Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.4.10

Αυτοί έρχονταν λέει τότε για να πολεμήσουν…


Tου Σ. Χατζημανώλη
Έφυγαν το 1897 από Αυστραλία για να πολεμήσουν στην Ελλάδα
Επτά Έλληνες, από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτορίας προσφέρθηκαν ως εθελοντές να μεταβούν από την Αυστραλία στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων στα τέλη της δεκαετίας του 1890.
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" (Ημερήσια Εθνική Εφημερίς), φύλλο της 21ης Απρίλη 1897, με νέα από το Μέτωπο της Ηπείρου.

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ” (Ημερήσια Εθνική Εφημερίς), φύλλο της 21ης Απρίλη 1897, με νέα από το Μέτωπο της Ηπείρου. Το άλλο ήταν το Μέτωπο της Θεσσαλίας.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Κοινοτικά Νέα” που συνεχίζει:
“Η εφημερίδα Brisbane Courier, στην έκδοση της 27ης Απριλίου 1897, αναφέρει ότι είχε διοργανωθεί στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ έρανος για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας. Μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των ναύλων ομογενών εθελοντών, που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να πολεμήσουν κατά των Τούρκων.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι από έρανο που έγινε στη Μελβούρνη την Κυριακή 25 Απριλίου του 1897, συγκεντρώθηκε το ποσό των 300 Αγγλικών λιρών, ενώ σημειώνει ότι δέκα ομογενείς εθελοντές επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Μελβούρνη για την Αθήνα με το ατμόπλοιο “Gera”. “Μέρος από τα χρήματα του εράνου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή εθελοντών στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά των Τούρκων,” αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Λευκαδίτες πεσόντες στον ατυχή για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Είναι και κάποιος με το όνομα Ε. Κολυβάς. Δεν ξέρω αν είναι από το χωριό Κολυβάτα. Κάτι είχα ακούσει για έναν συγγενή του Ευλαμπίου Κολυβά. Δεν ξέρω αν αληθεύει και αν πράγματι είναι ο αναγραφόμενος.
Λευκαδίτες πεσόντες στον ατυχή για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Είναι και κάποιος με το όνομα Ε. Κολυβάς. Δεν ξέρω αν είναι από το χωριό Κολυβάτα. Κάτι είχα ακούσει για έναν συγγενή του Ευλαμπίου Κολυβά. Δεν ξέρω αν αληθεύει και αν πράγματι είναι ο αναγραφόμενος.
Το μεταξύ, η εφημερίδα West Australian, στην έκδοση της Πέμπτης 6 Μαΐου 1897 κάνει αναφορά στο ατμόπλοιο “Gera” και στους ομογενείς επιβάτες του, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό.
“Ένας αριθμός Ελλήνων αποίκων από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ είναι επιβάτες στο ατμόπλοιο “Gera” το οποίο αναχώρησε χθες από την Albany”, αναφέρει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της. “Πηγαίνουν να ενταχθούν στον Ελληνικό Στρατό για να βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας τους”.
Οι εφημερίδες δεν αναφέρουν τα ονόματα των Ελλήνων ομογενών. Έρευνα στα Δημόσια Αρχεία (Public Records) της Βικτώριας απεκάλυψε ότι στον κατάλογο επιβατών του Gera ήταν και οι ακόλουθοι Έλληνες της Μελβούρνης.
Αντώνης Νικολάου (αγνώστου καταγωγής)
Θεόδωρος Λιακόπουλος (Σπέτσες)
Σπύρος Ζάθας ή Σάθας (Ύδρα)
Αντώνης Σερλής (Κρήτη)
Ανδρέας Συκιώτης (Ιθάκη)
Νικόλαος Φλωριάς (Ιθάκη)
Στέλιος Παπαδόπουλος (Αθήνα)
Όπως προκύπτει και από τα παλαιά πρακτικά του Ελληνικής Κοινότητας, οι ομογενείς αυτοί ήταν από τα πρώτα μέλη της, γεγονός το οποίο ενισχύει τον ισχυρισμό ότι προϋπήρχε κάποια μορφή οργάνωσης της παροικίας στη Μελβούρνη και πριν τον Αύγουστο του 1987.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αναφορά του βιβλίου “Australians and Greeks: The Early Years” (volume 1), η εφημερίδα της Αθήνας “Ακρόπολις” είχε δημοσιεύσει το 1896 τα ονόματα ομογενών της Μελβούρνης, που συμμετείχαν σε άλλο παροικιακό έρανο για την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη”.
Λευκαδίτικα Νέα
http://olympia.gr/