Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27.5.10

Στην γειτονική μας Αλβανία στρατοπεδεύουν Τούρκοι!

Ναυτική δύναμη στους Αγ. Σαράντα


Καμία επίσημη αντίδραση απʼ την Ελλάδα

• Στην γειτονιά μας, στα παράλια της Ηπείρου, θα…στρατοπεδεύσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις!

Ο λόγος για τμήμα ναυτικής μονάδας από την Τουρκία, η δύναμη της οποίας ανέρχεται σε 1.125 πεζοναύτες, που στο εξής θα εδρεύει στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, ύστερα από σχετική άδεια παραμονής που εξασφάλισε από την Αλβανική Βουλή.

Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη, στο πλευρό ακριβώς της Ελλάδας και στην καρδιά παράλληλα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που ωστόσο δεν έχει προκαλέσει ακόμη καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων, είναι γνωστό ότι επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή στην Αλβανία, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικά ως προς αυτό τα σχόλια διεθνολόγων σε αθηναϊκά έντυπα, «η Τουρκική αυτή προσπάθεια είναι πολυεπίπεδη και μεθοδική. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η οικονομική και πολιτική καχεξία του αλβανικού κράτους, καθώς και η ανάγκη του για ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, προσέφερε στην Τουρκία μια μοναδική ευκαιρία παρέμβασης στην περιοχή, βοηθώντας μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη ενός νέου παράγοντα, εχθρικού προς την Ελλάδα (του αλβανικού) και τη στρατηγική του σύζευξη μαζί του. Με απλά λόγια: οι Τούρκοι θέλουν τους δικούς τους Κούρδους στα δυτικά μας...».

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και σαφώς συνδυάζεται με την ανθελληνική πολιτική που ακολουθούν τα Τίρανα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη γειτονική χώρα έγινε στα Τίρανα τον Νοέμβρη του 1991, με σκοπό την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας -και- στον στρατιωτικό τομέα. Την επίσκεψη ακολούθησε η υπογραφή της πρώτης σημαντικής συμφωνίας στην Άγκυρα στις 24 Ιουλίου 1992.

Κατά την επίσκεψη του τότε Αλβανού ΥΠΑΜ Σαφέτ Ζουλάλι στην Τουρκία, του επετράπη η είσοδος σε στρατιωτικά εργοστάσια, κέντρα διοίκηση και στρατόπεδα (ακόμα και σε Νατοικές εγκαταστάσεις, ) παρά το γεγονός ότι η Αλβανία δεν ήταν ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, με την σημειολογία της κίνησης να είναι προφανής.

Ως επισφράγισμα της συμφωνίας, ένα μήνα αργότερα το Τουρκικό αντιτορπιλικό FRAM Ι Maresal Fevzi Cakmak (πρώην USS Charles H. Roan) επισκέφτηκε το λιμάνι του Δυρραχίου (28/8/92).

Το γεγονός θεωρήθηκε από την Αλβανική κοινή γνώμη ως σημαντικό δείγμα της δέσμευσης της Τουρκίας σε ότι αφορά την ασφάλεια του Αλβανικού κράτους και ως τέτοιο έγινε δεκτό με πανηγυρικό κλίμα. Επρόκειτο για την «πρώτη επίσκεψη Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Αλβανία από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά την εποχή εκείνη τα Αλβανικά ΜΜΕ.

Πρωϊνός Λόγος