Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.4.10

Έκθεση με Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χειρόγραφα, στα Τίρανα




Τριάντα τρεις κώδικες, από τον 6ο έως τον 19ο αιώνα, της συλλογής του Κεντρικού Αρχείου του αλβανικού κράτους, σε περγαμηνές και χαρτί, θα παρουσιαστούν από τις 23 Απριλίου έως τις 22 Μαΐου σε έκθεση, που διοργανώνουν, στα Τίρανα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχείο του Αλβανικού Κράτους, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας.

Πρόκειται για αυθεντικά χειρόγραφα (Ευαγγελιστάρια, Τετραευαγγέλια κ.ά.), που χρονολογούνται από 150 έως περίπου 1500 χρόνια. Τα περίτεχνα αυτά κειμήλια της πρώιμης και ώριμης βυζαντινής γραφής συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, με το οποίο μεγεθύνονται εσωτερικά φύλλα των κωδίκων, αναδεικνύεται το είδος των γραμμάτων, το μελάνι της γραφής, η βιβλιοδεσία και η διακόσμησή της.

«Οι κώδικες του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους» -αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνοδευτικό της έκθεσης έντυπο- «περιέχουν κείμενα, που πληροφορούν για τον λόγιο και λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, εικαστικά δημιουργήματα με αισθητική και καλλιτεχνική αξία (μικρογραφίες, χρυσοποίκιλα πρωτογράμματα, ασημένια εξώφυλλα κλπ) και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία που είχαν άλλοτε περίφημες πόλεις αυτής της χώρας όπως η Κορυτσά, το Μπεράτι, το Δυρράχιο, το Αργυρόκαστρο, ο Αυλώνας κ.λπ.

H έκθεση συνοδεύεται από ενημερωτικό υλικό, όπως έντυπο ενημέρωσης για την ιστορία της γραφής και των περγαμηνών Κωδίκων, εκπαιδευτικό υλικό αυτοξενάγησης για φοιτητές και μαθητές, ιστορικό περίγραμμα (με χάρτες εποχής) για τον χώρο ανεύρεσης των Κωδίκων στην Αλβανία, όπως και επιστημονικό κατάλογο εκθεμάτων. 

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ