Το πείραμα του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή στο CERN θεωρείται ως το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ενας τίτλος που μάλλον θα πάψει να του ανήκει από την στιγμή που ΝΑΣΑ και ΕΣΑ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία διαστήματος), θα ξεκινήσουν το προγραμμα L.I.S.A
Αυτό περιλαμβάνει την εκτόξευση τριών διαστημικών σκαφών και θα τα θέσει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, με απόσταση το ένα από το άλλο 4.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Τα σκάφη αυτά θα ενεργοποιήσουν τα λέιζερ κατά εαυτών, προκειμένου να αποδείξουν ότι υπάρχουν βαρυτικά κύματα, - δηλαδή να εξετάσουν τον τελευταίο από τους ισχυρισμούς της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Μεταξύ άλλων η θεωρία προβλέπει πως η βαρύτητα μπορεί να «λυγίσει» τον χρόνο και το φως, ενώ ορίζει και την συνεχή ταχύτητα ταξιδιού της βαρύτητας. Ωστόσο τα μέσα για την απόδειξη ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων - όπως μεγάλοι κυματισμοί στο χρόνο και το χώρο που εκλύεται από την σύγκρουση μεγάλων πλανητικών σωμάτων, όπως οι μαύρες τρύπες - διέφευγε της προσοχής των επιστημόνων.
Την απάντηση στο θέμα αυτό έρχεται να δώσει η L.I.S.A.(Laser Interferometer Space Antenns), δηλαδή η Διαστημική Κεραία Συμβολομέτρων Λέιζερ. Τρία διαστημικά σκάφη -κάθε ένα από τα οποία θα μεταφέρει αιωρούμενους κύβους από κράμα χρυσού, πλατίνας και αλουμινίου, θα εκτοξευθούν από τη γη προς τις διαφορετικές τροχιές με απόσταση 4.5 εκατ. χιλιόμετρα. Στη συνέχεια θα ανοίξουνε πυρ με μια δέσμη λέιζερ μεταξύ τους ώστε να μετρήσουν τις σχετικές θέσεις των κύβων που μεταφέρουν με ακρίβεια ένα εκατομμυριοστό, του εκατομμυριοστού του μέτρου.
Αν λοιπόν τα βαρυτικά κύματα όντως υπάρχουν, τότε θα πρέπει να μεταβάλλουν ελαφρώς την απόσταση μεταξύ των κύβων, καθιστώντας τους μη - εντοπίσιμους για πρώτη φορά. Το γεγονός αυτό θα προσφέρει νέα στοιχεία και πληροφορίες για έρευνα στους επιστήμονες, σχετικά με το σύμπαν και την σύστασή του. Οι εργασίες για την εκτόξευση των διαστημικών σκαφών είναι σε εξέλιξη, ωστόσο θα καθυστερήσουν μέχρι και το 2020.