Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.4.10

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Eνας άνδρας εναποθέτει λουλούδια έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας στις Βρυξέλλες
Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την τραγωδία με τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους της Πολωνίας, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη «μεγάλη συγκίνηση» και τη «βαθιά θλίψη» του για το δυστύχημα. «Αυτή τη στιγμή αν και είναι επώδυνη ο αρχηγός του κράτους στέλνει τη συμπάθειά του στην οικογένεια του προέδρου Καζίνσκι και σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος αυτού», ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
«Σε αυτό το τραγικό γεγονός που φέρνει θλίψη σε ολόκληρη την Πολωνία ο Νικολά Σαρκοζί θα υπενθυμίσει τα αισθήματα φιλίας που ενώνουν την Γαλλία και την Πολωνία καθώς και τον γαλλικό λαό και τον πολωνικό λαό» προστίθεται η ανακοίνωση.
Την «τεράστια θλίψη του» εξέφρασε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Αναφερόμενος στον Λεχ Καζίνσκι, τόνισε πως «ήταν ένας πολιτικός με ισχυρές ηθικές αξίες».
«Σοκαρισμένος και θλιμμένος» δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. «Ήμουν σοκαρισμένος και θλιμμένος από τον θάνατο του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του Μαρία. Ο πρόεδρος Καζίνσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπράουν.
«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους συμπατριώτες του σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή" δήλωσε ακόμη ο βρετανός πρωθυπουργός.»
Ο συντηρητικός ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μία πολύ σκοτεινή για την Πολωνία».
«Γνώριζα τον πρόεδρο Καζίνσκι προσωπικά. Ήταν ένας πολύ γενναίος πολωνός πατριώτης ο οποίος υπερασπίστηκε την ελευθερία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «βαθύτατα συγκλονισμένη» από τη συντριβή του αεροσκάφους. «Αυτή τη στιγμή που είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη θέλω απλώς να μείνω στο θάνατο του πολωνού προέδρου» ανέφερε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο κέντρο ενόπλων δυνάμεων στο Πότσνταμ, του νοτιοδυτικού Βερολίνου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε συγκλονισμένος από το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του πολωνού προέδρου, σημειώνοντας ότι ήταν «μία τραγική στιγμή» για τον ανατολικό γείτονα της Γερμανίας.
Μιλώντας από το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, ο γερμανός υπουργός ανέφερε ότι με το θάνατο του Καζίνσκι και άλλων κορυφαίων πολωνών αξιωματούχων στη συντριβή στο Σμόλενσκ, η Ευρώπη έχασε ανθρώπους στους οποίους μπορούσε να βασιστεί. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Πολωνία.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο θάνατος του πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι είναι «τρομερός για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο» και εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις πολωνικές αρχές».
«Κάλεσα σήμερα τον πρωθυπουργό Τουσκ για να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Μισέλ και τα δικά μου στο πολωνικό λαό», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Καζίνσκι ήταν ένας άνδρας ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα της Αλληλεγγύης και ο οποίος θαυμάστηκε στις ΗΠΑ ως ηγέτης αφοσιωμένος στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.»
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια Καζίνσκι, τους συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, καθώς και με το πολωνικό έθνος», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τη λύπη τους για το χαμό του πολωνού προέδρου ήταν και η ηγέτιδα της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η πρόεδρος της Λιθουανίας εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της προς ολόκληρο το πολωνικό έθνος για τη τραγική συντριβή στο Σμόλενσκ» ανέφερε ανακοίνωση της προέδρου Γκριμπαουσκάιτε.
«Η τραγωδία που συνέβη σήμερα στο Σμόλενσκ αποτελεί μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τον φίλο πολωνικό λαό, αλλά και για όλους τους πολίτες της δικής μας χώρας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Συλληπητήριο τηλεγράφημα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ απέστειλε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ημερησία
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο