνοι της εταιρείας, που λειτουργούν σε 32 σημεία και καλύπτουν όλη την ελεύθερη Κύπρο (21 Λευκωσία, πέντε Λεμεσό, τρία Λάρνακα και τρία Πάφο), παρασκευάζουν και διαθέτουν πάνω από 160 είδη προϊόντων, τα οποία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: Προϊόντα άρτου, σνακ - αλμυρά ντόπια, σνακ - αλμυρά ελληνικού τύπου, μπισκότα, κεραστικά, γλυκίσματα και παραδοσιακά προϊόντα.
Γενικός διευθυντής της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών είναι ο Ντίνος Κοιλιάρης.

33. G.A.P VASSILOPOULOS: 455
Το συγκρότημα εταιρειών G.A.P Vassilopoulos αποτελεί ένα συγχρονο οργανισμό, που αναπτύσσει δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον εμποροβιομηχανικό κόσμο.
Στόχος του ομίλου είναι η προσφορά υπηρεσιών και η ποιοτική εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, μέσα από τη γενικότερη φιλοσοφία του «ένας όμιλος - μία στέγη για τον Κύπριο επιχειρηματία». Από το 2001 η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Συνοπτικά, ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς: Πρακτόρευσης πλοίων (shipping agency), προώθησης ναυτικών φορτίων (seafreight forwarding), προώθησης αεροπορικών φορτίων (airfreight forwarding), πρακτόρευσης ασφαλειών (insurance agency and brokerage), διεθνούς μεταφοράς φακέλων και δεμάτων (FedEx), εγχώριων μεταφορών φακέλων και δεμάτων (GAP AKIS Express), διεθνούς μεταφοράς χρημάτων (Western Union), αποθήκευσης και διανομής (logistics), ξενοδοχείων (Classic Hotel), τουριστικών υπηρεσιών, εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών στα αεροδρόμια (aviation and airport handling services) και υπηρεσιών διαδραστικών μέσων επικοινωνίας (e-media services).
Ο όμιλος σήμερα διεξάγει τις εργασίες του σε 25 ιδιόκτητα σημεία και μέσω 2.000 αντιπροσώπων.

34. DELOITTE: 452
Η Deloitte είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών, συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
Με περισσότερα από 450 άτομα προσωπικό παγκυπρίως, με την υποστήριξη πέραν των 169.000 στελεχών της Deloitte διεθνώς και με εφόδια το ήθος, την ακεραιότητα, τη δημιουργικότητα, την ποιότητα και την επαγγελματικότητα, η Deloitte Κύπρου έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα και είναι σε ιδανική θέση για να εξυπηρετεί τις επιχειρηματικές ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.
Η Deloitte διαθέτει οργανωμένα γραφεία σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις, με στελέχη άριστης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, με χιλιάδες πελάτες και με εύρωστη οικονομική θέση.
Ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Χρίστης Μ. Χριστοφόρου.
 
35. THANOS HOTELS: 450
Ο όμιλος αποτελείται από τα τρία πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία Anassa, Almyra και Annabelle. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του ‘70 από τον Αλέκο Μιχαηλίδη.
Κάθε ένα από τα ξενοδοχεία του ομίλου έχει το δικό του ιδιαίτερο στιλ και μοναδικότητα.
Σήμερα ο όμιλος διοικείται από τα τρία παιδιά του Αλέκου Μιχαηλίδη, τους Θάνο, Άννα και Νατάσα Μιχαηλίδη.
36. REMEDICA: 420
Ίσως η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που ανέπτυξε γενόσημο με τη δραστική ουσία αναστροζόλη, για τον καρκίνο του μαστού, μετά τον κατασκευαστή του πρωτότυπου.
Το Aremed® (αναστροζόλη) ήδη κυκλοφορεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Τσεχία, Λετονία, Κροατία, Σκόπια, Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και σε κάποια νησιά της Καραϊβικής, ενώ με τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας), το προϊόν θα κυκλοφορήσει σχεδόν αμέσως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες 50, περίπου, χώρες.
Η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικά σχέδια ύψους 15 εκατομμύριων ευρώ και πλέον για την ανέγερση νέου εργοστασίου 5.500 τ.μ., επέκταση υφισταμένων παραγωγικών μονάδων και ενίσχυση του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).
Στο πορτφόλιό της περιλαμβάνονται πάνω από 460 φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση και διανέμονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αυστραλασία και Νότια Αμερική.
Πρόεδρος του Συγκροτήματος Remedica είναι ο Τάκης Παττίχης και διευθύνων σύμβουλος ο Χαράλαμπος Παττίχης.

37. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗ: 420
Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου απασχολούν 20 άτομα, ενώ η εταιρεία C.C.C. Tourist Enterprises Public co Ltd, ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Le Meridien Limassol Spa & Resort,  απασχολεί, περίπου, 400 άτομα.

Το Συγκρότημα Εταιρειών Γαλαταριώτη αποτελούν τέσσερις δημόσιες εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες, η C.C.C. Holdings & Investments Public Company Ltd, η K+G Complex Public Company Ltd, η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων Δημόσια Λτδ και η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd, καθώς και αριθμός ιδιωτικών εταιρειών.
Οι κύριες δραστηριότητες του συγκροτήματος περιλαμβάνουν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ανάπτυξη ακινήτων, τη διαχείριση ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και τη διαχείριση επενδύσεων.
38. ΟΜΙΛΟΣ MALLOUPPAS & PAPACOSTAS: 411
O όμιλος Mallouppas & Papacostas δραστηριοποιείται στον τομέα της μόδας, με καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ μόδας σε όλη την Κύπρο  Αντιπροσωπεύει γνωστά franchises, όπως: Mango, Stradivarius, Intimissimi, Calzedonia, Bagatt, women’secret, Playlife, Kipling και Charles&Keith. Λειτουργεί συνολικά 61 καταστήματα μόδας και θεωρείται ο πρώτος σε αριθμό καταστημάτων στους πιο εμπορικούς δρόμους, σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και malls.
Παράλληλα, μέσω της MP SAT, ο όμιλος εισάγει και διανέμει ολοκληρωμένα δορυφορικά συστήματα και κεραίες για οικιακή και επαγγελματική χρήση, όπως για ξενοδοχεία, νοσοκομεία, στάδια και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ μέσω της PROTOTEL προσφέρει ολοκληρωμένες τηλεφωνικές λύσεις σε ασύρματα και ενσύρματα τηλέφωνα (Panasonic, TopCom, Alcatel, GE), σε πολυμηχανήματα (fax, copiers, scanners, printers) και τελευταίας τεχνολογίας τηλεφωνικά συστήματα Panasonic για τις ανάγκες μικρών επιχειρήσεων (SoHo), αλλά και μεγάλων οργανισμών. Οι πιο πάνω υπηρεσίες προσφέρονται και μέσω του καταστήματος SATELLITE & ELECTRONICS στη Λευκωσία.
Μέρος του συγκροτήματος αποτελεί και η δραστηριότητα 4-DAY CLEARANCE.
Εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου είναι ο Πόλυς Μαλλούπας.
 
39. ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: 400
Χ.Α.Παπαέλληνας & Σία Λτδ: 285
Beautyline: 75
Pharmacyline: 40

Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, ο Όμιλος Παπαέλληνα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο ασφαλείς εργοδότες. Η Χ.Α Παπαέλληνας & Σία Λτδ και οι θυγατρικές της Pharmacyline και Beautyline κατέχουν σήμερα ηγετική θέση σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους: Στην εισαγωγή και διανομή καταναλωτικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και στην εισαγωγή και λιανική πώληση καλλυντικών και αρωμάτων.
Πολύ σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες ανέγερσης του νέου κέντρου διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στην Κύπρο. Αρχίζουν, επίσης σύντομα, οι εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων του εξειδικευμένου κέντρου διανομής φαρμακευτικών προϊόντων Pharmacyline. Δυναμική είναι και η επέκταση της αλυσίδας των γνωστών καταστημάτων λιανικής πώλησης καλλυντικών και αρωμάτων Beautyline. Με τα 13 μέχρι στιγμής καταστήματά της σε όλες τις πόλεις, η εταιρεία έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Επιπλέον, σχεδιάζει το άνοιγμα ακόμη δύο καταστημάτων στη Λάρνακα και τα Λατσιά.
Εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Παπαέλληνα είναι ο Χρήστος Παπαέλληνας.
 
40. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ: 395
Το συγκρότημα ΔΙΑΣ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στην Κύπρο. Μέσα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα του ψυχαγωγεί και ενημερώνει καθημερινά περισσότερα από 400.000 άτομα. Εκδίδει τρία εβδομαδιαία περιοδικά: ΟΚ, Τηλεθεατής, Το Περιοδικό και πέντε μηνιαία: Harpers Bazaar, Madame Figaro, Maison Madame Figaro, Time Out και In Business, τις πρώτες business2business εκδόσεις, την καθημερινή εφημερίδα Η Σημερινή και την πρώτη εβδομαδιαία δωρεάν εφημερίδα της Κύπρου, τη City. Επιπλέον, το συγκρότημα έχει συνάψει αποκλειστική συνεργασία με την τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και τους κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς Ράδιο Πρώτο, Super fm και Love Radio. Επίσης, έχει διαμορφώσει το χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης με τη δημιουργία των sigmalive.com και inbusinessnews.com, των πρώτων ολοκληρωμένων portal της Κύπρου.
Μέσω της συνεργασίας του με την εταιρεία Γαλαξίας Παραγωγές το συγκρότημα είναι πρωταγωνιστής στο χώρο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και του θεάματος.
Διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ είναι ο Γιώργος Μιχαήλ.

41. ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: 370
Μόνιμο προσωπικό: 312 (252 άνδρες και 60 γυναίκες)
Ωρομίσθιο προσωπικό: 58 (40 άνδρες και 18 γυναίκες)
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι αυτόνομος ημικρατικός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε με τον Περί Αρχής Λιμένων Κύπρου Νόμο του 1973. Διοικείται από εννιαμελές συμβούλιο, το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για τριετή θητεία και εφαρμόζει, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αρχής, την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία διαβιβάζεται και εποπτεύεται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων.
Ο ρόλος της Αρχής είναι διττός κι αφορά στην άσκηση δημόσιας εξουσίας, μέσω της διαχείρισης, ανάπτυξης και ρύθμισης των λιμενικών υπηρεσιών. Επίσης, την παροχή εμπορικών και οικονομικών υπηρεσιών.            Είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των λιμενικών περιοχών και φάρων, που βρίσκονται κάτω από τη δικαιοδοσία της και αναφέρονται σε λιμάνια και ειδικούς σταθμούς.
Γενικός διευθυντής της ΑΛΚ είναι ο Γιαννάκης Κόκκινος.
 
42. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΙΟΛΟΣ: 360
Δεν είναι τυχαίο που ο ΑΙΟΛΟΣ γιόρτασε πρόσφατα τα 75 του χρόνια. Συνεπής στην πολύχρονη πορεία του δραστηριοποιείται δυναμικά στον τουριστικό και τον ταξιδιωτικό τομέα και, παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα, στοχεύει σε συνεχή επέκταση και ανάπτυξη. Λειτουργεί 10 γραφεία σ’ όλα τα στρατηγικά σημεία της Κύπρου, καθώς και δυο σε Λίβανο και Μάλτα. 
Η εταιρεία συνεργάζεται με την αγγλική Τui Travel plc και αντιπροσωπεύει σημαντικούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς διοργανωτές, όπως: Thomson, First Choice, Frdisresor, Arke και άλλους, καθώς και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, όπως, Austrian Airlines, KLM, Air France και Aerosweet. Επιπρόσθετα, δραστηριοποιείται στον τομέα των θαλάσσιων κρουαζιέρων, αντιπροσωπεύοντας τον ιταλικό κολοσσό Costa Cruises, που πραγματοποιεί ποιοτικές κρουαζιέρες σε ποικίλους προορισμούς.
Διευθυντής του ομίλου είναι ο Σώτος Στεφάνου.

43. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: 357
Το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ ιδρύθηκε το 1983 και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1987.
Διαθέτει 152 κλίνες, 11 χειρουργικές αίθουσες, κλινικό εργαστήριο, ακτινολογικό εργαστήριο, τμήμα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας (CT & MRI), πολυδύναμη μονάδα εντατικής θεραπείας, παιδιατρικό θάλαμο, μονάδα χημειοθεραπείας, χειρουργικό και παθολογικό θάλαμο, μαιευτικό και γυναικολογικό τμήμα. Αριθμός από πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα είναι διαθέσιμα σε εικοσιτετράωρη βάση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Σωκράτης Ε. Σωκράτους.

44. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΛΤΔ, (J&P LTD): 350
ΙΩΑΝΝΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΛΤΔ
JOANNOU & PARASKEVAIDES (OVERSEAS) LTD
Το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας σε παγκόσμια βάση ξεπερνά τις 16.000
Η κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους, τους Στέλιο Ιωάννου και Γεώργιο Παρασκευαΐδη.
Ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευών στην Κύπρο το 1941. Από το 1961 διεύρυνε την πορεία της στη Μέση Ανατολή, συνέχισε με έργα στη Βόρεια Αφρική και στη δεκαετία του 1970 επεκτάθηκε με έργα μεγάλης κλίμακας στον Αραβικό Κόλπο. Μερικά από τα έργα - ορόσημα της εταιρείας είναι το διεθνές αεροδρόμιο King Fahad στη Σαουδική Αραβία, το διεθνές αεροδρόμιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Abu Dhabi International Airport), το διεθνές αεροδρόμιο της Λαχώρης στο Πακιστάν και άλλα.
Τη δεκαετία του 1980 η εταιρεία μπήκε στον τομέα της πετρελαϊκής ανάπτυξης στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο και σήμερα ο τομέας πετρελαίου και υγραερίου αντιπροσωπεύει, περίπου, το 30% των εργασιών της. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σουλτανάτο του Ομάν, Αίγυπτο, Λιβύη και Αιθιοπία.
Γενικός διευθυντής της εταιρείας Ιωάννου & Παρασκευαϊδης Λτδ είναι ο Ευθύβουλος Ιακωβίδης και εκτελεστικός διευθυντής της Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Ltd ο Κωνσταντίνος Σιακόλας.
 
45. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ: 330
330 Κύπρος
150 Ελλάδα
Ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει μια μακρά ιστορία πέραν των 80 χρόνων. Η πρώτη εταιρεία δημιουργήθηκε το 1928 και λειτούργησε για πολλά χρόνια κάτω από την επωνυμία C. A. Papaellinas & Co, από το όνομα του ιδρυτή της Κώστα Α. Παπαέλληνα. Το 1952 η εταιρεία εξελίχθηκε σε CPO - συντομία του Cyprus Pharmaceutical Organization Ltd - που είναι σήμερα η κύρια εμπορική εταιρεία του οργανισμού. 
Πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση και η ιδιοκτησία χωρίζεται μεταξύ των Πάρη και Θάνου Παπαέλληνα, οι οποίοι είναι οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών σε Κύπρο και Ελλάδα, αντίστοιχα.
Πέραν των δραστηριοτήτων στην Κύπρο, έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα από το 1956, μέσω της αδελφής εταιρείας Κώστας Α. Παπαέλληνας (Ελλάς) Α.Ε., που έχει την έδρα της στα Σπάτα της Αθήνας.
Στην Κύπρο, τα ιδιόκτητα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, με χώρο πέρα των 3.500 τ.μ., ενώ στη Βιομηχανική περιοχή Στροβόλου σε χώρο 7.000 τ.μ. βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι και το κέντρο διανομής.
Διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα είναι ο Πάρις Παπαέλληνας.
 
46. MARLOW NAVIGATION COMPANY LIMITED: 328
Πρόκειται για εταιρεία που διαχειρίζεται πληρώματα πλοίων. Λειτουργεί στην Κύπρο από το 1982. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ λειτουργεί και σε άλλες χώρες, όπως, Γερμανία, Ολλανδία, Ρωσία και Πολωνία.

47. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: 325

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η μετεξέλιξη του Cyprus College, που πρωτοπορεί στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1961.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου 2007, δόθηκε άδεια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με επίσημη ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2007. Σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο πανεπιστήμιο με τέσσερις Σχολές (Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών & Μηχανικής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Τεχνών & Επιστημών της Αγωγής), οι οποίες προσφέρουν αναγνωρισμένα προγράμματα σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και αναβαθμίζονται συνεχώς, για να συμβαδίζουν με τις τάσεις της αγοράς εργασίας, των κοινωνικών αλλαγών και της νέας εποχής.
Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο δρ Αντρέας Ελευθεριάδης και πρύτανης ο Prof. Αντρέας Γ. Ορφανίδης.
48. ΦΑΝΟΣ Ν. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Δ. Ε. ΛΤΔ.: 313
Η εταιρεία Φάνος Ν. Επιφανίου Δ. Ε. Λτδ. πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί για 40 και πλέον χρόνια ως ένας αξιόπιστος και δυναμικός προμηθευτής στον τομέα της οικοδομικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας. Σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προμηθευτές μιας ολοκληρωμένης και ποιοτικής σειράς προϊόντων και υλικών.
Η εταιρεία εμπορεύεται οικοδομικό σίδηρο και προϊόντα χάλυβα, δομικά υλικά, είδη υγιεινής και δάπεδα, ηλεκτρικά εργαλεία και μηχανήματα, συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικά είδη, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες, συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
Γνωστές εμπορικές επωνυμίες προϊόντων, που διαχειρίζεται η εταιρεία, είναι τα κλιματιστικά Daikin, τα εργαλεία και μηχανήματα Bosch, τα θερμομονωτικά τούβλα Thermolite, τα κεραμίδια Koramic, οι διακοσμητικές ψηφίδες Bisazza, οι ανελκυστήρες Mitsubishi και άλλες.
Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας συνδέεται και με τη δημιουργία των θυγατρικών -εξαρτωμένων εταιρειών, όπως η Hydrotherm Co. Ltd, η Stelmeco Ltd, η Sidep Ltd, η Cylift& Equipment Ltd και η Domoplex Ltd.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Φάνος Επιφανίου και διευθύνων σύμβουλος ο Νικόλας Επιφανίου.

49. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ): 303
Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, χρονολογείται από το 1910.
Άρχισε τη λειτουργία της στην Κύπρο ως Τράπεζα Αθηνών με ένα κατάστημα στη Λεμεσό. Το 1953 η Τράπεζα Αθηνών συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα. Σταθμό στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά αποτέλεσε το έτος 1994, όταν το εδώ δίκτυο υποκαταστημάτων της μετατράπηκε σε τοπική τράπεζα, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξολοκλήρου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η τράπεζα βρίσκεται αυτό τον καιρό σε δυναμική τροχιά αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Στον τομέα των εργασιών έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και είναι παρούσα στις μεγάλες επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις και στα μεγάλα έργα της Κύπρου. Παράλληλα, προχωρεί με πολύ γοργά και οργανωμένα βήματα στην ανάπτυξη του τομέα των διεθνών συναλλαγών.
Διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) είναι ο Μιχάλης Κόκκινος και γενικοί διευθυντές οι Αθανάσιος Θουκυδίδης και Αριστοτέλης Πρίφτης.

50. CHRYSOSTOMOS MARANGOS BAKERIES LIMITED: 303
Πριν από 20 σχεδόν χρόνια, σ’ ένα μικρό φούρνο στον Άγιο Δομέτιο, ο Χρυσόστομος Μαραγκός άνοιξε το πρώτο του αρτοποιείο με μοναδικό προϊόν παραγωγής την παραδοσιακή πίττα για σουβλάκια.
Στην πορεία η φήμη του μικρού αρτοποιείου εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη τη Λευκωσία.
Σήμερα τα αρτοποιεία Μαραγκός μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν, εξακολουθώντας, όμως, να παράγουν τα ποιοτικότερα προϊόντα της αγοράς, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και βασισμένα πάντοτε στις αρχικές συνταγές, που τα καθιέρωσαν και τα ανέδειξαν. Διαθέτουν υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, στελεχωμένη με πλήρες καταρτισμένο προσωπικό από επαγγελματίες chefs, μάγειρες, αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες, που υποστηρίζουν άψογα 15 καταστήματα πώλησης προϊόντων. Αυτά λειτουργούν με τους αυστηρότερους ελέγχους της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των προϊόντων που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών.
Διευθύνων σύμβουλος των Αρτοποιείων Μαραγκός είναι ο κ. Χρυσόστομος Μαραγκός και γενικός διευθυντής ο κ. Γιάννης Γεωργίου.
 
51. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Κύπρου) Λτδ: 300
Η Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ αποτελεί 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, που αποτελεί τη 3η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας, έχει παρουσία σε 11 χώρες με 900 και πλέον καταστήματα και απασχολεί συνολικά περισσότερους από 13.500 υπαλλήλους.
Η Τράπεζα Πειραιώς επεκτάθηκε στην Κύπρο το 2008 και την ίδια περίοδο εξαγόρασε την τοπική θυγατρική της Arab Bank. 
Στο διάστημα δραστηριοποίησής της έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της, ενώ διαθέτει 21 καταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα. Από τους πρωταρχικούς της στόχους είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς σε χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο οι δραστηριότητες του ομίλου σε Αίγυπτο, Ρωσία και Νέα Υόρκη εποπτεύονται από την Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης και γενικοί διευθυντές οι Μάριος Σαββίδης και Γιώργος Άππιος.

52. LORDOS UNITED PLASTICS PUBLIC LTD: 300

Η εταιρεία συστάθηκε τον Ιούνιο του 1975 και είναι δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν σχεδιασμό, παραγωγή, αποθήκευση, πώληση, διανομή και εμπορία πλαστικών, όπως: Σωλήνων, εξαρτημάτων, ειδών συσκευασίας τροφίμων, ειδών οικιακής και βιομηχανικής χρήσης, επίπλων κήπου, γεωργικών και θερμοσυρρυκνωμένων φύλλων και σακουλιών. Το 2008 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα €27.934.179.
Πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Lordos United Plastics Public Ltd είναι ο Χρίστος Χατζημανώλης.

53. CHARILAOS APOSTOLIDES PUBLIC LTD: 300
Ο αριθμός αυτός ίσχυε τους τελευταίους δύο μήνες. Η εταιρεία εργοδοτεί, επίσης, 8.000 περίπου υπαλλήλους στο Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Αγγλία και το Γιβραλτάρ

Η εταιρεία Charilaos Apostolides ιδρύθηκε το 1949 από τον Χαρίλαο Αποστολίδη.
Γρήγορα επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε μια από τις ηγετικές εταιρείες κατασκευής στην Κύπρο. Το 1969 η Charilaos Apostolides & Co Ltd αναδιοργανώθηκε και επεκτάθηκε από τον Γιώργο Φωτίου, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση. Από το 2000 η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το 2004 μετονομάστηκε σε Charilaos Apostolides Public Ltd.
Σήμερα αποτελείται από τις πιο κάτω εταιρείες: Getian General Services Ltd (εταιρεία παραγωγής και διανομής μπετόν), Chapomed Ltd (Mechanical and Electrical Engineering Contractors), Charilaos Apostolides (Bahrain) W.L.L. (Building and Civil Engineering Contractors), Chapo (UK) Ltd (Building and Civil Engineering Contractors) και PCG Group (Overseas) Ltd (Building and Civil Engineering Contractors in Gibraltar).
Επιπέον, έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με τις Παναγίδης, Φαρμακάς, GCC και Cybarco, για την παραγωγή και προμήθεια ασφάλτου. Ανάμεσα στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα στο εξωτερικό, όπου εκτελεί συνεχώς πολλά έργα. Μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει έργα σε Μπαχρέιν, Κατάρ, Αγγλία και Γιβραλτάρ.
Managing director της εταιρείας είναι ο Χάρης Φωτίου.

54. THE BEST MCC LTD.: 290
Η εταιρεία THE BEST MCC LTD. αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παροχείς υπηρεσιών καθαριότητας στην Κύπρο. Λειτουργεί από το 1992 και προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις που αφορούν συντήρηση, καθαρισμό, εκπαίδευση προσωπικού, υπηρεσίες ασφαλείας και ανθρωπίνου δυναμικού καθώς και άλλες σχετικές.
Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Λευκωσία, αλλα λειτουργεί διεθνώς μέσω των δύο συνδεδεμένων εταιρειών που διαθέτει. Της THE BEST MCC SERVICES (LEBANON) SARL στον Λίβανο και της COVA THE BEST SERVICES (INTERNATIONAL) CO LTD στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.
General manager της εταιρείας είναι ο Βλαδίμηρος Ουλούμης.

55. ΙΚΕΑ ΚΥΠΡΟΥ: 280
Η ΙΚΕΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε πωλήσεις επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού με 301 καταστήματα σε 37 χώρες.
Η επιχειρηματική ιδέα της ΙΚΕΑ είναι να προσφέρει μια μεγάλη σειρά καλά σχεδιασμένων και λειτουργικών προϊόντων σε τιμές τόσο χαμηλές, ώστε να μπορούν να τα αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.
Το κατάστημα της ΙΚΕΑ στην Κύπρο άνοιξε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 και τα δικαιώματα χρήσης ανήκουν στον ελλαδικό όμιλο εταιρειών FOURLIS. Στο κατάστημα των 20.000 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν τα πάντα για το σπίτι και συγκεκριμένα 6.500 προϊόντα για κάθε γούστο και ανάγκη, με ιδιαίτερες ιδέες και προτάσεις στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, τα οποία έχουν επιπλωθεί και διακοσμηθεί σύμφωνα με την κυπριακή πραγματικότητα. Περιλαμβάνει, επίσης, παιδότοπο, εστιατόριο, σουηδικό κατάστημα τροφίμων και άνετο χώρο στάθμευσης.
Store manager της ΙΚΕΑ Κύπρου είναι ο Κωνσταντίνος Μουρουζίδης.

56. ESEL SPOLP LTD: 278
Η ΕΣΕΛ - ΣΠΟΛΠ ΛΤΔ ή E&S, όπως τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί το brand name της, ιδρύθηκε το 1942 μέσα στις άθλιες συνθήκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οργίαζε η μαύρη αγορά και υπήρχε έλλειψη και απόκρυψη βασικών ειδών διατροφής.
Μια ομάδα από 150 βιοπαλαιστές κατέθεσαν από μία λίρα και ίδρυσαν το Α΄ Συνεργατικό Παντοπωλείο Λεμεσού, με στόχο να προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης. Το 1956 ιδρύθηκε η Συνεργατική Εταιρεία Ραπτών, η οποία αργότερα συνενώθηκε με το Α΄ Συνεργατικό Παντοπωλείο και το 1971 δημιούργησαν την Ένωση Συνεργατικών Εταιρειών Λεμεσού (ΕΣΕΛ). Η συγχώνευση ενίσχυσε τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη των συνεργατικών της Λεμεσού. Από το 1954 λειτουργούσε και ο ΣΠΟΛΠ (Συνεργατικός Προμηθευτικός Οργανισμός Λεμεσού - Πάφου), ο οποίος προμήθευε τα συνεργατικά παντοπωλεία με βασικά προϊόντα και κυρίως αυτά της υπαίθρου. Το 1994 τα δύο συνεργατικά συγχωνεύτηκαν, για να μην είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, και δημιουργήθηκε η συνεργατική εταιρεία ΕΣΕΛ - ΣΠΟΛΠ.
Η εταιρεία διαθέτει σήμερα E&S Coop Supermarkets, E&S Coop Home Center, ΕΣΕΛ shops και E&S Landmark.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είναι ο Χρήστος Κυριάκου και γενικός διευθυντής ο Κυριάκος Νικολαΐδης.

57. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ Π. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (MPM): 271
Michael P. Michaelides Ltd: 140
MPM Cosmetics Ltd: 6
PMS Imaging Ltd: 8
MPM Fashion Ltd: 7
Cheeseline Ltd: 20
House Of Beauty Ltd: 90
Ο Όμιλος Εταιρειών Μιχαήλ Π. Μιαηλίδης δραστηριοποιείται ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των καλλυντικών L’OREAL, των αυτοκινήτων και scooter PEUGEOT, των scooter PIAGGIO, VESPA και GILERA καθώς και των ελαστικών CONTINENTAL. Επίσης, των λιπαντικών VALVOLINE, των σκαφών αναψυχής AZIMUT σε Κύπρο και ATLANTIS για Ελλάδα, Κύπρο και Λίβανο, των σκαφών αναψυχής BAJA για Κύπρο και Λίβανο, των φωτογραφικών και τυπογραφικών προϊόντων FUJI, των ρολογιών SWATCH και των ταξιδιωτικών ειδών DELSEY. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου, Cheeseline Ltd, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων.
58. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΤΔ: 259
Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ εγγράφηκε στην Κύπρο το 1937 ως συνεργατική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Βασικός σκοπός της ήταν η επίτευξη της αυτοχρηματοδότησης του συνεργατικού κινήματος. Ο στόχος υλοποιήθηκε πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πέρα από την αποδοχή καταθέσεων και παραχώρηση δανείων από και προς συνεργατικές εταιρείες, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες δραστηριοποίησής της είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου της Κύπρου.
Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είναι ο τραπεζίτης όλων των εγγεγραμμένων συνεργατικών εταιρειών και ο κεντρικός τραπεζίτης των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σήμερα βρίσκεται σε θέση να παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τραπεζικές εργασίες, υπηρεσίες πλαστικού χρήματος, χρηματοεπενδυτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η τράπεζα διατηρεί ένα υποκατάστημα σε κάθε ελεύθερη επαρχία της Κύπρου.
Διοικείται από Επιτροπεία, η οποία αποτελείται από 13 μέλη, το γενικό διευθυντή και από τέσσερις διευθυντές Διευθύνσεων.
Μη εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο Δημήτριος Σταύρου και γενικός διευθυντής ο  Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

59. CHAR. PILAKOUTAS GROUP: 252
Char. Pilakoutas Ltd: 125
NISSAN CYPRUS: 59
CPA LTD: 43
Char. Pilakoutas (Industrial) Ltd: 15
Char. Pilakoutas (New Line) Ltd: 7
Char. Pilakoutas (Sunseeker) Ltd: 3
Ο Όμιλος Πηλακούτα κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές στην κατηγορία της αυτοκίνησης.
Στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στον όμιλο είναι οι εντατικές έρευνες αγοράς που γίνονται, για να αναδειχθούν οι καινούργιες ανάγκες της νέας εποχής, καθώς και η δυνατότητα εκπλήρωσης αυτών των αναγκών. Καθοριστικής σημασίας είναι η ομαδικότητα που επικρατεί στις τάξεις του ομίλου και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε όλα τα στρώματα. Με ορθολογιστική διοίκηση, με στρατηγική, αλλά και με έξυπνες τακτικές κινήσεις και στρατηγικές αποφάσεις, ο όμιλος συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται ακόμα και εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών δυσκολιών.
Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο Χαράλαμπος Πηλακούτας και γενικός διευθυντής ο Ρένος Ζαχαρίου.

60. METRO FOODS TRADING LTD: 252
Οι υπεραγορές METRO Foods Trading Ltd ιδρύθηκαν τον Οκτώβριο του 1982, με πρώτο hypermarket στη Λάρνακα.
Στο πέρασμα των χρόνων οι υπεραγορές Metro επέδειξαν συνεχή αναβάθμιση, με κύριες προτεραιότητες την εξυπηρέτηση του πελάτη, την ανάπτυξη ενός φιλικού περιβάλλοντος, τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και φυσικά με καλές και ανταγωνιστικές τιμές.
Το κλειδί στην όλη προσπάθεια να ανταποκριθούν στον έντονο ανταγωνισμό των ημερών αποτελούν η εγκατάσταση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, κτίρια με διευκολύνσεις πρόσβασης και μοντέρνο εξοπλισμό και η συνεχής εκπαίδευση.

http://www.sigmalive.com