Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.5.10

Διαστημικό πείραμα για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν


Τρία διαστημόπλοια, τα οποία θα εκτοξεύουν ακτίνες λέιζερ το ένα στο άλλο, θα «επιστρατεύσουν» επιστήμονες από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για να επαληθεύσουν τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Τα τρία διαστημόπλοια θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε απόσταση 4,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο. Οι φυσικοί ελπίζουν ότι με το πείραμα αυτό θα καταφέρουν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, ενός φαινομένου το οποίο προβλέπεται από τη διάσημη θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του «παζλ» είναι το μοναδικό, που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα πειραματικά. Ο Αϊνστάιν είχε αναφέρει ότι, όταν δύο τεράστιες μαύρες τρύπες συγκρουστούν, τότε δημιουργούνται κυματισμοί μέσα στο χώρο και το χρόνο του Σύμπαντος. Τις παραμορφώσεις αυτές τις ονόμασε βαρυτικά κύματα και τις παρομοίασε με τις αναταράξεις που βλέπει κάποιος στην επιφάνεια μιας λίμνης, όταν πετάξει μέσα μια πέτρα.

Το καθένα από αυτά τα διαστημόπλοια θα είναι εξοπλισμένο με έναν κύβο πλατίνας. Κάθε φορά που οι επιστήμονες θα κάνουν τις ακτίνες λέιζερ να συγκρούονται θα υπολογίζουν αν υπάρχουν διαφορές στο χώρο και το χρόνο ανάμεσα στους τρεις αυτούς κύβους. Ετσι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν αν όντως υπάρχουν τα βαρυτικά κύματα.

Φυσικά, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να καταφέρουν να κατασκευάσουν την τεχνολογία που απαιτείται για το μεγαλεπήβολο αυτό πείραμα. «Οι μαύρες τρύπες είναι τόσο πυκνές που ούτε το φως δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτές. Ελπίζουμε ότι με αυτό το πείραμα θα καταφέρουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτές», αναφέρει η καθηγήτρια Σίλα Ρόγουαν από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Πηγή: NASA ESA , ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

http://radar-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_7954.html