9.5.10
Άγνωστος γραφικός κώδικας αρχαίου πολιτσμού, στην Κοιλάδα του Ινδού
Ένα μυστήριο 4.500 ετών αναβίωσε όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα περίεργα σύμβολα που έχουν βρεθεί σε γραφές της Κοιλάδας του Ινδού πράγματι είναι γραπτή απεικόνιση της γλώσσας ενός αρχαίου πολιτισμού.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού, αντίθετα με τους αντίστοιχους πολιτισμούς της κοιλάδας του ποταμού της αρχαίας Αιγύπτου, Μεσοποταμίας και Κίνας, κυρίως γιατί αυτή η «γραφή» δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι μερικά από τα ερείπια ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα. Τα φαινόμενα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα στην Κοιλάδα του Ινδού άνθισε ένας αρκετά προηγμένος πολιτισμός, ο οποίος όμως εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
Την τελευταία δεκαετία, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο διαφωνούσαν κατά πόσο τα εγχάρακτα που είχαν βρεθεί σε εκατοντάδες αντικείμενα στην Κοιλάδα του Ινδού, όπως σφραγίδες και πλάκες, είναι η μυστηριώδης γραφή μιας γλώσσας – παρόμοιας με τα αρχαία Αιγυπτιακά ιερογλυφικά – ή απλώς, μη γραφικά ιδεογράμματα.
Στις 23 Απριλίου, η Αμερικανική εφημερίδα Science δημοσίευσε το άρθρο μιας ομάδας Ινδών και Ινδο-Αμερικανών επιστημόνων και ερευνητών το οποίο προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το μοτίβο των συμβόλων πάνω στα αντικείμενα της Κοιλάδας του Ινδού ακολουθεί το αναμφισβήτητο γλωσσικό πρότυπο έγγραφης γλώσσας. Αυτό το πρότυπο είναι τελείως διαφορετικό από τα μη γλωσσικά σύμβολα.
Οι ανασκαφές στην περιοχή της Κοιλάδας του Ινδού, που καλύπτει εκτάσεις στην Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, έφεραν στο φως αποδείξεις της ύπαρξης ενός προηγμένου αστικού πολιτισμού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια πόλεων της Κοιλάδας του Ινδού όπως της Μοχέντζο-Ντάρο και της Χαράπα που αποκάλυψαν προηγμένα έργα αστικής υποδομής όπως καλά ρυμοτομημένους δρόμους, σπίτια χτισμένα με τούβλα, περίτεχνο σύστημα αποχέτευσης και δεξαμενών νερού, εμπόριο, χρήση μέτρων και σταθμών, γνώση χρυσοχοΐας, μεταλλουργίας και κατασκευής εργαλείων.
Οι αρχαιολόγοι λέγουν ότι οι ανασκαφές θα φέρουν στο φως και πολλές άλλες πόλεις.
Πηγές: Asia Times Online, /-ΝΕΧUS
ΒΙΣΑΛΤΗΣ/visaltis.blogspot