Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.5.10

Φάρσαλα: Τιμούν με Μουσείο το μυθικό ήρωα Αχιλλέα



Μουσείο για τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στην τόπο καταγωγής του, τα Φάρσαλα, μετά από σχετική απόφαση της Νομαρχίας Λάρισας, η οποία έτσι, ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της επαρχίας.



Η δημιουργία του Μουσείου, στο πλαίσιο προβολής της ζωής και της δράσης του ομηρικού ήρωα θα αποτελέσει πόλο έλξης ενισχύοντας σημαντικά την πολιτιστική δραστηριότητα και την τουριστική κίνηση στην περιοχή αλλά και στον νομό ευρύτερα.

Ήδη, η Νομαρχία Λάρισας έχει ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη για το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού», όπως θα ονομάζεται και την παρέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ευελπιστώντας στην ένταξη του μεγαλεπήβολου σχεδίου στο ΕΣΠΑ.

Το οικόπεδο για την κατασκευή του Μουσείου έχει παραχωρήσει ο Δήμος Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 1077.21 μ2, ενώ η συνολική επιφάνεια του κτίσματος είναι 589,46 μ2.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.

Το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού» θα είναι ένας εκθεσιακός χώρος εικονικής πραγματικότητας ο οποίος θα φιλοξενεί και θα καθιστά πρόσβαση στο ευρύ κοινό εικονικά εκθέματα τόπων, μνημείων και ανθρώπων που πλέον δεν υπάρχουν αλλά έγιναν γνωστά μέσω ερευνητών, αρχιτεκτόνων, ιστορικών και αρχαιολόγων.

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας όλες αυτές οι εικόνες θα προβάλλονται ως εικόνες σε πραγματικό χρόνο και όχι μαγνητοσκοπημένες δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνεται ένα με αυτό που βλέπει και να «βυθίζεται» στο εικονικό περιβάλλον.

Μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού» θα αναδεικνύει την ιστορία αλλά και τον πολιτισμικό πλούτο των Φαρσάλων και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος είναι ακόμη σε αυτό το συγκρότημα να υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας διαφόρων εκθέσεων μόνιμων ή και περιοδικών.