Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.5.10

Επιτροπή «σοφών»: Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς ισχυρή ηγεσία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία εκτός αν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή της η ομάδα «σοφών» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.


Η 35σέλιδη έκθεση του σώματος που απαρτίζεται από 12 «σοφούς» (από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο), οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2007 κλήθηκαν να αναλύσουν τις προκλήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Ε.Ε το 2030, κατέληξε ότι η εικόνα της Ένωσης δεν είναι καθησυχαστική.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σημείο καμπής της ιστορίας της», αναφέρει η έκθεση υπό τον τίτλο Σχέδιο Ευρώπη 2030.

«Θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση μόνο αν όλοι μας-πολιτικοί, πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι- συσπειρωθούμε γύρω από έναν κοινό στόχο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής».

Επικεντρώνοντας στον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε λίγο μετά την έναρξη της σύνταξης της έκθεσης, η ομάδα εργασίας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή δομή των δύο ταχυτήτων, με 16 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε να ανήκουν στην ευρωζώνη και τις υπόλοιπες να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, καθιστά απαραίτητη την στενότερη οικονομική διοίκηση.

Η ομάδα προτείνει μία σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η Ε.Ε για να ενισχύσει την ηγεσία της και να βελτιώσει την οικονομική επιρροή της, τα οποία περιλαμβάνουν:

* Αναμόρφωση των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών και των μηχανισμών επιτήρησης

* Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό

* Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία

* Επενδύσεις στην έρευνα

* Χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής

* Χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής

* Ηγετικό ρόλο για την Ευρώπη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και ενδεχομένως τη θεσμοθέτηση «φόρου άνθρακα» και

* Συντονισμό της φορολογικής πολιτικής των κρατών - μελών

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει μία πιο οριοθετημένη ηγεσία αντί να επιτρέπει σε πολλές, διαφορετικές φωνές - στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους ηγέτες των χωρών-μελών, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-να μιλούν για το μέλλον της Ένωσης.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters