Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.5.10

Έκθεση με φωτογραφίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη

Η εικονιζόμενη είναι μια φωτογραφία της έκθεσης στο πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ιστορική αναδρομή στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη δράση των αντιστασιακών της Σοβιετικής Ένωσης κατά του ναζισμού, επιχειρείται μέσα από την έκθεση φωτογραφιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εγκαινιάζεται σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Το υλικό είχε παραχωρηθεί στην Εταιρεία τη δεκαετία του ’90 από τους βετεράνους αντιστασιακούς τής τότε Σοβιετικής Ένωσης. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 150 φωτογραφίες, από τις οποίες εκτίθενται περίπου οι μισές. Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται η αγωνιστική δράση των αντιστασιακών, καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το αρχείο της Ε.Δ.Ι.Α. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- απομνημονεύματα αγωνιστών, ιστορικά βιβλία, αρχεία προφορικής ιστορίας, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα.

«Στόχος μας είναι η συλλογή, καταγραφή, προβολή και αξιοποίηση των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας και κυρίως της αντιφασιστικής και αντιδικτατορικής δράσης του», εξηγεί ο πρόεδρος του Ε.Δ.Ι.Α. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Καλογερόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει, εξάλλου, ότι «προχωράμε στο σήμερα και το αύριο μέσα από την επιστροφή μας στην Ιστορία και τη συλλογική μνήμη».

Η Εταιρεία στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της οδού Θεοφίλου 13 στην Άνω Πόλη.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ