Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.6.10

Ένα έτος, 2 εκατ. επισκέπτες

Με ρεκόρ εισιτηρίων κλείνει την Κυριακή το πρώτο έτος λειτουργίας του και γιορτάζει με μετόπες υπό μεταμόρφωση και την έκθεση «Περικλής ο Ξανθίππου»

Στο νήμα έκοψε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως το φράγμα των δύο εκατομμυρίων εισιτηρίων. Ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ανακοίνωσε χθες περιχαρής τον αριθμό: 2.010.641 επισκέπτες. Η λειτουργία του αύξησε την επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων κατά 195%.

Ενας χρόνος, 2 εκ. επισκέπτες

Ολα κύλησαν εξαιρετικά ομαλά, ανάμεσα στους δύο εκατομμύρια επισκέπτες (κατά 57% ξένους) και στους περίπου διακόσιους εργαζόμενους στο μουσείο, αυτό τον χρόνο. Καλή συμπεριφορά, στολές φυλάκων, επιμόρφωση, φροντιστές- αρχαιολόγοι. «Δεν είναι κακό να είμαστε ευχάριστοι στον επισκέπτη» είπε ο κ. Παντερμαλής. «Οι επαναστάσεις είναι ωραίες, αρκεί να υπάρχει λόγος».

Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκ
Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκίτσο του «Περικλή στην Πνύκα». Πάνω, προτομή του Περικλή

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ρόδινα, αν οι εισπράξεις από τα πωλητήρια και τα κυλικεία δεν δίνονταν στον ΟΠΕΠ. Περίπου τρία εκατομμύρια είναι τα λειτουργικά έξοδα, από τα οποία το μουσείο πληρώνει μόνο τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ο κ. Παντερμαλής σημείωσε χθες πως μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητο αν, με την ίδια επισκεψιμότητα, διαχειρίζεται όλες τις εισπράξεις του. Σε μερικές εβδομάδες αυτό θα θεσμοθετηθεί και θα γίνουν προσλήψεις. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται σε διαδικασία κύρωσης.

Ο κ. Παντερμαλής ανέφερε περήφανος τους αριθμούς (24 χιλιάδες μαθητές ενημερώθηκαν, δυόμισι χιλιάδες διδάσκοντες και τριάμισι χιλιάδες διδασκόμενοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα, 377 περιστατικά αντιμετώπισε ο γιατρός) και συγχάρηκε τους παρόντες συνεργάτες του Χ. Μπούρα, Νικόλαο Δαμαλίτη, Χριστίνα Βλασσοπούλου, Σταματία Ελευθεράτου, Νίκη Δόλλη, Κορνηλία Χατζηασλάνη κ.ά.

Οταν ερωτήθηκε πότε θα είναι έτοιμο, πλήρως, το μουσείο, απάντησε αφοπλιστικά και μονολεκτικά: «Ποτέ!»

Την Κυριακή, ακριβώς έναν χρόνο μετά από τα μεγαλειώδη εγκαίνια, το μουσείο προσφέρει στο κοινό του μια μικρή αλλά πολλή σημαντική περιοδική έκθεση, με τίτλο «Περικλής ο Ξανθίππου». Μέσα από αυτή την «έκθεση- μπουτίκ», με τα 30 αντικείμενα, θα παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία των έργων στην Ακρόπολη.

Θα φαίνεται δηλαδή πως δεν ήταν θεϊκά, αλλά έγιναν μέσα σε μια ταραγμένη καθημερινότητα, με την αρχαία Αθήνα να σπαράσσεται από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Ο Φειδίας κατηγορήθηκε ότι πήρε χρυσό που προοριζόταν για το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Λόγω της δίκης του, στην οποία αθωώθηκε, γνωρίζουμε πως το άγαλμα είχε επάνω του 40 τάλαντα χρυσού. Ειδικοί πολλαπλασιασμοί μας δίνουν σημερινό ισόποσο 336 εκατομμυρίων ευρώ (τρομερή επένδυση)!

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στο ισόγειο, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν σταματάει να μας εκπλήσσει: βρήκαν έναν νέο τρόπο έκθεσης των μετοπών από τις οποίες υπάρχουν σπαράγματα- ιδίως των μετοπών του νότιου τμήματος. Η μετόπη αρ. 24, παρουσιάζεται εντελώς μεταμορφωμένη, από τα χέρια του εξαιρετικού συντηρητή Ζαν- Μαρκ Κουζνερέφ. Τα μέλη Λαπίθη και Κενταύρου είναι σαν να πετάνε στον ουρανό, αφού για φόντο χρησιμοποιήθηκε πλεξιγκλάς. Το ίδιο θα γίνει για όλες τις μετόπες. Αλλο συνεργείο, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαραζιώτη, ετοιμάζει τη Νίκη του Καλλιμάχου, που θα στηθεί στην αίθουσα των αρχαϊκών μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η Νίκη σχετίζεται ευθέως με τη Μάχη του Μαραθώνα, της οποίας τα 2.500 χρόνια γιορτάζουμε φέτος.

  • 10 ΣΚΙΤΣΑ
    Ο σκιτσογράφος Στάθης δημιούργησε, μετά από αίτημα του Μουσείου, δέκα σκίτσα εμπνευσμένα από την έκθεση, που προβάλλονται μαζί με ανάλογα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων σε βίντεο- γουόλ. Αριστερά, το σκίτσο του «Περικλή στην Πνύκα». Πάνω, προτομή του Περικλή

Αγγελική Κωττή
akotti@pegasus.gr